Καιρικό μοτίβο (pattern) στην Ευρώπη εως αρχές Ιανουαρίου

Εισαγωγή.

Στην επιστήμη της μετεωρολογίας δεν μπορούμε να δίνουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες για το τι καιρός θα επικρατήσει μετά από μία, δυο, τρεις βδομάδες στη χώρα μας. Σκοπός είναι να προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε το γενικό μοτίβο κυκλοφορίας σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και τις πιθανές επιρροές που θα έχει αυτή στη χώρα μας.  Επικαιροποιημένες αναλύσεις θα δοθούν σίγουρα το επόμενο διάστημα αφού ο καιρός είναι ένας ζωντανός οργανισμός με αποκλίσεις όσο προχωράμε πιο μακριά προγνωστικά.Το weather group.gr σέβεται τη νοημοσύνη σας και τις αρχές της φυσικής και των μαθηματικών που διέπουν την μετεωρολογία.

Για την εβδομάδα 11 έως 18 Δεκεμβρίου παραμένει σταθερό το μοτίβο για μεταφορά των ψυχρών αέριων μαζών από την περιοχή της Σκανδιναβίας και της Ρωσίας προς την κεντρική Ευρώπη τη Μεγάλη Βρετανία και την Ισλανδία όπου θα παρατηρηθούν και έντονες χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Η Μεσόγειος και η περιοχή της Ελλάδας θα βρίσκονται στο θερμό τομέα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τοπικές βροχές.

 

 

Για την εβδομάδα 18 έως 25 Δεκεμβρίου σχεδόν σταθερά τα δύο μοτίβα που τονίσαμε και στο προηγούμενο άρθρο της 6ης Δεκεμβρίου. Βασικό μοτίβο μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών ή καλύτερη παραμονή αυτών στη Σκανδιναβία και τη Ρωσία ενώ υπάρχουν και κάποια σενάρια που ακολουθούν το μοτίβο 2 δηλαδή την μεταφορά αυτών των ψυχρών μαζών προς την κεντρική ανατολική και νότια Ευρώπη. Υπάρχει σημαντική πιθανότητα και η Ελλάδα να επηρεαστεί από αυτές τις ψυχρές αέριες μάζες με απροσδιόριστη όμως ένταση και διάρκεια. Σε χθεσινό άρθρο τις 8 Δεκεμβρίου φαίνεται ότι ακόμα οι πιθανότητες χιονοπτώσεων είναι σχετικά χαμηλές για πεδινά τμήματα από τη Θεσσαλία και βορειότερα(πέριξ του 10 με 20%).

 

 

Για την εβδομάδα 25 Δεκεμβρίου έως 1η Ιανουαρίου εχουμε αρκετές αλλαγές στην εκτίμηση αφού υπάρχει ένα βασικό μοτίβο. Αυτό είναι η παραμονή των ψυχρών αέριων μαζών σε περιοχές της Σκανδιναβίας της Ρωσίας και τμημάτων της ανατολικής Ευρώπης με πιθανότητες αυτές να μετακινηθούν προς τμήματα της κεντρικής Ευρώπης των Βαλκανίων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Για τη χώρα μας παραμένει μεν η πιθανότητα αλλά κάπως μειωμένη σε σχέση με τα δεδομένα της 6ης Δεκεμβρίου για σημαντική κατάβαση ψύχους στην περιοχή μας. Παρόλα αυτά βρισκόμαστε στην τροχιά του ψύχους και έτσι συνεχίζει να υπάρχει πιθανότητα επηρεασμού έστω και πρόσκαιρα από αυτό. Υποψήφιες είναι αυτή τη φορά όλες οι περιοχές της χώρας και όχι μόνο τα δυτικά και βόρεια.

 

 

Για την εβδομάδα 1 έως 8 Ιανουαρίου 2023 έχουμε και πάλι δύο μοτίβα στον Ευρωπαϊκό χώρο. Το πρώτο που φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες είναι η κατάβαση των ψυχρών αέριων μαζών από τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία στην ανατολική Ευρώπη τα Βαλκάνια την Ελλάδα τη Μαύρη θάλασσα και την Τουρκία κατά κύριο λόγο με κάποια πλοκάμια να επηρεάζουν πρόσκαιρα και τμήματα της Ιταλίας και κεντρικών τμημάτων της Ευρώπης. Υπάρχει και το μοτίβο 2 που θα είναι μικρότερης δυναμικότητας κατά το οποίο για λίγες μέρες το μοτίβο θα αλλάξει και ψυχρές αέριες μάζες θα κινηθούν και προς την περιοχή της Ισλανδίας της Μεγάλης Βρετανίας και της Σκανδιναβίας αλλά όπως είπαμε το βασικό μοτίβο αυτής της εβδομάδας θα είναι το μοτίβο 1.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *