Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Μπαίνουμε σε πιο ψυχρό μοτίβο αναζητώντας τον χειμώνα

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 12 Δεκεμβρίου 2022.

15 και 16 Δεκεμβρίου.

> 95% πιθανότητα για για τοπικά φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα μικρής έντασης και διάρκειας και πιθανόν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου με βελτίωση. Θερμοκρασία σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα ειδικά στα νότια που θα φτάνει τους 20 βαθμούς ενώ στα βορειότερα τους 14 με 16.

++++++++++

17 με 19 Δεκεμβρίου.

> 95% πιθανότητα για αξιόλογα φαινόμενα από τις 18 του μήνα στο Ιόνιο όλη τη δυτική Ηπειρωτική χώρα και σταδιακά στις 19 του μήνα σε όλα τα ηπειρωτικά τμήματα εκτός από τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου τα φαινόμενα θα είναι πολύ λίγα. Θερμοκρασίες 17 και 18 του μήνα έως 15 με 20 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο αλλά στη δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα πέσει ενώ στις 19 του μήνα σημαντική πτώση θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη την ανατολική και βόρεια Στερεά και το εσωτερικό της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας οπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 8 με 13 βαθμούς Κελσίου. Λίγες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις 19 του μήνα σε ορεινά και ημιορεινά της Θράκης.

++++++++++++++++

20 με 22 Δεκεμβρίου.

>90% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη Θεσσαλία τη Στερεά την Πελοπόννησο τη βόρεια Κρήτη και ενδεχομένως τα νησιά του νότιου Ιονίου μικρής έντασης και διαρκείας. Πολύ καλύτερος ο καιρός στις υπόλοιπες περιοχές. Θερμοκρασία έως 9 με 13 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο στα ηπειρωτικά , λίγο υψηλότερη στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με πιθανότητα για ελαφρύ παγετό στη δυτική Μακεδονία και ενδεχομένως σε κάποια πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης.

+++++++++++++++++++

23 με 27 Δεκεμβρίου.

32% πιθανότητα για καλοκαίρια σε όλη τη χώρα με τοπικές βροχές στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά μόνο στις 27 του μήνα. θερμοκρασίες 10 με 15 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο για όλο το πενθήμερο. Μικρή άνοδο από τη Στερεά και νοτιότερα από τις 24 του μήνα και μετά. Παγετός κυρίως στις 23 του μήνα ακόμα και σε πεδινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας.Μικρή άνοδο των ελάχιστων θερμοκρασιών στη συνέχεια.

26% πιθανότητα για τοπικές βροχές σε όλη σχεδόν την Ηπειρωτική χώρα στις 23 και 24 του μήνα με βελτίωση στη συνέχεια στις περισσότερες περιοχές εκτός από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου της Μακεδονίας και της Θράκης στην αρχή της περιόδου. Θερμοκρασίες έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Ελλάδα 12 με 16 από τη Στερεά και νοτιότερα. Παγετός το πρωί και το βράδυ σε πεδινά τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης.

23% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά σε όλη τη χώρα αλλά τις 25-26 του μήνα θα υπάρξει αλλαγή μικρής έντασης στα ανατολικά και νότια Ηπειρώτικα και νησιώτικα τμήματα με τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις όχι μόνο σε ορεινά αλλά και σε λίγο χαμηλότερα υψόμετρα της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς και κεντρικής Πελοποννήσου. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα όλες τις ημέρες δεν θα ξεπερνά τους 10 με 13 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με περαιτέρω σημαντική πτώση στις 25-27 του μήνα όπου δεν θα ξεπερνά τους 6 με 10 στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Παγετός το πρωί και το βράδυ από τις 25 του μήνα σε πολλές πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, ισχυρός στα ορεινά.

19% πιθανότητα και τοπικές βροχές στη Στερεά την Πελοπόννησο τις Κυκλάδες την Κρήτη ενώ έντονα θα είναι στα Δωδεκάνησα όλες σχεδόν τις ημέρες. Νέα αλλαγή του καιρού κυρίως στα δυτικά προς το τέλος της περιόδου. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις 26 και 27 του μήνα ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της βόρειας Στερεάς και του εσωτερικού της Ηπείρου. Θερμοκρασίες αρχικά έως 10 με 14 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο όλες τις ημέρες αλλά θα σημειώσει σημαντική πτώση στις 26 και 27 του μήνα από τη Θεσσαλία τη βόρεια Στερεά και βορειότερα όπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 5 με 8 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ σε τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης ακόμα και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα.

+++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για την περίοδο 15 έως και 22 Δεκεμβρίου οι πιθανότητες επικράτησης των παραπάνω σεναρίων ξεπερνούν το 90 με 95% οπότε δεν χρειάζεται να ξανά επαναλάβουμε τα ίδια πράγματα στη σύνοψη. 

Για την περίοδο όμως 23 με 27 δεκεμβρίου υπάρχουν πολλές πιθανότητες (68%) για αλλαγή του καιρού σε κάποια τμήματα της χώρας χειμερινού τύπου που σημαίνει ότι θα κάνουν την εμφάνισή του και κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις πιθανόν και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Υπάρχει όμως και ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του 32% ο καιρός να μην αλλάξει σημαντικά και να παραμείνει καλός με τις θερμοκρασίες σε κανονικά ή και λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα αλλά δεν είναι αυτό το επικρατών σενάριο αυτή τη στιγμή.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

One thought on “Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Μπαίνουμε σε πιο ψυχρό μοτίβο αναζητώντας τον χειμώνα

  1. Evan says:

    Νομιζω πως αν κατσει η φαση με το κρυο τα χαρακτηριστικα της κακοκαιριας θα ναι πιθανον εντονα….τωρα….μακαρι να βγει εστω και αυτο το κρυο….γιατι γιορτες με κοντομανικα δεν αντεχετε….μακαρι να αλλαξουν τα σεναρια ακομα προς το καλυτερο και να δουμε επιτελους να γραφεις….σφοδρες χιονοπτωσεις απ’ ακρη σ ακρη….για τον καμπο μας….θα ναι το καλυτερο δωρο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *