ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΕΛΛΑΔΑ

Η εκτίμηση Νοεμβρίου πήγε πολύ καλά αφού εντόπισε με σαφήνεια τις περισσότερες από τις κανονικές βροχές που θα σημειώνονταν τελικά στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Επίσης πήγε μέτρια έως καλά στην αποτύπωση των θερμοκρασιών αφού αυτές τελικά βρέθηκαν στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα μιας και βρεθήκαμε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο θερμό τομέα των κακοκαιριών.

Για το Δεκέμβριο 2022 ο δείκτης ΝΑΟ θα βρεθεί αρχικά σε τιμές αρνητικές σε αρνητικά επίπεδα ρεκόρ έως και τουλάχιστον τις 15 με 18 του μήνα όπου σταδιακά θα αρχίσει να επιστρέφει προς ελαφρώς αρνητικές και ουδέτερες τιμές. Τέλος φαίνεται ότι μέχρι στο τέλος του μήνα θα βρεθεί σε ουδέτερες τιμές άλλες φορές λίγο πάνω και άλλες φορές λίγο κάτω από το μηδέν.

Ο δείκτης ΑΟ  θα βρίσκεται και αυτός βασικά σε πολύ αρνητικές τιμές έως και τις 11 του μήνα ενώ στη συνέχεια θα κινηθεί σταδιακά προς τις ουδέτερες και στη συνέχεια προς τις θετικές τιμές κυρίως προς τις 12 με 17 του μήνα. Στη συνέχεια υπαρχαν μεγάλες πιθανότητες να βρεθεί σε οριακά ή και ελαφρώς αρνητικές τιμές έως και το τέλος του χρόνου.

Τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε δείχνουν την παρακάτω εικόνα για το Δεκέμβριο του 2022.

1 έως 5 Δεκεμβρίου.

Αρχικά κακοκαιρία με αρκετές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ σταδιακά τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν και να παραμένουν κατά περιόδους κυρίως στο Ιόνιο και τα δυτικά Ηπειρώτικα. Θερμοκρασία γενικά σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

6 έως 10 Δεκεμβρίου.

Σχετική βελτίωση του καιρού στα ανατολικά και νότια παραμονή των φαινομένων στην δυτική Ελλάδα κατά πρώτο λόγο και δευτερευόντως στη Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πολύ λιγότερα τα φαινόμενα στις υπόλοιπες περιοχές. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα δυτικά τα νότια και ανατολικά παραθαλάσσια και αργότερα και ηπειρωτικά τμήματα.

 

11 έως 15 Δεκεμβρίου.

Σχετικά ήπιος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με αρκετά φαινόμενα  στα δυτικά κεντρικά βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας.

 

16 έως 20 Δεκεμβρίου.

Αρχικά ήπιος καιρός σε όλη τη χώρα αλλά προς το τέλος της περιόδου αναμένεται μεταβολή με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας βροχές και χιονοπτώσεις πιθανόν ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας και δυτικής Ελλάδας.

 

21 με 25 Δεκεμβρίου.

Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και κακοκαιρία με βροχές και χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας.

 

26 με 31 Δεκεμβρίου.

Ο κρύος καιρός θα συνεχιστεί στη η πιθανότητα για συνέχιση βροχών καταιγίδων και χιονοπτώσεων κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρώτικα αλλά θα υπάρξει βελτίωση του καιρού και άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στα νότια.

 

ΣΥΝΟΨΗ.

  • Δύο πρόσωπα θα έχει ο Δεκέμβριος μόλις ξεκίνησε. Ένα με μπόλικες βροχές στην αρχή και μαλακό καιρό στη συνέχεια και ένα στο τέλος του δεύτερου δεκαημέρου και στο μεγαλύτερο μέρος του τρίτου δεκαημέρου που θα χαρακτηριστεί από ψυχρές αέριες μάζες και τις πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερα υψόμετρα της βόρειας Ελλάδας. Το γενικό μοτίβο του καιρού ευνοεί την ανάπτυξη βαρομετρικών χαμηλών στην κεντρική Μεσόγειο σχεδόν για όλη τη διάρκεια του μήνα για αυτό και οι πιθανότητες αξιόλογων χιονοπτώσεων σε χαμηλότερα υψόμετρα είναι μέτρια και αφορά κυρίως τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της βόρειας Στερεάς και του βορείου Αιγαίου. Η θερμοκρασία του μήνα θα βρεθεί αρχικά σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά αλλά στη συνέχεια φαίνεται να επανέρχεται στα κανονικά και το τρίτο δεκαήμερο κάτω από τα κανονικά καθιστώντας τον μήνα ελαφρώς θερμοτερο από άποψη θερμοκρασίας μήνα. Από άποψη βροχοπτώσεων φαίνεται ότι έως το τέλος του μήνα όλες οι περιοχές της χώρας θα δεχθούν αξιόλογα ποσά για του και χιονοπτώσεων στα ορεινά τουλάχιστον τμήματα και έτσι θα καλυφθεί το ύψος βροχής σε όλες τις περιοχές με έμφαση τα δυτικά τα κεντρικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

5 thoughts on “ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΕΛΛΑΔΑ

  1. Pingback: Εκτίμηση του καιρού για τον Δεκέμβριο 2022 | KALAMPAKA | ΕΙΔΗΣΕΙΣ | NEWS | METEORA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *