Καιρική επικαιρότητα…Ατμόσφαιρας και στρατόσφαιρας το ανάγνωσμα για τις επόμενες δύο εβδομάδες

Καιρική επικαιρότητα…

Ξεκίνα σταδιακά ο χειμώνας στη χώρα και μαζί με τον κίτρινο τύπο την παραφιλολογία και την τρομολαγνεία από τα site έχουμε και τις αυθαίρετες απόψεις από αυτοπαρουσιαζόμενους ερασιτέχνες μετεωρολόγους.

 

Στρατόσφαιρα.

Ας ξεκινήσουμε πρώτα από την πραγματική εικόνα της στρατόσφαιρας. Καμία στρατοσφαιρική θέρμανση δεν θα σημειωθεί στον βόρειο πόλο το επόμενο διάστημα τουλάχιστον για τις επόμενες 10 με 15 ημέρες. Το μοναδικό πράγμα που θα συμβεί θα είναι ρηχή διάσπαση του πολικού στροβίλου σε έναν κεντρικό κοντά στην Σιβηρία και σε ένα μικρότερης δυναμικής στον Καναδά χωρίς την πίεση από βαρομετρικό υψηλό ή κάποιου είδους αξιόλογη θέρμανση. Αυτό μάλιστα θα κρατήσει για αρκετές μέρες και θα ευνοήσει παροδικά την ανάπτυξη υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στην περιοχή της Αγγλίας και της Σκανδιναβίας.

Τσεκάροντας τα τέσσερα βασικά προγνωστικά μοντέλα που δίνουν αναλύσεις της στρατόσφαιρας και το καναδικό μοντέλο και το αμερικάνικο μοντέλο και το ευρωπαϊκό μοντέλο αλλά και το GEOS-5 δίνουν ανέμους έντασης 17 έως 19 μέτρα ανά δευτερόλεπτο στη στάθμη των 10hPa (25 με 40 χιλιόμετρα υψόμετρο) μέσα δηλαδή στις μέσες τιμές της τελευταίας τριακονταετίας.

Έτσι λοιπόν όχι μόνο δεν αναμένουμε κάποιο σημαντικό φαινόμενο διάσπασης του πολικού στροβίλου (αρνητικής ταχύτητας δηλαδή στροφής και ανατολικούς ανέμους) αλλά ούτε καν συμπίεσης του στροβίλου προς κάποια πλευρά του πλανήτη. Θα έχουμε απλά μία μικρή χαλάρωση των ανέμων για διάστημα δύο – τριών ημερών και στη συνέχεια και πάλι και οι δυτικοί άνεμοι σε αυτή τη στάθμη θα ανέβουν στα κανονικά ή και λίγο υψηλότερα επίπεδα.

 

Ατμόσφαιρα.

Στα επιφανειακά βαρομετρικά συστήματα την περίοδο 27 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου θα δημιουργηθεί σύστημα εμποδισμού στην περιοχή της Σκανδιναβίας η οποία θα μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες σε τμήματα της ανατολικής Ευρώπης των Βαλκανίων της Ρωσίας της ανατολικής Σκανδιναβίας και ενδεχομένως παροδικά της κεντρικής Ευρώπης και της περιοχής της Ιταλίας και της κεντρικής Μεσογείου. Στη λεκάνη της Μεσογείου λοιπόν και κυρίως από την Ιταλία έως και την Ελλάδα θα δημιουργηθούν τα βαρομετρικά χαμηλά αυτή την περίοδο και ευνοείται η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τη Σιβηρία που θα κατεβάσουν τον υδράργυρο αρκετά και θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Λόγω της πρώιμης περιόδου οι αποθήκες ψύχους της Σιβηρίας είναι ακόμα ρηχές και έτσι αν και το γενικό μοτίβο θα ευνοούσε σημαντικές ψυχρές εισβολές στην περιοχή μας αυτές τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν να είναι ασθενείς και να αφήνουν το περιθώριο μόνο για τμήματα της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικά υψόμετρα αυτή τη στιγμή 700 με 800 μέτρα).

Για την επόμενη περίοδο 4 έως 11 Δεκεμβρίου αν και η κατάσταση ξεκαθάρισε λίγο ακόμα παραμένει ρευστή για αυτό τα παρακάτω δεδομένα έχουν περιορισμούς στην αξιοπιστία τους. Το γενικό μοτίβο του καιρού θα συνεχίσει να είναι με αντικυκλώνα στη βόρεια Ευρώπη. Για τη χώρα μας παραμένει η πιθανότητα μεταφοράς ψυχρών αερίων μαζών από τη βορειοανατολική Ευρώπη στην κεντρική Μεσόγειο και την χώρα μας. Σε λίγες ώρες θα παραλάβω τα καινούργια προγνωστικά στοιχεία ευελπιστώντας σε ξεκαθάρισμα της κατάστασης.

Τέλος για την περίοδο 11 με 18 Δεκεμβρίου το ψύχος στα βορειανατολικά θα παραμείνει αλλά η πορεία αυτού δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί αυτήν τη στιγμή. 

 

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *