Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 9-11/12/2022 (+XAΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022.

Προβλέπεται αρχικά στη Θράκη τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα Δωδεκάνησα τα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο και ενδεχομένως στη δυτική στερεά άστατο καιρό με τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες αλλά σταδιακά Τα φαινόμενα θα περιοριστούν τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες σε όλες σχεδόν τις περιοχές. Από αργά το βράδυ ο καιρός θα επιδεινωθεί στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο τη Δυτική στερεά και ενδεχομένως σε τμήματα της δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας Θράκης και νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τοπικές βροχές κατά περιόδους. Περιορισμένη ορατότητα και τοπικές ομίχλες σε πολλά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας το πρωί για το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ στα πελάγη Και πιθανόν αργά το βράδυ και 7.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από τρεις έως 15 με 17 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη και το εσωτερικό της Ηπείρου και της Στερεάς και έως 18 με 21 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες πεδινές παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά περιορισμένη ορατότητα και ομίχλες ενώ στη συνέχεια θα υπάρχουν και ανοίγματα του καιρού αλλά και τοπική συννεφιά ο αργά το βράδυ θα αυξηθεί και δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της περιοχής Καλαμπάκας Μουζακίου και Ελασσόνας.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά περιορισμένη ορατότητα και πιθανόν ομίχλες ενώ στη συνέχεια θα υπάρχουν και ανοίγματα του καιρού έως και αργά το απόγευμα Όπου ο καιρός θα συννεφιάσει και πάλι. Μικρή πιθανότητα ασθενούς βροχής αργά το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ στις Σποράδες και τα ορεινά τμήματα και μεταβλητοί ασθενείς στα πεδινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 7 έως 15 με 16 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια τις Σποράδες και την περιοχή Φαρσάλων από 9 έως 18.

++++++++++++

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022.

Προβλέπεται σταδιακή αλλαγή του καιρού πρώτα στη δυτική Ελλάδα τη Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού και νοτίου Αιγαίου και σταδιακά πριν από το μεσημέρι και στα υπόλοιπα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας ενώ στα νησιωτικά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο και ενδεχομένως τη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία να εκδηλωθούν και λίγες καταιγίδες κυρίως από το απόγευμα και μετά. Περιορισμένη ορατότητα και κατά τόπους ομίχλες στις περιοχές φαινομένων. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα σε όλη την Ήπειρο την Αιτωλοακαρνανία τα ορεινά τμήματα των νομών Τρικάλων Καρδίτσας την Κέρκυρα τμήματα των νόμων Πέλλας Κιλκίς Σερρών Καβάλας  Δράμας Ξάνθης Ροδόπης Έβρου Φωκίδας και Ευρυτανίας όπου κατά τόπους θα σημειωθούν και πάνω από 30 με 60 χιλιοστά βροχής.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και πιθανώς στο βόρειο Αιγαίο και 8 μετά το μεσημέρι με τάση περαιτέρω ενίσχυσης αργά το βράδυ και στο βόρειο Αιγαίο και στο βόρειο Ιόνιο πιθανώς και στα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία τη Θράκη τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία το εσωτερικό της Ηπείρου και έως 18 με 21 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες πεδινές παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές. Στη βόρεια Κρήτη ενδέχεται να φτάσει και τους 22 με 24.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται σταδιακή αλλαγή του καιρού πρώτα στα ορεινά και πεδινά τμήματα των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και την περιοχή Ελασσόνας και προς τις μεσημεριανές ώρες και στις υπόλοιπες πεδινές περιοχές με τα φαινόμενα προς αργά το βράδυ να επεκταθούν και στα παραθαλάσσια αλλά και τις Σποράδες. Μικρή πιθανότητα εκδήλωσης και πρόσκαιρης καταιγίδας αργά τη νύχτα στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας.  Περιορισμένη ορατότητα και ομίχλη στο πρωί και το βράδυ ειδικά σε περιοχές φαινομένων. Επισημαίνεται ότι στα ορεινά της Πίνδου τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και κατά τόπους θα σημειωθούν και πάνω από 30 με 50 χιλιοστά βροχής.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά άστατος καιρός με νεφώσεις και μικρά ανοίγματα αλλά σταδιακά από το μεσημέρι ο καιρός θα καταστεί βροχερός ενώ αργά το απόγευμα και ειδικά το βράδυ δεν αποκλείεται και σύντομα καταιγίδα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και από το απόγευμα 7 μποφόρ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από νοτιοδυτικές 5 με 7 μποφόρ στα ορεινά και 4 με 5 στα πεδινά κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 9 έως 13 με 15 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια τις Σποράδες και την περιοχή Φαρσάλων από 12 έως 18.

++++++++++++

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022.

Προβλέπεται αρχικά κακοκαιρία σε όλα τα Ηπειρώτικα και τα νησιά του Ιονίου και σταδιακά το πρωί και στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα με τη μορφή βροχών και καταιγίδων ακόμα και σε ηπειρωτικά τμήματα. Σταδιακά πριν από το μεσημέρι τα φαινόμενα σε έναν άξονα από την κεντρική και δυτική Μακεδονία στην Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Σποράδες και την ανατολική Πελοπόννησο θα παρουσιάσουν μεγάλα ανοίγματα του καιρού και ως αργά το βράδυ τα φαινόμενα γενικά θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές εκτός από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα Δωδεκάνησα και πιθανόν στον Έβρο και τη Ροδόπη όπου θα σημειώνονται και λίγες καταιγίδες. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική κεντρική και νότια Πελοπόννησο τα νησιά όλου του ανατολικού Αιγαίου τα Δωδεκάνησα και το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης και της νότιας Κρήτης όπου κατά τόπους θα σημειωθούν και πάνω από 30 με 60 χιλιοστά βροχής.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο νότιοι 8 με 9 μποφόρ και στα δυτικά δυτικοί 7 με 8 αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν σε όλα τα πελάγη από το μεσημέρι και μετά και στα ηπειρωτικά από δυτικές διευθύνσεις αρχικά 5 με 6 και αργότερα 4 με 5.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 18 με 20 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και τοπικά στη βόρεια Κρήτη και τη Ρόδο 21 με 23 βαθμούς.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά κακοκαιρία με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που θα είναι πιο ισχυρές στα βουνά των Τρικάλων και της Καρδίτσας και πολύ ασθενέστερα στα παραθαλάσσια τμήματα της περιφέρειας και στις Σποράδες. Τα φαινόμενα γρήγορα από τις πρωινές ώρες θα σταματήσουν σε όλες τις περιοχές εκτός από τη ραχοκοκαλιά της Πίνδου όπου έως και αργά το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Επισημαίνεται ότι στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου και τα ορεινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας θα σημειωθούν και πάνω από 30 με 40 χιλιοστά βροχής.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με τοπικές βροχές οι οποίες γρήγορα από τις πρωινές κιόλας ώρες θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί και θα σημειωθεί ηλιοφάνεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα θαλάσσια και τα ορεινά από νότιες νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και 7 στις Σποράδες ενώ τις μεσημεριανές ώρες θα υπάρξει πρόσκαιρη ενίσχυση στα 5 μποφόρ και στα πεδινά με μικρή εξασθένηση αργά το βράδυ παντού.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 10 έως 17 με 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 13 έως 20.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *