Θα χειμωνιάσει τελικά? Ανάλυση όλων των παραγόντων για το επόμενο διάστημα στη χώρα μας.

Ο φετινός χειμώνας είναι αρκετά ιδιόρρυθμος και θα λέγαμε με απλά λόγια εκτός εποχής. Μετά από ένα σχετικά βροχερό φθινόπωρο αλλά πολύ ζεστό αναμέναμε εναν χειμώνα που τουλάχιστον θα κρατούσε τα προσχήματα. Αντίθετα θερμοκρασίες υψηλοτερες από τις κανονικές και λιγοτερες βροχοπτώσεις συνεχίστηκαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι αναλύσεις που κατά διαστήματα αναρτώνται από το weather group.gr εδίναν κάποια διαστήματα πιθανότητας ψυχρού καιρού αλλά ποτέ δεν υπήρχε κάτι έντονο και σίγουρο. Περιττό είναι να πω ότι παραπλανήθηκε πολύ μεγάλο μέρος του κοινού από διάφορους τσαρλατάνους του είδους που εδιναν χιονιάδες κάθε εβδομάδα με πολικές θερμοκρασίες εδώ και μήνες.

Ας ξεκινήσουμε να αναλύουμε ένα-ένα τα ανανεωμένα στοιχεία της σημερινής ημέρας.

  • Τα βασικά προγνωστικά μοντέλα προβλέπουν σημαντική πτώση των δυτικών ανέμων στη στρατόσφαιρα (25 με 30 χιλιόμετρα υψόμετρο) για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν από τις 20 Ιανουαρίου και μετά τουλάχιστον για δύο εβδομάδες με ενδεχόμενο να υπάρξει χαλάρωση του πολικού στροβίλου για τις επόμενες αρκετές βδομάδες. Είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει από άποψη χρονικής επέκτασης αλλά φαίνεται ότι κλειδώνει ότι θα πλησιάσουμε πολύ σε μία αιφνίδια στρατόσφαιρική θέρμανση(ΑΣΘ) που θα ευνοήσει ψυχρές εισβολές σε τμήματα της Ευρώπης.
  • Πηγαίνοντας στο πολλαπλό δείγμα των προγνωστικών μοντέλων(ENSEMBLES) βλέπουμε ότι αυξάνεται σταδιακά η πιθανότητα ανάπτυξης ισχυρού αντικυκλώνας στην περιοχή της Sκανδιναβίας(αυτή τη στιγμή κοντά στο 50 με 60%). Αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε πρώτη ή δεύτερη φάση δηλαδή την περίοδο 23 με 26 ή την περίοδο 27 με 31 Ιανουαρίου θα δώσει κάποια κατάβαση κρύου προς την ανατολική Ευρώπη τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.
  • Ο δείκτης ΝΑΟ φαίνεται ότι από τις οριακά αρνητικές τιμές που θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες σταδιακά μετά τις 20 με 22 του μήνα θα περάσει και οριακά θετικές. Αυτό σίγουρα θα βοηθήσει σε ανάπτυξη αντικυκλώνα στα δυτικά της ηπείρου. Στη συνέχεια με αρκετά μεγάλη σιγουριά φαίνεται ότι θα παραμείνει σε οριακά θετικές τιμές ή και οριακά αρνητικές για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα έως και τα τέλη του μήνα πιθανόν και για τις αρχές του νέου μήνα. Αν αναλογιστούμε ότι ο δείκτης ΑΟ θα βρίσκεται γενικά σε αρνητικές τιμές για πολλές εβδομάδες ακόμα αυτό ευνοεί την διατήρηση του αντικυκλώνας στη βόρεια Ευρώπη ή και τμήματα της κεντρικής για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν για τουλάχιστον 15 με 20 μέρες αρχης γενομένης στις 20 Ιανουαρίου. Και οι δείκτες δηλαδή είναι αρκετά ευνοϊκοι για κατάβαση κρύου στην περιοχή μας.

Συμπερασματικά τα προγνωστικά στοιχεία της σημερινής ημέρας δείχνουν ότι κάποιοι μεγάλοι και σοβαροί παίκτες της καιρικης σκακιέρας είναι αποφασισμένοι να φέρουν επιτέλους το χειμώνα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Σπεύδω να τονίσω ότι μέχρι στιγμής κανένα προγνωστικό στοιχείο δεν ευνοεί τη μετακίνηση έντονου ψύχους στην περιοχή των Βαλκανίων. Αυτό που φαίνεται να αλλάζει είναι ότι σίγουρα θα πάμε σε χειμερινές συνθήκες με βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά με σοβαρό ενδεχόμενο να κατέβουν και σε χαμηλά ή πεδινά τμήματα της βόρειας χώρας. Μόνο αν σε επόμενες ανανεώσεις υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για μεταφορά ψυχροτερων αερίων μαζών θα μπορούμε να μιλήσουμε για εκτεταμένες χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας. Έως τότε φαίνεται ότι θα έχουμε πολλές έως πάρα πολλές βροχές σε τμήματα της δυτικής Ελλάδας της ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης και νησιών του Αιγαίου και αρκετές χιονοπτώσεις σε όλα τα βουνά της ηπειρωτικής χώρας και ενδεχομένως σε χαμηλά υψόμετρο της βορείου Ελλάδας. Το γενικό μοτίβο θα λέγαμε ότι είναι χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα περιοχών δυτικής και βόρειας Ελλάδας μακριά από τη θάλασσα (μοτίβο Φεβρουαρίου 2012).

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

One thought on “Θα χειμωνιάσει τελικά? Ανάλυση όλων των παραγόντων για το επόμενο διάστημα στη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *