Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 12-14/12/2022 (+XAΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022.

Προβλέπεται στη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Πίνδου άστατο καιρό με τοπικές βροχές μικρής έντασης και διάρκειας ενώ σταδιακά μετά το μεσημέρι ο καιρός θα επιδεινωθεί στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική κεντρική και νότια Πελοπόννησο την κεντρική Στερεά και παροδικά το απόγευμα και το βράδυ στις Κυκλάδες στα Δωδεκάνησα και τμήματα της Κρήτης με τοπικές βροχές και μικρή πιθανότητα στο Αιγαίο για σύντομες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις αλλά και ανοίγματα του καιρού κατά περιόδους.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις έως 5 με 6 μποφόρ στα πελάγη με σταδιακή εξασθένηση στα βορειότερα τμήματα προς το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 14 βαθμούς στη δυτική Μακεδονία και τα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας έως 17 με 18 στα υπόλοιπα Ηπειρώτικα και έως 19 με 21 στα νησιωτικά τμήματα του Ιονίου και του Αιγαίου.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται στην Πίνδο νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους κυρίως από τις μεσημεριανές ώρες και μετά και λίγες χιονοπτώσεις σε πολύ μεγάλο υψόμετρο ενώ λίγες ψιχάλες δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και κάποια πεδινά τμήματα της Καλαμπάκας των Τρικάλων της Καρδίτσας και των Σοφάδων τις μεσημεριανές ώρες. Στα υπόλοιπα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες θα υπάρχουν μεγαλύτερα ανοίγματα του καιρού και λιγότερες νεφώσεις.

Λάρισα: προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές νεφώσεις αλλά και μεγάλα ανοίγματα του καιρού.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ στα πεδινά και 4 με 5 στα θαλάσσια τμήματα με σταδιακή σημαντική εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους νόμους Τρικάλων και στα βορειότερα του νομού Λάρισας από 6 έως 14 βαθμούς στο νομό Καρδίτσας στην περιοχή Φαρσάλων και το νομό Μαγνησίας από 9 έως 16 με 17 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 12 έως 19.

++++++++++++++++

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022.

Προβλέπεται στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα Δωδεκάνησα την Κρήτη και το εσωτερικό και νότια τμήματα της Πελοποννήσου νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια λίγες καταιγίδες αλλά ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί από τα βόρεια και τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα παραμείνουν κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες στα Δωδεκάνησα και ενδεχομένως για λίγο στην ανατολική Εύβοια τις Σποράδες και τη νότια Κρήτη. Από αργά το βράδυ οι καταιγίδες στην περιοχή των Δωδεκανήσων και της Ανατολικής Κρήτης πιθανόν να είναι ισχυρές ενώ θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις από τη δυτική Ελλάδα που θα δώσουν τοπικά φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία τους νομούς Ημαθίας Πιερίας Πέλλας τμήματα της Θεσσαλίας των Σποράδων της βόρειας Εύβοιας και νησιών του Ιονίου και νότιας Πελοποννήσου ενώ τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά της δυτικής Μακεδονίας πάνω από τα 800 με 1200 μέτρα κατά μέσο όρο από βορρά προς νότο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά δυτικοί και στη συνέχεια βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 14 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θράκης και των ορεινών της ηπειρωτικής χώρας έως 15 με 17 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα ηπειρώτικα και έως 18 με 21 βαθμούς Κελσίου στα νησιωτικά τμήματα κυρίως του Αιγαίου.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται γενικά βελτιωμένος καιρός με αρκετά ανοίγματα του καιρού και λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως τις Σποράδες όπου από το μεσημέρι και μετά δεν αποκλείονται ασθενείς βροχές. Τις βραδινές ώρες δέσμη νεφώσεων από τα δυτικά θα δώσει εκ νέου τοπικές βροχές κυρίως στο νομό Λάρισας και Μαγνησίας και κυρίως στα παραθαλάσσια και ορεινά τους τμήματα και λιγότερο προς το εσωτερικό. Στους νομόυς Τρικάλων και Καρδίτσας η πιθανότητα βροχών είναι πολύ μικρή.

Λάρισα: προβλέπεται σχετικά καλός καιρός αρχικά με λίγες τοπικές νεφώσεις οι οποίες προς τις βραδινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ασθενούς έντασης στην πόλη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα παραθαλάσσια βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και στις Σποράδες βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση αλλά σταδιακά το απόγευμα θα στραφούν παντού από βορειοανατολικές διευθύνσεις 6 μποφόρ ενώ θα ενισχυθούν πρόσκαιρα και στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας στα 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 8 έως 12 με 14 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 12 έως 16.

++++++++++++

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022.

Προβλέπεται αρχικά σε τμήματα του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας και του βόρειου Αιγαίου άστατο καιρό με λίγες τοπικές βροχές και λίγες χιονοπτώσεις στη Θράκη ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα(ενδεικτικά 300 μέτρα) αλλά ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί. Σταδιακή επιδείνωση του καιρού από τις μεσημεριανές ώρες στο Ιόνιο την Ήπειρο τη Θεσσαλία τη Στερεά την Πελοπόννησο τη Μακεδονία και αργά το βράδυ στην  Θράκη και τα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου με τοπικές βροχές κατά περιόδους και χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης πάνω από τα 800 με 1.100 μέτρα κατά μέσο όρο αλλά σταδιακά θα ανέβουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα με την επικράτηση νοτιάδων. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου της Αιτωλοακαρνανίας και των ορεινών Τρικάλων της Καρδίτσας των Γρεβενών οπου κατά τόπους θα σημειωθούν και πάνω από 25 με 45 mm βροχής.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο 5 και στα βόρεια 6 μποφόρ και στο Ιόνιο ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 11 με 13 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας Θράκης Θεσσαλίας βόρειας Στερεάς βορειοανατολικό Αιγαίο και ορεινά ηπειρωτικής χώρας και έως 15 με 17 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά τμήματα τα παραθαλάσσια και Τα νησιωτικά.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά άστατος καιρός με τοπικές βροχές κατά περιόδους κυρίως στο εσωτερικό της πεδιάδας και τα ορεινά αλλά θα υπάρξει πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού τις προ μεσημβρινές ώρες. Γρήγορα όμως οι νεφωσεις από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές μέτριας έντασης έως και τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες έως και το βράδυ ενώ τα φαινόμενα κυρίως στα ορεινά της Πίνδου και τον Όλυμπο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά άστατος καιρός με λίγες ασθενείς βροχές και σχετική βελτίωση πριν από το μεσημέρι. Στη συνέχεια ο καιρός θα καταστεί νεφοσκεπής με τοπικές βροχές έως και αργά το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ στα πεδινά και ορεινά και 4 στα θαλάσσια με εξασθένηση το βράδυ όπου θα στραφούν παντού σε νοτιοανατολικούς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 7 έως 10 με 11 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 10 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *