Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Εύκολες βροχές και δύσκολα χιονιά

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του ευρωπαϊκού και καναδικού προγνωστικό μοντέλο της 10 ιανουαρίου 2023.

13 και 14 Ιανουαρίου.

>95% πιθανότητα για φαινόμενα κυρίως σε νησιά ανατολικού Αιγαίου Κυκλάδες Δωδεκάνησα στην αρχή της περιόδου και πολύ λιγότερα στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες οχι πάνω από 10 με 12 βαθμούς Κελσίου από τη Θεσσαλία και βορειότερα υψηλότερη κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας που θα φτάνει τους 16 με 18.

++++++++++++++++

15 έως 17 Ιανουαρίου.

32% πιθανότητα για φαινόμενα αξιόλογα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη και στο τέλος της περιόδου και σε κάποια τμήματα του Ιονίου και της δυτικής ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο στις 17 του μήνα από τους 10 με 14 στους 15 με 18 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο.

30% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στα Δωδεκάνησα στην αρχή της περιόδου και στο τέλος της περιόδου στα δυτικά τμήματα. Θερμοκρασία έως 15 με 16 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα 17-19 από την ανατολική Στερεά την Εύβοια και τα υπόλοιπα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα της χώρας.

22% πιθανότητα και τοπικά φαινόμενα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα στην αρχή της περιόδου και στο τέλος στη δυτική Ελλάδα μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασίες έως 13 με 15 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία και 17-18 στα νοτιότερα τμήματα.

18% πιθανότητα για αρκετές βροχές στην ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Σποράδες τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και τη νότια Πελοπόννησο στην αρχή της περιόδου ενώ θα επηρεαστούν και τα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με σταδιακή βελτίωση στη συνέχεια. Θερμοκρασίες έως 10 με 15 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα τμήματα από την Στερεά και πάνω ενώ στα παραθαλάσσια τμήματα της δυτικής και νότιας χώρας και τα νησιωτικά θα φτάσει τους 17 με 19.

+++++++++++++++

18 με 20 Ιανουαρίου.

68% πιθανότητα για ισχυρή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με έντονα φαινόμενα σε όλη τη χώρα και πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της βόρειας Ελλάδας. Θερμοκρασία αρχικά έως 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα τμήματα αρκετά χαμηλότερη στα ημιορεινά και ορεινά με μικρή πτώση στη δυτική χώρα από τις 19 του μήνα και μετά.

21% πιθανότητα για αξιόλογα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα το ανατολικό Αιγαίο ενώ αρκετά λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 17 με 20 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια τμήματα μακριά από τη θάλασσα.

11% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα μόνο στη δυτική Ελλάδα. Θερμοκρασίες έως 12 με 15 βαθμούς Κελσίου από τη Θεσσαλία και βορειότερα λίγο υψηλότερη στα υπόλοιπα τμήματα.

+++++++++++++++++

21 έως 25 Ιανουαρίου.

36% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κατά κύριο λόγο ενώ μετά τις 22 του μήνα και στην υπόλοιπη χώρα με έμφαση στα δυτικά τμήματα. Τοπικές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας από τις 23 του μήνα και πιθανόν στη Θράκη και σε χαμηλά υψόμετρα. Θερμοκρασίες αρχικά έως και 15 με 18 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με σταδιακή πτώση στη δυτική και βόρεια χώρα από τις 23 του μήνα παντού όπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 8 με 10 βαθμούς Κελσίου από τη Θεσσαλία και βορειότερα ενώ λίγο υψηλότερη θα είναι στα νοτιότερα τμήματα.

26% πιθανότητα για έντονα φαινόμενα στο ανατολικό Αιγαίο ενώ λιγότερα θα σημειώνονται και στα δυτικά κυρίως τμήματα με επιδείνωση στις 24 του μήνα. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πιθανόν σε χαμηλότερα υψόμετρα και εκ νέου στο τέλος της περιόδου πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της βορειοδυτικής Ελλάδας. Θερμοκρασίες πολύ χαμηλές οχι πάνω από 5 με 10 βαθμούς κελσίου σε όλα τα ηπειρώτικα και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα σε όλες τις μέρες με μικρή άνοδο στα νότια τμήματα μετά τις 24 του μήνα.

20% πιθανότητα για αρκετές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας κυρίως στα δυτικά κεντρικά και νότια τμήματα αυτής. Λίγες χιονοπτώσεις στα βουνά της δυτικής και βόρειας χώρας στην αρχή της περιόδου. Θερμοκρασία σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα θα φτάνει τους 10 με 15 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας λίγο υψηλότερη στα δυτικά και νότια παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα.

20% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στη δυτική και νότια χώρα κυρίως ενώ στις υπόλοιπες περιοχές πολύ λιγότερα τα φαινόμενα. Λίγες χιονοπτώσεις στα βουνά της βόρειας Ελλάδας θερμοκρασία έως 10 με 15 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας λίγο υψηλότερα στα νοτιότερα.

++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ

Για το διήμερο 13-14 Ιανουαρίου θα σημειωθούν αρκετά φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες τα Δωδεκάνησα στην αρχή της περιόδου και βελτίωση στη συνέχεια με τη θερμοκρασία να βρίσκεται στα κανονικά περίπου επίπεδα από τη Θεσσαλία και βορειότερα 10 με 12 βαθμούς Κελσίου ενώ υψηλότερη θα είναι στα δυτικά και νότια τμήματα.

Για το τριήμερο 15 με 17 Ιανουαρίου θα σημειωθούν τοπικά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας ενώ προς το τέλος της περιόδου αναμένει  μεταβολή κυρίως στη βορειοδυτική Ελλάδα. Θερμοκρασία σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα τις περισσότερες ημέρες θα φτάνει τους 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στα νοτιότερα και τους 10 με 14 στα βορειότερα.

Για τριήμερο 18 με 20 Ιανουαρίου περισσότερες πιθανότητες τείνουν στην ισχυρή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με έντονα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές και πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της βόρειας Ελλάδας με τη θερμοκρασία αρχικά σε υψηλά επίπεδα με σταδιακή πτώση κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας από τις 19 του μήνα.

Τέλος για την περίοδο 21 με 25 Ιανουαρίου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για κάποια διαταραχή από τα δυτικά να χαλάσει και πάλι τον καιρό σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε κανονικά ή και λίγο υψηλότερα επίπεδα κατά μέσο όρο από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου στα βορειότερα τμήματα και από 14 έως 18 στα νοτιότερα. Χιονοπτώσεις στα βουνά και πιθανόν σε λίγο χαμηλότερα υψόμετρα μόνο όμως στη βόρεια Ελλάδα. Υπάρχουν κάποια σενάρια με μικρότερες πιθανότητες για πιο σοβαρό κρύο αλλά δεν είναι τα επικρατούντα αυτή τη στιγμή.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *