Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Σε αναζήτηση βροχών και χιονοπτώσεων συνεχίζεται ο άνοστος χειμώνας

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 26 Δεκεμβρίου 2022.

29 και 30 Δεκεμβρίου.

> 95% πιθανότητα για για λίγες ασθενείς βροχές στα παραθαλάσσια της Θεσσαλίας στις Σποράδες στη βόρεια Εύβοια ενώ λίγο πιο αξιόλογα θα είναι τα φαινόμενα στα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασία έως 12 με 14 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική και βόρεια χώρα 16-18 στα νότια και δυτικά παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα. Ομίχλες στην κεντρική και βόρεια χώρα κυρίως στις 30 του Δεκέμβρη.

+++++++++++++

31 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου.

64% πιθανότητα για τοπικές βροχές κατά περιόδους στα Δωδεκάνησα και ενδεχομένως στα βορειότερα τμήματα της Κρήτης. Θερμοκρασία έως 14 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Στερεά τη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη το βόρειο Αιγαίο και έως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές. Ομίχλη θα σημειώνεται το πρωί και το βράδυ σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Ελαφρύς παγετός σε ημιορεινές ορεινές και πιθανόν πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και της Ηπείρου.

27% πιθανότητα για καλό καιρό όλες τις ημέρες με τοπικές νεφώσεις στην ανατολική χώρα και πιθανόν στη βόρεια Κρήτη ασθενείς βροχές. Θερμοκρασίες έως 14 βαθμούς Κελσίου από τη βόρεια Στερεά Ελλάδα και βορειότερα έως 16 με 18 στα νοτιότερα. Ομίχλες το πρωί και το βράδυ στην κεντρική και βόρεια χώρα και οριακός παγετός νωρίς το πρωί από τη Θεσσαλία και βορειότερα ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

9% πιθανότητα για καλοκαίρια σε όλη τη χώρα με ηλιοφάνεια και υψηλές για την εποχή. Θερμοκρασίες έως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους στα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα στις 1 και 2 Ιανουαρίου έως τις 31 οι ομίχλες θα κρατήσουν τον υδράργυρο χαμηλότερα.

+++++++++++++

3 έως 5 Ιανουαρίου.

> 90% πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές στη βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και ενδεχομένως στις 5 του μήνα στην Μαγνησία τις Σποράδες την Εύβοια και την ανατολική Στερεά Ελλάδα πολύ μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασίες οχι πάνω από 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας 16 με 18 στα δυτικά και νότια παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα. Ελαφρύς παγετός μόνο σε ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας.

+++++++++++++

6 έως 10 Ιανουαρίου.

28% πιθανότητα για καλοκαιρια σε όλη τη χώρα με πιθανότητα κάποιων ασθενών βροχών στις 8 και 9 του μήνα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία άνευ σημασίας. Θερμοκρασίες έως 16 με 19 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με κάμψη αυτής από τις 7 του μήνα και μετά όπου σταδιακά δεν θα ξεπερνά στους 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και τους 16 με 18 στα δυτικά και νότια παραθαλάσσια και νησιώτικα.

26% πιθανότητα για καλοκαιρια αρχικά με λίγα τοπικά φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια τη Χαλκιδική άνευ σημασίας ενώ από τις 8 του μήνα θα αλλάξει ο καιρός σημαντικά στα Δωδεκάνησα τα νησιά τουανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες την Κρήτη και σταδιακά από τις 9 του μήνα σε πολλές περιοχές της χώρας με εντονότερα όμως φαινόμενα να παραμένουν στο χώρο του Αιγαίου και κυρίως των Δωδεκανήσων. Σταδιακή εκδήλωση χιονοπτώσεων από τις 9 του μήνα ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα ή και πεδινά όλης της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα εντονότερα στη Θράκη και την κεντρική Στερεά Ελλάδα. Θερμοκρασία αρχικά έως 8 με 10 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με ελαφρύ παγετό το πρωί στα ορεινά θα σημειώσει σημαντική πτώση από τις 8 του μήνα το απόγευμα και μετά όπου θα βρίσκεται στο τέλος της περιόδου σε επίπεδα οχι πάνω από 4 με 7 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και 10 με 13 στα νησιωτικά τμήματα με παγετό το πρωί και το βράδυ ακόμα και σε κάποια πεδινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας.

23% πιθανότητα ασθενείς βροχές στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο στην αρχή της περιόδου και λίγες στα νησιά του Ιονίου και τις Κυκλάδες μετά τις 9 του μήνα άνευ σημασίας. Θερμοκρασίες έως 10 με 14 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά λίγο υψηλότερη στα δυτικά και νότια που θα φτάνει τους 16 με 18. Ελαφρύς παγετός τις πρωινές ώρες όλες τις ημέρες στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη την Ήπειρο και στα ημιορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

23% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με λίγες ασθενείς βροχές στα νησιά του Ιονίου και μετά τις 9 του μήνα και σε τμήματα των Κυκλάδων της Κρήτης των Δωδεκανήσων κατά τόπους ισχυρών ενώ λίγα ασθενικά φαινόμενα πιθανόν να σημειωθούν και στην ανατολική Μαγνησία τις Σποράδες την Εύβοια και την  ανατολική Στερεά Ελλάδα. Λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής χώρας. Θερμοκρασίες αρχικά έως 11 με 15 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια και ψηλότερη στα δυτικά και νότια θα σημειώσει σταδιακή μικρή πτώση από τις 7 του μήνα και μετά και μεγαλύτερη από τις 9 του μήνα και μετά που δεν θα ξεπερνά τους 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Ελαφρύς παγετός το πρωί δεν αποκλείεται σε τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης και της Ηπείρου.

+++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για την περίοδο 29 και 30 Δεκεμβρίου ο καιρός θα παραμείνει καλός με φαινόμενα κυρίως στα Δωδεκάνησα πιθανόν αξιόλογα και λιγα σε τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας. Ομίχλες το πρωί και το βράδυ στο εσωτερικό της κεντρικής και βόρειας χώρας με τη θερμοκρασία έως 14 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια και έως 16 με 18 στα δυτικά και νότια.

Καλός καιρός θα συνεχιστεί και τις τελευταίες μέρες και τις πρώτες του νέου έτους με τις βροχές να επιμένουν κυρίως στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Ομίχλες θα σημειώνονται και πάλι σε τμήματα μακριά από τη θάλασσα και ο υδράργυρος θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επίπεδα κοντά στους 10 με 14 στα κεντρικά και βόρεια με τους ομίχλες και 16 με 19 στα δυτικά και νότια τμήματα.

Παρόμοιος καιρός θα συνεχιστεί και στις 3 με 5 Ιανουαρίου με κάποιες βροχές στη βόρεια Κρήτη τα Δωδεκάνησα και ενδεχομένως κάποιες ασθενείς στη Μαγνησία τις Σποράδες την Εύβοια και την ανατολική Στερεά Ελλάδα με τη θερμοκρασία αμεταβλητη έως 10 με 14 στα ηπειρωτικά και 16 με 18 στα δυτικά και νότια.

6 έως 10 ιανουαρίου οι περισσότερες πιθανότητες συντείνουν σε συνέχιση κάποιων βροχών πιθανων αξιόλογων στην Κρήτη τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και κάποια λιγότερα ασθενικά φαινόμενα σε ανατολική Μακεδονία Σποράδες Εύβοια και ανατολική Στερεά Ελλάδα με τη θερμοκρασία νωρίς το πρωί να πέφτει κάτω από το μηδέν σε τμήματα της βόρειας Ελλάδας αλλά το μεσημέρι και πάλι να κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από τους 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια και 16 με 18 στα νοτιότερα και τα δυτικά. Υπάρχει και ένα σενάριο κοντά στο 26% για ψυχρή εισβολή στη χώρα με επικράτηση βοριάδων χιονοπτώσεων και χαμηλών θερμοκρασιών αλλά δεν είναι αυτό το επικρατων σενάριο αυτή τη στιγμή.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *