Καιρικό μοτίβο (pattern) στην Ευρώπη εως αρχές Ιανουαρίου

Στην επιστήμη της μετεωρολογίας δεν μπορούμε να δίνουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες για το τι καιρός θα επικρατήσει μετά από μία, δυο, τρεις βδομάδες στη χώρα μας. Σκοπός είναι να προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε το γενικό μοτίβο κυκλοφορίας σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και τις πιθανές επιρροές που θα έχει αυτή στη χώρα μας.  Επικαιροποιημένες αναλύσεις θα δοθούν σίγουρα το επόμενο διάστημα αφού ο καιρός είναι ένας ζωντανός οργανισμός με αποκλίσεις όσο προχωράμε πιο μακριά προγνωστικά.Το weather group.gr σέβεται τη νοημοσύνη σας και τις αρχές της φυσικής και των μαθηματικών που διέπουν την μετεωρολογία.

Για την περίοδο 14 έως 18 Δεκεμβρίου παραμένει σταθερό το μοτίβο οι ψυχρές αέριες μάζες να βρίσκονται σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Ευρώπης όπως βλέπετε και στον χάρτη που ετοιμάσαμε για σας. Έτσι λοιπόν στη νότια Ευρώπη τη Μεσόγειο αλλά και την Ελλάδα θα υπάρχει απουσία κρύου και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Για την εβδομάδα 18 με 25 Δεκεμβρίου συνεχίζεται σταθερή η τάση του καιρού αρχικά οι κρύες αέριες μάζες να μεταφέρονται προς την δυτική και βόρεια Ευρώπη όπως στην Αγγλία την Ισλανδία και το σύνολο της Σκανδιναβίας ενώ σταδιακά η κυκλοφορία θα αλλάξει και κάποιες ψυχρές αέριες μάζες θα κατηφορίσουν προς την ανατολική Ευρώπη την Ελλάδα και την Τουρκία. Η πιθανότητα σημαντικής ψυχρής εισβολής είναι μικρή αφού το μοτίβο 2 έχει αρκετά μικρότερες πιθανότητες από το μοτίβο 1.

Για την εβδομάδα από τις 25 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου 2023 το γενικό μοτίβο του καιρού αλλάζει με τις ψυχρές αέριες μάζες να παίρνουν αρκετά κατακόρυφη κίνηση και να επηρεάζουν κυρίως τμήματα της Ρωσίας της ανατολικής Ευρώπης της Ελλάδας και της Τουρκίας. Μικροδιαφορές στην κίνηση του αντικυκλώνας των συστημάτων κακοκαιρίας ενδέχεται κάποιες από τις ημέρες οι κρύες αέριες μάζες να κινηθούν και προς την κεντρική Ευρώπη και την κεντρική Μεσόγειο. Σημαντική πιθανότητα ψυχρής εισβολής και για την Ελλάδα.

 

Για την εβδομάδα 1 έως 8 Ιανουαρίου 2023 τα σενάρια ανοίγουν και πάλι και έτσι έχουμε δύο μοτίβα το μοτίβο 2 που σίγουρα θα εξακολουθήσει για κάποιες μέρες με την κίνηση των ψυχρών αέριων μαζών από τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία προς την ανατολική Ευρώπη η χώρα μας αλλά και την Τουρκία. Υπάρχει όμως και το μοτίβο1 που έχει και αυτό κάποιες πιθανότητες δηλαδή για κάποιες ημέρες οι αέριες μάζες να αλλάξουν προσανατολισμό και να κινηθούν εκ νέου προς την δυτική και κεντρική Ευρώπη. Η πιθανότητα όμως μέσα σε αυτό το διάστημα να υπάρξει και πάλι ψυχρή εισβολή προς τη χώρα μας απροσδιόριστης ομως έντασης και διάρκεια είναι σημαντική.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *