Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Επιλεκτικές βροχοπτώσεις με την ελπίδα του χειμώνα αργότερα.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα δεδομένα της 1 Ιανουαρίου 2023.

4 και 5 Ιανουαρίου.

> 95% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασία έως 11 με 14 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια τμήματα της χώρας ενώ θα φτάνει τους 14 με 18 βαθμούς Κελσίου από τη Στερεά και νοτιότερα. Τοπικές ομίχλες είναι πιθανό να σημειώνονται στο εσωτερικό της Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Θράκης και της Ηπείρου.

+++++++++++

6 έως 8 Ιανουαρίου.

76% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα αρχικά με τοπικές βροχές στα Δωδεκάνησα τα νησιά του Ιονίου και ενδεχομένως σε κάποια τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της Κρήτης και της δυτικής Πελοποννήσου στις 8 του μήνα. Θερμοκρασίες έως 14 βαθμούς Κελσίου από το εσωτερικό της Θεσσαλίας της Ηπείρου και βορειότερα 15 με 18 στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας όλες τις ημέρες.

17% πιθανότητα λίγα τοπικά φαινόμενα στις Κυκλάδες στα Δωδεκάνησα και ενδεχομένως στην κεντρική Μακεδονία την Ήπειρο την ανατολική Θεσσαλία την Εύβοια τη συτική Στερεά και τη δυτική Κρήτη. Θερμοκρασίες αρχικά έως 12-15 βαθμούς Κελσίου από τη Θεσσαλία και βορειότερα θα σημειώσει πτώση στις 8 του μήνα όπου σε όλα τα ηπειρωτικά δεν θα ξεπερνά τους 9 με 14 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και νότια θα συνεχίσει να φτάνει τους 16 με 19.

7% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα πιθανόν αξιόλογα στη Θεσσαλία τη δυτική και κεντρική Μακεδονία τη Στερεά την Ήπειρο τα νησιά του Ιονίου τα Δωδεκάνησα τις Κυκλάδες την Κρήτη και ενδεχομένως πολύ ασθενέστερα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές στα ορεινά της Θεσσαλίας της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Θερμοκρασίες αρχικά έως 12 με 18 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο αλλά θα σημειώσει σταδιακή πτώση στα δυτικά και βόρεια στις 7 του μήνα και μεγαλύτερη στις 8/1 οπότε θα ξεπερνά τους 10 βαθμούς Κελσίου από τη Θεσσαλία και βορειότερα ενω νοτιότερα θα φτάνει τους 12 με 15.

++++++++++++++

9 έως 11 Ιανουαρίου.

>90% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού αρχικά στα νησιά του Ιονίου τη δυτική χώρα την Κρήτη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα από δύο διαταραχές μία στις 9 και μία στις 11 του μήνα. Λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. θερμοκρασία γενικά χαμηλή στα δυτικά κεντρικά και βόρεια οχι πάνω από 10 με 14 βαθμούς Κελσίου ενώ από τη Στερεά και νοτιότερα θα φτάνει τους 15 με 18.

++++++++++

12 έως 16 Ιανουαρίου.

36% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στις 13 του μήνα σε όλη τη δυτική χώρα και το Ιόνιο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ σταδιακά μετά τις 14 του μήνα θα σημειωθούν τοπικά φαινόμενα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μικρότερης έντασης και διάρκειας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας και πρόσκαιρα στη Θράκη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στις 14 του μήνα.

33% πιθανότητα προβλέπεται σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού πρώτα στο Αιγαίο και μετά τις 13 του μήνα από το Ιόνιο και σε όλη την υπόλοιπη χώρα με έντονες βροχές και καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία χαμηλη στη δυτική Μακεδονία κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου ενώ 7 με 14 στα υπόλοιπα ηπειρώτικα έως 16 στα νότια την αρχή της περιόδου. Σταδιακά από τις 13 του μήνα και μετά θα αρχίσει να σημειώνει πτώση σε όλα τα ηπειρώτικα και από τις 14 του μήνα δεν θα ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με παγετό το πρωί και το βράδυ ενώ στα νησιωτικά θα φτάνει κοντά στους 10.

31% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή του καιρού σε όλη τη δυτική χώρα το Ιόνιο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στις 15 του μήνα και μετά πρόσκαιρα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα βουνά της βόρειας Ελλάδας. Θερμοκρασία έως 12 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια έως 14 με 16 από τη Θεσσαλία και νοτιότερα με  με μικρή σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά και βόρεια από τις 15 του μήνα και μετά.

++++++++++++

Ο μαλακός καιρό θα συνεχιστεί έως και τις 5 Ιανουαρίου στη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και ομίχλη το πρωί. 

Για το διήμερο 6 έως 8 Ιανουαρίου Ιανουαρίου θα υπάρξει διαταραχή που θα δώσει αρκετά φαινόμενα κυρίως στα νησιά του Ιονίου τα Δωδεκάνησα τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της Κρήτης και της δυτικής Πελοποννήσου αλλά με τη θερμοκρασία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Για την περίοδο 9 έως 11 Ιανουαρίου τα αξιόλογα φαινόμενα θα μείνουν και πάλι κυρίως στη δυτική Ελλάδα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Κρήτη τις Κυκλάδες τα Δωδεκάνησα και πιθανόν να υπάρξουν δύο διαταραχές. Λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν όμως και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο ήπιος καιρός συνεχίζεται με τη θερμοκρασία από τους 10 έως τους 18 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο.

Τέλος για την περίοδο 10 έως 16 Ιανουαρίου υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις αλλαγής του καιρού προς το χειμερινό κυρίως σε τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας με κάποιες χιονοπτώσεις στα βουνά και βροχοπτώσεις στα πεδινά πιθανόν και αξιόλογες. Υπάρχει αυτή τη στιγμή και ένα σενάριο κοντά στο 33% για σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και σημαντικές χιονοπτώσεις αλλά δεν είναι το επικρατών σενάριο αυτή τη στιγμή. Στις επόμενες ανανεώσεις θα έχουμε τα νεότερα στοιχεία για να δούμε αν πραγματικά ο καιρός αποφασίσει να αλλάξει προς το χειμερινό ή θα συνεχίσει το όψιμο φθινόπωρο στη χώρα με όλα τα δεινά που θα το ακολουθήσουν την άνοιξη.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *