Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στις κανονικές χωρίς πολλά φαινόμενα.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα δεδομένα της 16 Δεκεμβρίου 2022.

19 και 20 Δεκεμβρίου.

>95% πιθανότητα για τοπικές βροχές στη Θεσσαλία την Μακεδονία τη Θράκη την ανατολική Στερεά τις Σποράδες  την βόρεια Κρήτη και την Εύβοια. Λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά αυτών των περιοχών. Θερμοκρασίες έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές 12 με 15 στα νησιωτικά τμήματα. Παγετός στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας στις 20 του μήνα.

++++++++++++++

21 με 23 Δεκεμβρίου.

68% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα  με λίγες τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη όπου δεν αποκλείονται ασθενείς βροχές. Θερμοκρασίες έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και ψηλότερη στα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα. Παγετός το πρωί και το βράδυ σε πεδινά τμήματα της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θεσσαλίας και της Θράκης και ενδεχομένως της Στερεάς και το εσωτερικό της Πελοποννήσου.

32% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στην Εύβοια τις δυτικές Κυκλάδες τη βόρεια Κρήτη και ενδεχομένως στις Σποράδες κατά περιόδους. Καλοκαιρια στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες έως 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας 13 με 16 στα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα. Παγετός το πρωί και το βράδυ ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

+++++++++++++++++

24 με 26 Δεκεμβρίου.

> 90% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με πιθανότητα στο τέλος της περιόδου για λίγες βροχές στη δυτική Ελλάδα τα νησιά του Ιονίου και πιθανόν την Κρήτη. Θερμοκρασίες έως 12 με 16 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και ενδεχομένως από τη Στερεά και νοτιότερα 18 με 21. Ελαφρύς παγετός τις πρωινές ώρες ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Ομίχλες κατά τόπους πιο πυκνές το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

+++++++++++

27 με 31 Δεκεμβρίου.

30% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία τη Θεσσαλία τις Σποράδες στην αρχή της περιόδου και στο τέλος ενώ μικρή πιθανότητα υπάρχει για λίγα φαινόμενα και στη δυτική Ελλάδα και τη βόρεια Κρήτη. Θερμοκρασίες οχι πάνω από 9 με 13 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας 14 με 18 στα δυτικά και νότια παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα.

30% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου στην αρχή της περιόδου ενώ μετά τις 30 του μήνα τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές των νησιών του Ιονίου της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς των Σποράδων της δυτικής Μακεδονίας και ενδεχομένως της υπόλοιπης δυτικής χώρας. Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις προς το τέλος της περιόδου σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασίες 12 με 15 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας υψηλότερη στα δυτικά νησιώτικα και παραθαλάσσια τμήματα που θα φτάνεις 16 με 19 βαθμούς Κελσίου. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στις 30 του μήνα στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη και τη βόρεια Στερεα οπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 6 με 8 βαθμούς Κελσίου ενώ παρόμοιες θα είναι και στις 31.

25% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική Πελοπόννησο και αργότερα και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασία υψηλή από τη Θεσσαλία και νοτιότερα στους 16 με 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στην Μακεδονία τη Θράκη και το εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας όλες τις ημέρες δεν θα ξεπερνάει τους 10 με 14 ενώ από τις 30 του μήνα θα σημειώσει πτώση και στα κεντρικά τμήματα της χώρας.

15% πιθανότητα για καλοκαίρια σε όλη τη χώρα και μόνο στη δυτική Ελλάδα στις 28 και 29 του μήνα δεν αποκλειονται λίγες ασθενείς βροχές. Θερμοκρασία αρχικά έως 16 με 20 βαθμούς Κελσίου από τη Θεσσαλία και νοτιότερα θα πέσει σημαντικά από τις 28 του μήνα όπως τα Ηπειρώτικα δεν θα ξεπερνά τους 10 με 14 βαθμούς Κελσίου ενώ από τη Στερεά και νοτιότερα θα φτάνει τους 16 με 18.

+++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για την περίοδο 19 έως 26 Δεκεμβρίου μπορείτε να δείτε την τάση στις πιο πάνω αναλύσεις. Για την περίοδο 27 έως 31 Δεκεμβρίου φαίνεται ότι σταδιακά η θερμοκρασία θα πέσει κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα αλλά δεν φαίνεται μέχρι στιγμής κάποιο αξιόλογο βαρομετρικό χαμηλό που θα δώσει οι έντονες χιονοπτώσεις οι βροχοπτώσεις σε περιοχές της χώρας. Υπάρχει όμως πολύ μεγάλη ρευστότητα και διαφορά των προγνωστικών δεικτών που βλέπουμε και των πραγματικών δεδομένων από τα μοντέλα οπότε θα πρέπει να περιμένουμε και σε επόμενες ανανεώσεις του παρόντος άρθρου για το τι θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα. Τουλάχιστον σε περιοχές από τη Θεσσαλία και βορειότερα ο ελαφρύς παγετός τις πρωινές ώρες και η σχετικά κανονικές θερμοκρασίες θα δίνουν την εντύπωση χειμερινό τοπίο

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *