Καιρικό μοτίβο (pattern) στην Ευρώπη εως τελη Ιανουαρίου (ανανεωμενο)

Στην επιστήμη της μετεωρολογίας δεν μπορούμε να δίνουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες για το τι καιρός θα επικρατήσει μετά από μία, δυο, τρεις βδομάδες στη χώρα μας. Σκοπός είναι να προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε το γενικό μοτίβο κυκλοφορίας σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και τις πιθανές επιρροές που θα έχει αυτή στη χώρα μας.  Επικαιροποιημένες αναλύσεις θα δοθούν σίγουρα το επόμενο διάστημα αφού ο καιρός είναι ένας ζωντανός οργανισμός με αποκλίσεις όσο προχωράμε πιο μακριά προγνωστικά.Το weather group.gr σέβεται τη νοημοσύνη σας και τις αρχές της φυσικής και των μαθηματικών που διέπουν την μετεωρολογία.

Για την περίοδο 27 δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου 2023 το κρύο θα παραμείνει στη βόρεια Ευρώπη από την Ισλανδία έως τη Σκανδιναβία και τα βόρεια τμήματα της ευρωπαϊκής Ρωσίας. Στην υπόλοιπη Ευρώπη ο καιρός είναι μαλακός με επικράτηση αντικυκλώνα και υψηλών θερμοκρασιών. Ο καιρός στην Ελλάδα θα είναι άνυδρος με μεγάλη διάρκεια ηλιοφάνειας και αρκετές ομίχλες στην κεντρική και βόρεια χώρα.

 

Για την περίοδο 1 έως 8 Ιανουαρίου 2023 το ψύχος θα διατηρηθεί στη βορειοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Σκανδιναβία με σταδιακή κίνηση αυτού μάλλον εξασθενημένου προς τμήματα των Βαλκανίων της Μαύρης θάλασσας της Τουρκίας και ενδεχομένως πρόσκαιρα προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως η Γερμανία η Αυστρία και η Πολωνία. Μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα δημιουργίας βαρομετρικού χαμηλού πέριξ της Ελλάδας με βροχοπτώσεις οι χιονοπτώσεις. Κάμψη της θερμοκρασίας και στη χώρα μας.

 

Για την περίοδο 8 έως 15 Ιανουαρίου 2023 αρκετά μεγάλες πιθανότητες το κρύο να παραμείνει σχετικά έντονο σε όλες τις περιοχές της ανατολικής Ευρώπης από την ανατολική Σκανδιναβία τμημάτων της Ρωσίας των Βαλκανίων της Τουρκίας ενώ ενδεχομένως κάποιες από τις ημέρες θα κινηθεί δυτικότερα προς χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης όπως η Γερμανία η Πολωνία η Αυστρία αλλά και η Ιταλία. Φαίνεται μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης βαρομετρικου χαμηλου στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Ιταλίας και της Ελλάδας ώστε να υπάρξουν συνθήκες βροχών και χιονοπτώσεων. Θερμοκρασίες γενικά σε χαμηλά επίπεδα και στην περιοχή της Ελλάδας.

 

Για την περίοδο 15 έως 23 Ιανουαρίου το κέντρο του ψύχους θα παραμείνει σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης πέριξ της Ουκρανίας της Εσθονίας της Πολωνίας και της Ρωσίας προς την περιοχή των Βαλκανίων της Ελλάδας της Τουρκίας της Μαύρης θάλασσας και ενδεχομένως πρόσκαιρα προς χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης όπως η Ιταλία η Αυστρία η Σλοβενία η Πολωνία. Μετρια πιθανότητα ανάπτυξης κάποιου βαρομετρικού χαμηλού στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Ιταλίας και της Ελλάδας για να σημειωθούν αξιόλογα φαινόμενα βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει κατά περιόδους να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και των γύρω περιοχών με ιδιαίτερη έμφαση στα βόρεια και βορειοανατολικά της ηπείρου.

ΥΓ: Με τους σκούρους μπλε χρωματισμούς οι περιοχές που τα έχουν το εντονότερο κρύο/ ψύχος ενώ όσο πιο ανοιχτό το χρώμα οι περιοχές οι οποίες θα δεχτούν ρηχες ψυχρές εισβολές

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *