Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά και μαλακός καιρός.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα δεδομένα της 3 Δεκεμβρίου 2022.

6 και 7 Δεκεμβρίου.

>95% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα μικρής έντασης και διάρκειας στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα ενώ ανεπηρέαστες θα παραμείνουν οι περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης του ανατολικού Αιγαίου της Αττικής των Κυκλάδων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Θερμοκρασίες κοντά στους 12 με 16 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο και λίγο υψηλότερες στα νησιωτικά νότια τμήματα.

+++++++++++++

8 με 10 Δεκεμβρίου.

80% πιθανότητα και τοπικά φαινόμενα κυρίως στα νησιά του Ιονίου τη δυτική χώρα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ πολύ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και σε άλλα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας εκτός από τα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα της χώρας. Θερμοκρασίες 14 με 18 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με περαιτέρω άνοδο στα ανατολικά και νότια τμήματα οπου η μέγιστη θα φτάσει τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

20% πιθανότητα για έντονα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου όλη τη δυτική Ηπειρωτική χώρα και νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν στη Θράκη ενώ πολύ λιγότερο θα σημειωθούν στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές. Θερμοκρασία έως 15 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά κεντρικά και βόρεια μετά σε άνοδο στις 9 και 10 του μήνα στους 16 με 20 από τα κεντρικά τμήματα και νοτιότερα.

+++++++++++

11 με 13 Δεκεμβρίου.

36% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα αρχικά στα νησιά του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου με βελτίωση σε όλες τις περιοχές εκτός από τα βορειοδυτικά όπου πιθανόν μετά τις 12 του μήνα να σημειώνονται τοπικά φαινόμενα επεκτεινόμενα στις 13 σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας μέτριας έντασης. Θερμοκρασίες 13 με 16 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα υψηλότερη στα νοτιότερα θαλάσσια που θα φτάνει κατά τόπους στους 18 με 20.

41% πιθανότητα η σταδιακή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετά φαινόμενα περισσότερα στο Ιόνιο τα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ έως το τέλος της περιόδου θα επηρεαστούν σχεδόν όλες οι περιοχές της χώρας αξιόλογα. Πολύ λίγα τα φαινόμενα στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Θερμοκρασίες αρχικά 16 με 21 βαθμούς Κελσίου από τα βόρεια προς τα νότια αλλά θα σημειωθεί πτώση στη δυτική και κεντρική και βόρεια χώρα στις 13 και 12 του μήνα όπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 11 με 15 βαθμούς Κελσίου.

23% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα γενικά μέτριας έντασης στη δυτική και βόρεια χώρα και ενδεχομένως σε κάποια νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ από τη Στερεά και νοτιότερα τα φαινόμενα θα είναι ελάχιστα. Θερμοκρασία υψηλή κυρίως στα ανατολικά και νότια θα φτάνει τους 18 με 24 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο όλο το τριήμερο.

+++++++++

14 με 18 Δεκεμβρίου.

44% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στις 14 και 15 του μήνα από τα δυτικά προς τα ανατολικά ενώ ανεπηρέαστα θα είναι τα περισσότερα τμήματα των Σποράδων της ανατολικής Στερεάς των Κυκλάδων και της Κρήτης ενώ άστατος καιρός στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο θα παραμείνει ως το τέλος της περιόδου. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης στις 15 και 16 του μήνα. Θερμοκρασία αρχικά πολύ ψηλή από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια θα σημειώσει σημαντική πτώση στην Ήπειρο τη Μακεδονία τη Θράκη και τα ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας από τις 15 και 16 του μήνα όπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 10 με 15 βαθμούς Κελσίου ενώ σε τμήματα από τη Στερεά και νοτιότερα θα φτάνει τους 16 με 20.

29% πιθανότητα για λίγα φαινόμενα αρχικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, βελτιωμένο καιρό στη συνέχεια και εκ νέου αλλαγή από τα δυτικά από τις 18 του μήνα και μετά με αρκετά φαινόμενα στα νησιά του βόρειου Ιονίου και την Ήπειρο. Θερμοκρασίες υψηλές μεταξύ 15 και 20 βαθμών Κελσίου από τα βόρεια προς τα νότια και θα παραμείνουν αυτές οι θερμοκρασίες έως και το τέλος της περιόδου.

27% πιθανότητα για κακοκαιρία στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα και αργότερα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με έντονες βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρη βελτίωση στις 15 και 16 του μήνα και νέα διαταραχή από τις 17 του απόγευμα και μετά στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα. Θερμοκρασίες αρχικά 14 με 18 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με σταδιακή πτώση με τα φαινόμενα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και περαιτέρω πτώση στις 16 και 17 του μήνα όπου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας τους 11 με 15 βαθμούς Κελσίου και στα νότια νησιωτικά τους 16 με 19.

++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Το διήμερο 6 και 7 Δεκεμβρίου λίγα τοπικά φαινόμενα στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα ενώ ανεπηρέαστες θα παραμείνουν ανατολική και νότια νησιωτική και Ηπειρωτική χώρα. Θερμοκρασίες περίπου στα κανονικά επίπεδα 12 με 16 βαθμοί Κελσίου από βορρά προς νότο.

Για το τριήμερο 8 με 10 Δεκεμβρίου υπάρχουν πιθανότητες κοντά στο 80% να επηρεαστούν από βαρομετρικό χαμηλό  κυρίως τα νησιά του Ιονίου η δυτική χώρα και το ανατολικό Αιγαίο ενώ λιγότερο φαινόμενα θα σημειωθούν και σε κάποια άλλα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας ενώ ανεπηρέαστα τα νότια νησιώτικα. Θερμοκρασία με τους νοτιάδες σε υψηλά επίπεδα 14 με 22 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο. Υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό του 20% που δεν είναι το επικρατών σενάριο για πιο αξιόλογη κακοκαιρία με εντονότερα φαινόμενα.

Για το τριήμερο 11 με 13 Δεκεμβρίου πιθανότητες κοντά στο 40% δείχνουν αλλαγή του καιρού με φαινόμενα που θα σημειωθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά και επηρεάζοντας περισσότερο το Ιόνιο τα δυτικά Ηπειρώτικα και το ανατολικό Αιγαίο ενώ έως το τέλος θα επηρεαστούν οι περισσότερες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασία αρχικά υψηλή 16 με 21 και στη συνέχεια θα πέσει στους 11 με 15 από βορρά προς νότο. Κρατάμε όμως μεγάλες επιφυλάξεις μιας και υπάρχει και ένα ποσοστό σεβαστό του 36% να επηρεαστούμε πολύ λιγότερο από την κακοκαιρία.

Τέλος για την περίοδο 14 έως 18 Δεκεμβρίου το δυτικό ρεύμα θα συνεχιστεί με αρκετά φαινόμενα στο Ιόνιο και τα δυτικά Ηπειρώτικα και πρόσκαιρα και στο ανατολικό Αιγαίο ενώ υπάρχει και ένα ενδεχόμενο η κακοκαιρία να είναι πιο αξιόλογη και να επηρεαστούν οι περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός από τα πολύ νότια και νοτιοανατολικά θαλάσσια. Κάποιες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας. Θερμοκρασία αρχικά πολύ υψηλή 16 με 22 βαθμούς Κελσίου θα σημειώσει πτώση στην Ήπειρο τη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία στους 10 με 15 βαθμούς ενώ από τη Στερεά και νοτιότερα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Κρατάμε και ένα σεβαστό ποσοστό του 27% να υπάρξουν σημαντικότερες βροχές και καταιγίδες στη χώρα αλλά αυτό δεν είναι το επικρατών σενάριο αυτή τη στιγμή.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά και μαλακός καιρός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *