Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Ο καιρός των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Χειμώνας ενόψει

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα δεδομένα της 20 Δεκεμβρίου 2022.

Αναλυτικά ο καιρός των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο τέλος του κειμένου.

23 και 24 Δεκεμβρίου.

> 95% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και νότια τμήματα χωρίς να αποκλείονται λίγες ασθενείς βροχές στη βόρεια Κρήτη. Θερμοκρασία έως 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας ενώ από τη Θεσσαλία και βορειότερα δεν θα ξεπερνά τους 12 με 15. Ομίχλες θα σημειωθούν το πρωί και το βράδυ κυρίως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Ελαφρύς παγετός ακόμα και σε πεδινές περιοχές από το εσωτερικό της Πελοποννήσου και βορειότερα μακριά από τη θάλασσα.

+++++++++++

25 έως 27 δεκεμβρίου.

> 95% πιθανότητα πιθανότητα για καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τοπικές νεφώσεις στη δυτική Ελλάδα. Θερμοκρασίες από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας όλο το τριήμερο με μικρή πτώση από τις 27 του μήνα κυρίως στο βόρειο Αιγαίο και την ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οριακός παγετός κυρίως σε ημιορεινά και ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας το πρωί και το βράδυ.

++++++++++

28 με 30 Δεκεμβρίου.

58% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τοπικές βροχές μικρής και μέτριας έντασης πιο έντονες στην περιοχή των Σποράδων της Εύβοιας της Κρήτης και Δωδεκανήσου. Ασθενείς χιονοπτώσεις στις 29 και 30 του μήνα ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα/πέδινα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της βόρειας Στερεάς και ημιορεινά και ορεινά της Πελοποννήσου. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στη Μακεδονία τη Θράκη και το εσωτερικό της Ηπείρου που δεν θα ξεπερνά τους 5 με 10 βαθμούς Κελσίου ενώ από τη Θεσσαλία και παρακάτω θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες πάνω από τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου με σημαντική πτώση παντού στις 29 και 30 του μήνα το πρωί οπου στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 8 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια τις νότιες χώρες και τα νησιωτικά θα συνεχίσει να φτάνει τους 14 με 16. Παγετός κατά τόπους ισχυρός από τις 28 του μήνα στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και ελαφρύς σε πεδινά τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της βόρειας Στερεάς και το εσωτερικό της Πελοποννήσου.

42% πιθανότητα για διατήρηση του σχετικά καλού καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός από το Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα όπου θα σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές που πιθανόν στις 30 του μήνα να επηρεάσουν και κάποια φαινομενα και τμηματα του ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα φτάνουν τους 16 με 20 βαθμούς κελσίου σε τμήματα κυρίως της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας έως και το τέλος της περιόδου όπου θα σημειώσει σημαντική πτώση μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη κατά 7 με 10 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία.

++++++++++++

31 Δεκεμβρίου έως 4 Ιανουαρίου.

38% πιθανότητα η αλλαγή του καιρού στην κεντρική και νότια χώρα ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστούν και τμήματα της βορειοανατολικής Ελλάδας στην αρχή του νέου έτους. Τοπικές χιονοπτώσεις μόνο σε ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασίες από τη Θεσσαλία και βορειότερα όχι πάνω από 10 με 12 βαθμούς Κελσίου με μικρή πτώση από τις 2 του μήνα σε όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Ελαφρύς παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας από τις 2 του μήνα και μετά.

35% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετά φαινόμενα κατά τόπους ισχυρά κυρίως στη δυτική και κεντρική Ελλάδα ενώ έως το τέλος της περιόδου θα έχουν επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και κατά τόπους και σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και της βόρειας Στερεάς ενω μετά τις 2 του μηνός θα μαλακώσει ελαφρώς ο καιρός. Θερμοκρασίες αρχικά έως 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική και βόρεια χώρα θα σημειώσει σημαντική πτώση από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα στις 1 και 2 του Ιανουαρίου που η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 6 με 10 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασίες που θα παραμείνουν έως το τέλος της περιόδου. Παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θράκης και πιθανόν της Θεσσαλίας.

27% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού σε όλη τη χώρα με τα εντονότερα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κατά περιόδους με βελτίωση του καιρού κυρίως στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα μετά τις 2 του μήνα. Χιονοπτώσεις κατά τόπους ακόμα και σε πεδινά τμήματα αρχικά της Μακεδονίας της Θράκης της Ηπείρου της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς  στην αρχή της  περιόδου. Θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ηπειρωτική χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 3 με 7 βαθμούς Κελσίου ενώ θα σημειώσει σταδιακή μικρή άνοδο στα δυτικά ,νότια και ανατολικά παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα το νέο έτος. Παγετός το πρωί και το βράδυ στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς από τις 2 του μήνα και μετά.

++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Καλός καιρός στις 23 αλλά και την παραμονή των Χριστουγέννων σε όλη τη χώρα με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 12 με 15 βαθμούς από τη Θεσσαλία και βορειότερα και τους  15 με 18 στα νοτιότερα. Στα βορειότερα θα υπάρχει και ένας οριακός ελαφρύς παγετός τις πρωινές ώρες.

Βελτιωμένος περαιτέρω ο καιρός στην περίοδο 25 με 27 δεκεμβρίου αφού η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και σε πολλά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας πεδινά θα φτάσει τους 17 με 20 βαθμούς Κελσίου με μικρη πτώσης από τις 27 του μήνα από τα βορειοανατολικά. Και πάλι οριακός παγετός θα σημειώνεται στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και πιθανόν και σε κάποια πεδινά τμήματα νωρίς το πρωί.

Από τις 28 μέχρι τις 30 του Δεκέμβρη υπάρχουν πιθανότητες κοντά στο 60% καιρός να αλλάξει με ψυχρή εισβολή τοπικές βροχές ασθενούς έντασης και τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα από τη βόρεια Στερεά έως και τη Θράκη. Θερμοκρασία οπως είναι φυσικό θα βρίσκεται σε επίπεδα κάτω από τους 5 με 10 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας με παγετό το πρωί και το βράδυ. Υπάρχει όμως και ένα σεβαστό ποσοστό κοντά στο 40% ο καλός καιρός να συνεχιστεί οπότε θα πρέπει να περιμένουμε για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Για την περίοδο 31 Δεκεμβρίου έως 4 Ιανουαρίου δηλαδή την περίοδο της Πρωτοχρονιάς υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες αλλαγής του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά χωρίς ακόμα όμως να είναι γνωστό αν τα χιόνια που θα σημειωθούν σίγουρα στις ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας κατέβουν τελικά και σε χαμηλά είτε πεδινά τμήματα αυτών των περιοχών. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ποσοστό κοντά στο 40% τα χιόνια να παραμείνουν στα όνειρα μόνο τμήματα και ένα ποσοστό λίγο πάνω από 60% αυτά να κατέβουν και σε πολύ χαμηλά ή και πεδινά τμήματα από τη Θεσσαλία και βορειότερα. Αναμένουμε τα νεότερα προγνωστικά για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σίγουρα όμως θα βρισκόμαστε σε θερμοκρασίες χειμερινές ισως και κάτω από τα κανονικά επίπεδα με τον παγετό νωρίς το πρωί να είναι συχνό φαινόμενο και σε πεδινα ακόμα τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

2 thoughts on “Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Ο καιρός των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Χειμώνας ενόψει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *