ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ΕΛΛΑΔΑ

Ο δείκτης ΝΑΟ θα βρίσκεται αρχικά σε θετικές τιμές ενώ σταδιακά μετά τις 8 του μήνα θα βρίσκεται κατά βάση σε ουδέτερες και οριακά θετικές τιμές πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξηθεί το καιρικο ενδιαφέρον τουλάχιστον στο ανατολικό κομμάτι της Ευρώπης.

Ο δείκτης ΑΟ θα βρίσκεται αρχικά και αυτός σε μηδενικές τιμές αλλά σταδιακά μετά τις 8 του μήνα θα αρχίσει να παίρνει οριακά αρνητικές τιμές που φαίνεται να διατηρούνται σχεδόν όλο το μήνα. Και αυτός ο δείκτης μας προϊδεάζει ότι θα υπάρχει ένα σχετικά καλύτερο ενδιαφέρον στον καιρό μετά τις 8 του μήνα στο ανατολικό και κεντρικό κομμάτια τις ηπείρου μας.

Για την περίοδο 1 έως 8 Ιανουαρίου 2023 το ψύχος θα διατηρηθεί στη βορειοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Σκανδιναβία ενώ θα κινηθεί πρόσκαιρα κάποιες από τις ημέρες σε τμήματα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και ενδεχομένως στη Μαύρη Θάλασσα την Ελλάδα και την Τουρκία σαφώς εξασθενημένο. Σχετικά πολύ μικρή πιθανότητα ανάπτυξης βαρομετρικού χαμηλού στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας για αυτό και δεν αναμένονται σημαντικά ποσά υετου σε καμία περιοχή της χώρας. Κανονικές και πρόσκαιρα χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες κάποιες από τις ημέρες.

 

Για την περίοδο 8 έως 15 Ιανουαρίου 2023 έχουμε και πάλι κάποιες αλλαγές στην εκτίμηση αφού φαίνεται ότι το βασικό κομμάτι του ψύχους θα παραμείνει στη βορειοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Σκανδιναβία και κάποιες και πάλι ρηχές ψυχρές εισβολές ενδέχεται να επηρεάσουν τμήματα της ανατολικής Ευρώπης της Ελλάδας της Τουρκίας της Μαύρης θάλασσας και γενικότερα των Βαλκανίων. Σχετικά μικρή πιθανότητα ανάπτυξης βαρομετρικού χαμηλού στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας για αυτό και δεν αναμένονται σε γενικές γραμμές αξιόλογα φαινόμενα. Ενδεχομένως προς το τέλος της περιόδου να αυξάνεται κάπως η πιθανότητα βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο. Κανονικές θερμοκρασίες σε και λίγο υψηλότερες αρχικά με τάση πτώσης στη συνέχεια.

 

Για την περίοδο 15 έως 22 Ιανουαρίου 2023 δεν έχουμε σημαντικές αλλαγές από την προηγούμενη ανάλυση μας. Η βασική κυκλοφορία θα συνεχίσει να είναι στην ανατολική Σκανδιναβία την ανατολική Ευρώπη τα Βαλκάνια την Τουρκία και τη Μαύρη θάλασσα όπου φαίνεται αρκετά μεγαλύτερες πιθανότητες για πιο αξιόλογα κύματα ψύχους να κατέλθουν προς αυτές τις περιοχές. Μάλιστα επειδή αυξάνονται ελαφρώς και οι πιθανότητες δυτικότερης πορείας των βαρομετρικών χαμηλών δηλαδή ανάπτυξης κάποιων λίγων και σε τμήματα της κεντρικής Ευρώπης και της περιοχής της Ιταλίας θεωρούμε ότι αυξάνεται και η πιθανότητα αξιόλογων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων σε κάποια τμήματα της χώρας μας. Η θερμοκρασία φαίνεται να βρίσκεται σε πτωτική τάση σε όλη τη χώρα.

 

Για την περίοδο 22 έως 29 Ιανουαρίου 2023 το βασικό κομμάτι του ψύχους θα παραμείνει εκ νέου στα τμήματα της βορειοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Σκανδιναβίας αλλά είναι υπαρκτή η πιθανότητα εκ νέου κάποιων καταβάσεων προς περιοχές της κεντρικής Ευρώπης της Ιταλίας αλλά και των Βαλκανίων κάποιες από τις ημέρες.Υπάρχει θεωρητικά ένα καλύτερο παράθυρο ανάπτυξης βαρομετρικών χαμηλών στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και κυρίως δυτικά. Έτσι οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες που φαίνεται να επικρατούν στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο πιθανόν να δώσουν κάποια αξιόλογα φαινόμενα βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων σε κάποιες περιοχές της χώρας.

ΥΓ: Με τους σκούρους μπλε χρωματισμούς οι περιοχές που τα έχουν το εντονότερο κρύο/ ψύχος ενώ όσο πιο ανοιχτό το χρώμα οι περιοχές οι οποίες θα δεχτούν ρηχες/ασθενικες ψυχρές εισβολές

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

One thought on “ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ΕΛΛΑΔΑ

  1. Κώστας Αθήνα says:

    Καλή χρονιά σε σένα και την οικογένειά σου υγεία εύχομαι χρόνια πολλά ότι επιθυμείς και κάθε καλό για την Νεα Χρονιά.
    Πολύχρονος.
    Παντα ευοίωνες προβλέψεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *