Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Κανονικός χειμώνας με βροχές και χιόνια σε ικανή ποσότητα

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα δεδομένα της 16 Ιανουαρίου 2023.

19 και 20 Ιανουαρίου.

>95% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά όπου τα φαινόμενα θα είναι έντονα ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας εκτός από τις Σποράδες στην Εύβοια το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Στερεάς των Κυκλάδων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας και πιθανόν στην Ηπειρο και σε χαμηλά υψόμετρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί αρχικά σε πολύ υψηλά επίπεδα στα ανατολικά και νότια ηπειρώτικα φτάνοντας τους 17 με 20 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη στην Ηπειρο και τα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας με σημαντική πτώση σε αυτές μόνο τις περιοχές στις 20 του μήνα όπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 5 με 10 βαθμούς Κελσίου ενώ στα ανατολικά θα σημειωθεί πτώση κατά τόπους 5 με 7 βαθμούς ενώ σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας και νοτιότερα παραθαλάσσια και πεδινά θα παραμείνει στους 16 με 19 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++++

21 με 23 Ιανουαρίου.

60% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιωτικά τμήματα του Ιονίου και του ανατολικού Αιγαίου και ισχυρές βροχές στα περισσότερα τμήματα της υπόλοιπης χώρας εκτός πιθανώς από την ανατολική Κρήτη. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής και βορειας χώρας και πιθανόν στην Ηπειρο και τη δυτική Μακεδονία και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Θερμοκρασίες έως 8 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αρκετά χαμηλότερες στη δυτική Μακεδονία και τα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης.

40% πιθανότητα για ισχυρή κακοκαιρία από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αξιόλογα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας έντονα στη δυτική Ελλάδα την ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πυκνές χιονοπτώσεις μόνο στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία σε 8 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας λίγο υψηλότερη από την Στερεά και νοτιότερα με μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια στις 22 και 23 του μήνα.

++++++++++++++

24 έως 26 Ιανουαρίου.

36% πιθανότητα για κακοκαιρία αρχικά στη δυτική κεντρική ανατολική και νότια χώρα με σταδιακή βελτίωση από τα βόρεια από τις 25 του μήνα και μετά. Χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς και ημιορεινά της Πελοποννήσου της Ηπείρου.  Ασθενείς χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται στην αρχή της περιόδου στη δυτική Μακεδονία και σε κάποια χαμηλά υψόμετρα της Θράκης. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα δεν θα ξεπερνά τους 4 με 8 βαθμούς κελσίου υψηλότερη στα υπόλοιπα τμήματα με τα λιγότερα φαινόμενα ενώ στις 26 του μήνα θα υπάρξει μικρή άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στη δυτική και νότια χώρα. Παγετός το πρωί και το βράδυ κατά τόπους ισχυρές σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας κυρίως στις 26 του μήνα.

33% πιθανότητα για κακοκαιρία σε όλες τις περιοχές της χώρας με έντονα φαινόμενα κατά τόπους ενώ λιγότερα θα είναι στην περιοχή των Κυκλάδων και της Κρήτης. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θράκης και της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας  και τηςβόρειας Στερεάς και πρόσκαιρα σε πεδινά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης στο τέλος της περιόδου. Χαμηλές θερμοκρασίες στις 25 και 26 του μήνα από τη Θεσσαλία και βορειότερα όχι πάνω από τους 4 με 8 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και υψηλότερη στα νοτιοτερα τμήματα. Παγετός κατά τόπους κυρίως στην Ηπειρο την Θράκη τη Μακεδονία και τμήματα της Θεσσαλίας τις πρωινές ώρες.

31% πιθανότητα για κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας με έντονα φαινόμενα πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου της Μακεδονίας και της Θράκης και ορεινά της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς. Θερμοκρασίες έως 5 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας και 7 με 11 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με παγετός στα ηπειρωτικά κατά τόπους ισχυρό το πρωί και το βράδυ.

+++++++++++++++

27 με 31 Ιανουαρίου.

34% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στην νότια θαλάσσια χώρα στην αρχή της περιόδου ενώ από τις 29 του μήνα και μετά θα επιδεινωθεί ο καιρός από τα δυτικά προς τα ανατολικά σύντομα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας στην αρχή της περιόδου ενώ μετά τις 29 του μήνα ένα σύντομο πέρασμα χθες σημειώθηκε σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης και των ορεινών της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες οχι πάνω από 5 με 10 βαθμούς Κελσίου στην αρχή της περιόδου με μικρή πτώση από τις 29 του μήνα και μετά όπου θα υπάρχει και παγετός το πρωί και το βράδυ από τη Θεσσαλία και βορειότερα.

24% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα πολύ μικρής έντασης και διάρκειας και μετά τις 29 του μήνα κυρίως στα νησιά του Ιονίου και του ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις μόνο σε ορεινά τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία οχι πάνω από 7 με 11 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας υψηλότερη στα δυτικά και νότια τμήματα ενώ θα υπάρχει και τοπικός παγετός το πρωί και το βράδυ σε πολλά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

18% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στο νότιο Ιόνιο και το ανατολικό Αιγαίο κατά περιόδους μικρής έντασης και διάρκειας και βελτίωση στη συνέχεια. Παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά και θερμοκρασίες 7 με 11 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας λίγο υψηλότερη στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας.

13% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό με λίγα τοπικά φαινόμενα στα νότια νησιώτικα στο τέλος της περιόδου. Θερμοκρασίες έως 7 με 11 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και υψηλότερη στα δυτικά και νότια ενώ στις 30 και 31 του μήνα θα σημειώσει άνοδο σε όλες τις περιοχές της χώρας. Τοπικός παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

11% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά ενώ από τις 28 του μήνα και μετά θα σημειώσει σημαντική αλλαγή του καιρού στη δυτική και βόρεια χώρα και αργότερα και στο ανατολικό Αιγαίο με αρκετές βροχές και καταιγίδες νοτιάδες και χιόνια μόνο στα βουνά της βόρειας Ελλάδας. Θερμοκρασία αρχικά έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου ανατολικήκαι βόρεια χώρα με σταδιακή άνοδο από τις 28 του μήνα και μετά σε επίπεδα των 14 με 16 βαθμών Κελσίου από βορρά προς νότο.

+++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για τις 19 και 20 Ιανουαρίου γενικευμένη κακοκαιρία με έντονα φαινόμενα στη δυτική χώρα και στο ανατολικό Αιγαίο και αξιόλογα στις υπόλοιπες περιοχές με πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και ενδεχομένως σε κάποια χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Θερμοκρασία στις περιοχές φαινομένων χαμηλότερη, στα ανατολικά και νότια η ψηλότερη.

Για τις 21 με 23 Ιανουαρίου θα υπάρξει και νέα αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες ενώ και πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας και ενδεχομένως και πάλι σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Θερμοκρασία σε αυτές τις περιοχές με τις χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα επίπεδα ενώ στα ανατολικά και νότια σε κανονικά για την εποχή.

Για τις 24 έως 26 Ιανουαρίου θα υπάρξει εκ νέου κακοκαιρία σε αρκετές περιοχές της χώρας χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε επακριβώς αν οι χιονοπτώσεις θα παραμείνουν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα ή θα κατέβουν και σε χαμηλά υψόμετρα από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα. Θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε χειμερινά επίπεδα ιδιαίτερα στη δυτική και βόρεια χώρα ενώ όσο νοτιότερα πάμε τόσο πιο ήπιος θα είναι ο καιρός.

Τέλος για την περίοδο 27 έως 31 Ιανουαρίου υπάρχουν πολλά σενάρια ανοιχτά αυτή τη στιγμή με το επικρατέστερο να υπάρξουν και πάλι κάποια φαινόμενα κυρίως στη δυτική Ελλάδα το ανατολικό Αιγαίο και ενδεχομένως σε κάποια τμήματα της ηπειρωτικής χώρας υπό τη μορφή βροχών στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Υπαρκτές πιθανότητες χιονοπτώσεων σε χαμηλά υψόμετρα κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα χειμερινά αρκετά στη δυτική και βόρεια χώρα λίγο υψηλότερη στα νότια.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

One thought on “Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Κανονικός χειμώνας με βροχές και χιόνια σε ικανή ποσότητα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *