Καιρικό μοτίβο (pattern) στην Ευρώπη εως τελη Ιανουαρίου.

Στην επιστήμη της μετεωρολογίας δεν μπορούμε να δίνουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες για το τι καιρός θα επικρατήσει μετά από μία, δυο, τρεις βδομάδες στη χώρα μας. Σκοπός είναι να προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε το γενικό μοτίβο κυκλοφορίας σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και τις πιθανές επιρροές που θα έχει αυτή στη χώρα μας.  Επικαιροποιημένες αναλύσεις θα δοθούν σίγουρα το επόμενο διάστημα αφού ο καιρός είναι ένας ζωντανός οργανισμός με αποκλίσεις όσο προχωράμε πιο μακριά προγνωστικά.Το weather group.gr σέβεται τη νοημοσύνη σας και τις αρχές της φυσικής και των μαθηματικών που διέπουν την μετεωρολογία.

Για την περίοδο 25 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου 2023 το κρύο θα παραμείνει συγκεντρωμένο στη Σκανδιναβία και την ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία ενώ αντίθετα σε τμήματα της Μεσογείου θα παρατηρηθούν υψηλές βαρομετρικες πίεσεις και υψηλές θερμοκρασίες. Πιθανότητα αξιόλογων χιονοπτώσεων μόνο για τα βορειότερα τμήματα της ηπείρου.

 

Για την περίοδο 1 έως 8 Ιανουαρίου 2023 ο βασικός πυρήνας του ψύχους θα παραμείνει στη βορειοανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία ενώ φαίνεται ότι κάποιες ρηχες ψυχρές εισβολές πιθανόν να κινηθούν προς την ανατολική Ευρώπη τα Βαλκάνια την Τουρκία τη Μαύρη θάλασσα και παροδικά και προς την υπόλοιπη Σκανδιναβία. Πιθανότητα αξιόλογης ψυχρής εισβολής για την Ελλάδα πολύ μικρή και ακόμα μικρότερη πιθανότητα αξιόλογων χιονοπτώσεων.

 

Για την περίοδο 8 έως 15 Ιανουαρίου 2023 ο πυρήνας κρύου θα παραμείνει στην βορειοανατολική Ευρώπη ,τμήμα της Σκανδιναβίας και τμήμα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Αυξάνονται κάπως οι πιθανότητεςκάποια από τις ψυχρές εισβολές να καταφέρει να φτάσει και στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας χωρίς αυτή τη στιγμή να φαίνεται κάποια σημαντική ψυχρή εισβολή. Αυξάνονται όμως οι πιθανότητες κάποιων φαινομένων και χιονοπτώσεων κυρίως σε ορεινά τμήματα.

 

Για την περίοδο 15 έως 22 Ιανουαρίου ο πυρήνας του κρύου θα παραμείνει στην βορειοανατολική Ευρώπη αλλά φαίνονται πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες κατάβασης προς τα Βαλκάνια τη χώρα μας την Τουρκία αλλά παροδικά και προς την κεντρική Ευρώπη και την Ιταλία. Αν επιβεβαιωθεί η κίνηση προς την Μεσόγειο θα έχουμε και την ανάπτυξη αξιόλογου βαρομετρικού χαμηλού σε κάποια περιοχή της που ενδεχομένως να δώσει τα πρώτα αξιόλογα χιόνια όχι μόνο σε ορεινές περιοχές της χώρας αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

7 thoughts on “Καιρικό μοτίβο (pattern) στην Ευρώπη εως τελη Ιανουαρίου.

 1. Κώστας Αθήνα says:

  Βασίλη καλησπέρα
  Βροχές στον ορίζοντα φαίνονται;
  Κώστας Αθήνα καλά Χριστούγεννα σε σένα και την οικογένειά σου υγεία εύχομαι

  • Evan says:

   Δεν νομίζω ότι έχουν καμία ουσιαστική βάση καθως κάθε 3 με 4 μέρες τα δεδομένα αυτά αλλάζουν…. Το πιο πιθανό είναι να πεις ότι καλό καιρό θα κάνει ως και τις 15 Γενάρη… Με ελάχιστες ψιχάλες εδώ και εκεί… Και αν…. Λίγα χιόνια στα βουνά τίποτα ξεκάθαρο πλέον… Ας χειμωνιάσει πάντως γιατί απλά πρέπει….. Καλές γιορτές με υγεία!

   • Βασίλειος Πανάκογλου says:

    Κοιτα μου αρεσει να μελεταω και τα μεταφερω στο σαιτ. Ετσι και αλλιως θα συμμετεχω στον ασεπ και θα εχω μελετη απο το νεο χρονο οποτε σιγα σιγα η ενασχολησει με τον καιρο θα μειωθει. Ασε που ειμαι σε σταδιο μηπως κλεισω και το σαιτ τελος 2024 που ληγει το ονομα. Μπαινουμε σε νεο κυκλο ζωης οποτε θα με ανεχθειτε λιγο ακομα. Καλες γιορτες με υγεια σε ολους!!

    • Αντώνης says:

     Αν αντέχεις, να το κρατήσεις το σάϊτ Βασίλη.
     Εδώ που το έφτασες, είναι κρίμα να το παρατήσεις..
     Μη κοιτάς τα λίγα σχόλια, πολλοί σε διαβάζουν.
     Καλές γιορτές και καλές προγνώσεις!

     • Βασίλειος Πανάκογλου says:

      Χρόνια πολλά Αντώνη. Ευτυχώς όλα τα σχολια είναι καλά από αυτοι που με θέλουν αυτοί με παρακολουθούν. Το θέμα είναι ότι έχω αρχίσει να ψιλοβαριέμαι και να έχω και το θέμα της επιβίωσης. Για αυτό λέω ότι σίγουρα έως το τέλος του 2024 θα είμαι εδώ αλλά για το μετά βλέπουμε…

   • Evan says:

    Αγαπάμε Βασίλη ο μοναδικός έγκυρος καιρός για Θεσσαλία και γενικότερα…. Δεν είπαμε κουβέντα γι αυτό…. Τα χιόνια μόνο μαζί σου τα “κλειδώνουμε” τέλος! 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *