Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 28-30/11/2022 (+XAΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022.

Προβλέπεται αρχικά στη Μακεδονία στη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά Ελλάδα τις Σποράδες την Εύβοια την κεντρική Στερεά τη Θράκη τα Δωδεκάνησα  την Κρήτη και τις Κυκλάδες τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές στα πεδινά και τα θαλάσσια τμήματα λίγες καταιγίδες στις περιοχές της Ρόδου και της Κω και χιονοπτώσεις στα ορεινά με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 μέτρα στη Μακεδονία ενώ στη Θράκη τοπικά οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν και στα 500μ στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν και σε άλλα τμήματα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου στην Αττική και σε κάποια ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου και της κεντρικής Στερεάς αλλά θα αρχίσουν μετά το μεσημέρι να σταματούν σε μεγάλα τμήματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας με τάση βελτίωσης και στις άλλες περιοχές προς αργά το βράδυ. Στο Ιόνιο και τη δυτική Ηπειρωτική χώρα ο καιρός θα είναι καλύτερος με τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Έως αργά το βράδυ σποραδικά φαινόμενα θα έχουν παραμείνει στις περισσότερες περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου της Θράκης των Δωδεκανήσων της Εύβοιας και της βόρειας Κρήτης. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά ή και έντονα στα ανατολικά του νομού Μαγνησίας στις Σποράδες το μεγαλύτερο μέρος της Ευβοίας ενδεχομένως στα βόρεια του νομού Αττικής τμήματα του νομού Βοιωτίας  και νησιά του ανατολικού νοτιοανατολικού Αιγαίου όπως η Σάμος η Ικαρία και η Ρόδος.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και αρχικά στη θάλασσα Κυθήρων 8 με 9 με σταδιακή μικρή εξασθένηση και στο Ιόνιο ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 και αργότερα 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 8 βαθμούς Κελσίου στη Θράκη στη δυτική Μακεδονία και τα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, έως 11 με 13 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα Ηπειρώτικα της ανατολικής χώρας στο βόρειο Αιγαίο και το εσωτερικό της Κρήτης ενώ στα παραθαλάσσια της δυτικής Ελλάδας και τα νησιωτικά τμήματα της χώρας από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά πάνω από τα 800 μέτρα κατά μέσο όρο στους νόμους Λάρισας Τρικάλων και Καρδίτσας και πάνω από τα 1.000 με 1.100 στο νομό Μαγνησίας. Τα φαινόμενα σταδιακά προς το μεσημέρι θα σταματήσουν στο εσωτερικό της πεδιάδας θα περιοριστούν στις ορεινές περιοχές και ως αργά το βράδυ θα παραμείνουν πολύ ασθενή στο Πήλιο και την Οθρυς με τάση βελτίωσης. Τα φαινόμενα πιθανώς στα ανατολικά τμήματα του Πηλίου που βλέπουν προς το Αιγαίο να είναι ισχυρά και ενδεχομένως σε κάποια τμήματα των Σποράδων όπου κατά τόπους θα σημειωθούν και πάνω από 20 με 40 χιλιοστά βροχής.

Λάρισα: προβλέπεται συννεφιά με τοπικές βροχές οι οποίες σταδιακά θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα και μετά ο καιρός θα παρουσιάσει μεγάλα ανοίγματα.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες αλλά σταδιακά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση ενώ στα πεδινά θα επικρατεί ένα βορειοδυτικό ρεύμα 2 με 3 μποφόρ το πολύ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 4 έως 8 με 10 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 8 έως 12.

+++++++++++++

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022.

Προβλέπεται αρχικά στην Κρήτη τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου του κεντρικού και τις Κυκλάδες τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές κατά περιόδους φαινόμενα τα οποία θα επιμείνουν έως και αργά το απόγευμα μόνο στην ανατολική Εύβοια και κάποια ορεινά τμήματα της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Aργά το απόγευμα προς το βράδυ θα αρχίσουν επηρεάζονται από σποραδικές βροχές και λίγες καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου η Θράκη η Ηπειρος η δυτική Στερεά Ελλάδα η δυτική και νότια Κρήτη και το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου εκτός από την Αργολίδα και την Κορινθία. Πυκνές χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να σημειώνονται στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου πάνω από τα 900 μέτρα στα βορειότερα τμήματα πάνω από τα 1.100 με 1.300 στην Θεσσαλία και τη Στερεά και πάνω από τα 1.500 με 1900 στην Πελοπόννησο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι 6 και πιθανόν για λίγο 7 μποφόρ με εξασθένηση μετά το μεσημέρι και στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με τάση στα νοτιότερα το απόγευμα και μετά να φτάσει στα 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 10 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία τον Έβρο και τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας έως 11 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και του βόρειου Αιγαίου ενώ στα παραθαλάσσια της δυτικής Ελλάδας και τα νησιωτικά της υπόλοιπης χώρας από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός στο εσωτερικό με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας ενώ στην περιοχή του Πηλίου και στις Σποράδες θα υπάρχει άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με λίγες τοπικές βροχές κυρίως τις απογευματινές ώρες και βελτίωση στη συνέχεια. Αργά το βράδυ θα αρχίσουν να αναπτύσσονται τοπικές νεφώσεις στην Πίνδο και θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις πάνω από τα 900 με 1.000 m υψόμετρο στους νόμους Τρικάλων και Καρδίτσας και πιθανόν οι πρώτες βροχές ασθενούς εντάσεις σε ημιορεινά τμήματα αυτών των νόμων.

Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες αραιές νεφώσεις αργά το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα παραθαλάσσια από βορειοδυτικές βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα πεδινά δυτικοί 2 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 2 έως 9 με 11 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 6 έως 13.

++++++++++++++

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022.

Προβλέπεται σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με βροχές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου και πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα της δυτικής Θεσσαλίας(1.100 με 1.200 μέτρα) της δυτικής Μακεδονίας(700 με 900 μέτρα) και της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης(1.300 με 1.600 μέτρα) που σταδιακά θα ανέλθουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Οι καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου και ενδεχομένως σε νησιά του ανατολικού νοτιοανατολικού Αιγαίου προς το μεσημέρι και το απόγευμα θα είναι έντονες ενώ τα φαινόμενα θα διαρκέσουν έως και αργά το βράδυ κατά περιόδους. Επισημαίνεται ότι τα ύψη βροχής θα είναι αρκετά σημαντικά ή και μεγάλα σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας των Σποράδων της Πιερίας Ημαθίας Πέλλας νότιας Χαλκιδικής ανατολικής Ευβοίας Αργολίδας Λακωνίας και πιθανόν στα νοτιότερα τμήματα της Κρήτης όπου κατά τόπους θα σημειωθούν και πάνω από 25 με 45 mm βροχής.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο για λίγο και 8 μποφόρ. Προς τις βραδινές ώρες στο βόρειο Αιγαίο οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία έως 10 με 15 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και έως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στα νησιωτικά του Ιονίου του Αιγαίου και τα παραθαλάσσια της δυτικής Στερεάς και της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται κακοκαιρία με τοπικές βροχές κατά περιόδους στα πεδινά πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως στο νομό Τρικάλων Καρδίτσας και τον Όλυμπο πάνω από τα 1.100 με 1.200 μέτρα και τις άλλες ορεινές περιοχές πάνω από τα 1.400 με 1.600 μέτρα αλλά τα χιόνια όσο πηγαίνουμε προς το μεσημέρι θα ανέλθουν σε όλες τις περιοχές σε μεγαλύτερα υψόμετρα κοντά στα 1.700 με 1.900μ στην ανατολική και νότια Θεσσαλία και μόνο στην περιοχή των Τρικάλων θα παραμείνουν σε υψόμετρο 1.500 με 1.800 μέτρων. Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν όλη την ημέρα κατά περιόδους. Επισημαίνεται ότι θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας και Μαγνησίας και ενδεχομένως και σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Πίνδου στους νόμους Τρικάλων και Καρδίτσας που βλέπουν ανατολικά.

Λάρισα: προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους όλη την ημέρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ αλλά γρήγορα θα επικρατήσει ένα ανατολικό ρεύμα 5 με 6 και αργά το βράδυ 7 με 8 μποφόρ και στα βόρεια των Σποράδων αλλά και στα παραθαλάσσια τμήματα της Θεσσαλίας ενώ στα πεδινά αργά το απόγευμα θα επικρατήσει ανατολικό βορειοανατολικό ρεύμα έως 4 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας από 4 έως 7, έως 8 με 10 στο νομό Λάρισας ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοιννίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *