Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Φθινοπωρίνος καιρός με βροχές και χιόνια στα βουνά.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα δεδομένα της 5 Ιανουαρίου 2023.

8 και 9 Ιανουαρίου.

> 95% πιθανότητα για τοπικές βροχές και καταιγίδες στις 9 του μήνα στα νησιά του Ιονίου και όλη τη δυτική Ηπειρωτική. Πολύ λίγα φαινόμενα ενδέχεται να σημειωθούν και σε τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και του βορείου Αιγαίου. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασίες οχι πάνω από 10 βαθμούς κελσίου σε Θεσσαλία Μακεδονία Θράκη 12-17 στις υπόλοιπες περιοχές από βορρά προς νότο.

+++++++++++

10 έως 12 Ιανουαρίου.

62% πιθανότητα για τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά τμήματα με γρήγορη βελτίωση ενώ τα εντονότερα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα Δωδεκάνησα και πιθανόν τις Κυκλάδες την Κρήτη και τη βορειοανατολική Ελλάδα.  Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασία αρχικά έως 14 με 17 βαθμούς στα ηπειρωτικά με πτώση στις 11 και 12 του μήνα από τη Θεσσαλία και βορειότερα όπου δεν θα ξεπερνά τους 10 με 13 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νοτιότερα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

27% πιθανότητα για αξιόλογη αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με έντονα φαινόμενα κατά τόπους κυρίως στη δυτική Ελλάδα και τη Μακεδονία και Θράκη. Ισχυρές χιονοπτώσεις στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου και άλλα ορεινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασία οχι πάνω από 12 με 13 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική και βόρεια χώρα 14 με 18 στα δυτικά και νότια τμήματα.

11% πιθανότητα για γενικά καλό καιρό με πολύ λίγα φαινόμενα στην δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου και ενδεχομένως σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι ακόμα καλύτερος. Θερμοκρασία 14 με 17 βαθμούς Κελσίου από τη Θεσσαλία και νοτιότερα ενώ θα είναι λίγο χαμηλότερη στα βόρεια τμήματα της χώρας.

+++++++++++

13 έως 15 Ιανουαρίου.

57% πιθανότητα τα φαινόμενα ισχυρά στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα επεκτεινόμενα στις 15 του μήνα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασίες  έως 13 βαθμούς Κελσίου από τη Θεσσαλία και βορειότερα ή λίγο υψηλότερες στα υπόλοιπα τμήματα.

26% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη δυτική χώρα και το ανατολικό Αιγαίο. Καλύτερος ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία σε σημαντική άνοδο στις 14 και 15 του μήνα όπου θα φτάσει τοπικά στα ανατολικά ηπειρώτικα και τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου ενώ χαμηλότερη θα είναι μόνο στην Ήπειρο.

17% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά ενώ σταδιακά στις 15 του μήνα θα θα υπάρξει ένα πέρασμα φαινομένων από τα δυτικά προς τα ανατολικά με τα εντονότερα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα ενω ασθενέστερα θα είναι στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις στα βουνά της δυτικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία κάτω από τους 8 με 10 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Ελλάδα λίγο υψηλότερη από τη Στερεά και νοτιότερα.

+++++++++++

16 με 20 Ιανουαρίου.

30% πιθανότητα για πρόσκαιρη αλλαγή του καιρού στη νότια και νοτιοανατολική χώρα και αργότερα στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρώτικα. Πολύ λίγα τα φαινόμενα από τη Θεσσαλία και βορειότερα. Θερμοκρασία σε θερμοκρασίες έως 10 με 12 βαθμούς Κελσίου από τη Θεσσαλία και βορειότερα και λίγο υψηλότερη στα νοτιότερα αλλά στις 18 19 και 20 του μήνα θα σημειώσει σημαντική άνοδο στα ανατολικά ηπειρωτικά θα φτάσει τους 17 με 20 βαθμούς Κελσίου.

22% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στην αρχή της περιόδου στο νότιο Ιόνιο την Κρήτη τις Κυκλάδες τα Δωδεκάνησα και βελτιωμένο καιρό στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες χαμηλές οχι πάνω από 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας υψηλότερη στα δυτικά και νότια και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα στο τέλος της περιόδου με μικρή μόνο άνοδο.

20% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με έντονες βροχές και καταιγίδες σε όλη τη δυτική Ελλάδα το ανατολικό Αιγαίο τη Θράκη ενώ αρκετά αξιόλογα ήταν τα φαινόμενα και στην υπόλοιπη χώρα. Πυκνές χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Θερμοκρασία 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές από τη Θεσσαλία και βορειότερα αρκετά υψηλότερη στα ανατολικά και νότια τμήματα με τους νοτιάδες θα φανεί τους 17 με 20 βαθμούς Κελσίου.

17% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στο ανατολικό Αιγαίο τη Στερεά την Εύβοια και πιθανόν το νότιο Ιόνιο. Θερμοκρασίες έως 12 με 15 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας λίγο υψηλότερες στα δυτικά και νότια νησιωτικά κυρίως τμήματα. Σημαντική πτώση από τις 19 του μήνα και μετά και από τα βόρεια με παγετό το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

11% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα κυρίως στη δυτική χώρα και το ανατολικό Αιγαίο μικρής έντασης και διάρκειας ενώ πολύ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα ηπειρώτικα. Θερμοκρασία 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα ηπειρώτικα τμήματα με σημαντική άνοδο στις 19 και 20 του μήνα στα ανατολικά και νότια που μίλησα φτάνει τους 17 με 20 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για τις 8 και 9 Ιανουαρίου φαίνεται ότι θα έχουμε βαρομετρικό χαμηλό με αρκετά φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου ενώ πολύ λίγα έως καθόλου φαινόμενα στα υπόλοιπα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα κοντά στους 10 βαθμούς Κελσίου από τη Θεσσαλία και βορειότερα με τις ομίχλες 12-17 στις υπόλοιπες περιοχές.

Για τις 10 έως 12 Ιανουαρίου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να υπάρξει συνέχιση βροχοπτώσεων στα ηπειρωτικά με γρήγορη βελτίωση ενώ τα φαινόμενα θα μεταφερθούν στο ανατολικό Αιγαίο τα Δωδεκάνησα τις Κυκλάδες την Κρήτη και τη Θράκη όπου εκεί πιθανόν να είναι και έντονα. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα και ακόμα μία φορά κοντά στους 12 με 13 βαθμούς Κελσίου στα βορειότερα τμήματα 14 με 17 στα νοτιότερα με μικρή πτώση στις 11 και 12 του μήνα στα βόρεια.

Για τις 13 με 15 Ιανουαρίου συνεχίζεται το ίδιο μοτίβο του καιρού με αρκετά και έντονα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα τα νησιά του Ιονίου τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ αρκετά λιγότερα θα είναι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασία στα δυτικά και βόρεια σε επίπεδο οχι πάνω από 10 με 14 βαθμούς Κελσίου ενώ στα ανατολικά και νότια πιθανότητα με την επίδραση λίβα να ανέβει στους 16 με 18.

Για την περίοδο 16 έως 20 Ιανουαρίου φαίνεται ότι και πάλι ο καιρός δεν θα αλλάξει σημαντικά από άποψη θερμοκρασίας.  Πιθανότητα τοπικών φαινομένων αυτή τη φορά σε κάποια τμήματα της δυτικής και ανατολικής νησιωτικής χώρας περισσότερο ενώ οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε σχετικά κανονικά επίπεδα σε δυτικά και βόρεια τμήματα ενώ όσο πάμε ανατολικά και νοτιότερα πιθανόν ο νοτιάς να της κρατάς σε υψηλά επίπεδα. Πολύ μικρότερες οι πιθανότητες για θερμη ή για ψυχρή εισβολή στη χώρα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *