Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Αυθεντικός φθινοπωρινός καιρός με ολίγον από χειμώνα στο τέλος

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 18 Νοεμβρίου 2022.

21 και 22 Νοεμβρίου.

>95% πιθανότητα για τοπικές βροχές και καταιγίδες σε Ήπειρό, Μακεδονία, Θράκη, δυτική Στερεά Ελλάδα ,δυτική κεντρική και νότια Πελοπόννησο, νησιά Ιονίου και νησιά Ανατολικού Αιγαίου ενώ λίγα φαινόμενα θα επηρεάσουν και τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία την δυτική Κρήτη και πιθανόν την κεντρική Στερεά. Τα φαινόμενα έντονα στα νησιά του Ιονίου και όλη τη δυτική Ηπειρωτική χώρα. Θερμοκρασία στα δυτικά έως 20 βαθμούς Κελσίου καιρός 21 με 23 τις υπόλοιπες περιοχές της ανατολικής και νότιας κυρίως ηπειρωτικής χώρας με μικρή κάμψη παντού στις 22 του μήνα.

+++++++++++++

23 με 25 Νοεμβρίου.

60% πιθανότητα για νέα σημαντική αλλαγή του καιρού στα νησιά του Ιονίου την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στις 23 και 24 του μήνα ενώ πολύ λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στην Εύβοια την Αττικοβοιωτία την Αργολίδα την Κορινθία τμήμα των Κυκλάδων και τμήμα της ανατολικής Κρήτης. Έντονα τα φαινόμενα σε τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας και νησιών του ανατολικού Αιγαίου.Θερμοκρασίες με τα φαινόμενα οχι πάνω από 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, χαμηλότερη σε ημιορεινά και ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα στη δυτική και βόρεια χώρα ενώ αντίθετα στα ανατολικά και ειδικά στα νότια θα ανέβει λίγο.

40% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα καλύψει όλη την Ελλάδα με τα εντονότερα φαινόμενα στη δυτική χώρα τη βόρεια και νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασία 23 και 24 του μήνα έως 18 με 21 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια ενώ στις 25 του μήνα θα πέσει παντού κατά 2/4 βαθμούς.

+++++++++

26 με 28 Νοεμβρίου.

32% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα αλλά σταδιακά από τις 27 του μήνα θα αλλάξει ο καιρός στη δυτική και βόρεια χώρα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με βροχές και καταιγίδες ενώ πολύ λιγότερο θα επηρεαστούν τμήματα από τη ανατολική Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Σποράδες την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Κρήτη. Θερμοκρασίες έως 16 με 20 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με αξιόλογη πτώση στις 28 του μήνα από τη Θεσσαλία και βορειότερα όπου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου. 

20% πιθανότητα για λίγα φαινόμενα στις Κυκλάδες και την Κρήτη στην αρχή της περιόδου ενώ από τις 27 του μήνα ο καιρός θα αλλάξει στα δυτικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο με αρκετές βροχές και καταιγίδες ενώ λιγότερο θα επηρεαστούν και τα υπόλοιπα τμήματα. Θερμοκρασία Θεσσαλία, βόρεια Στερεά, Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη οχι πάνω από 15 βαθμούς με 18 στα υπόλοιπα τμήματα.

20% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού και κεντρικού Αιγαίου και πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο ενώ από τις 28 του μήνα το μεσημέρι και μετά φαινόμενα θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Χιονοπτώσεις στις 28 του μήνα σε πολλές ορεινές περιοχές από βορρά προς νότο και στη δυτική Μακεδονία και σε χαμηλά υψόμετρα. θερμοκρασία έως 10 με 15 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο θα σημειώσει πτώση σε όλα τα ηπειρωτικά κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου και στις 28 του μήνα στη Θεσσαλία τη Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου και της Στερεάς κάτω από τους 8 βαθμούς Κελσίου. Παγετός το πρωί και το βράδυ κυρίως σε τμήματα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας από τη Θεσσαλία και βορειότερα.

17% πιθανότητα σταδιακή αλλαγή του καιρού στα νησιά του Ιονίου τα δυτικά Ηπειρώτικα τη βόρεια Ελλάδα ανατολικό Αιγαίου και πρόσκαιρα και στις υπόλοιπες περιοχές. Θερμοκρασίες έως 18 με 20 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια χαμηλότερες στα βόρεια με πτώση παντού στις 28 του μήνα κατά 3/4 βαθμούς.

11% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και στη Θράκη την ανατολική Στερεά την Εύβοια και ενδεχομένως στις Σποράδες και τη νότια Πελοπόννησο. Θερμοκρασία έως 15 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας λίγο υψηλότερες στα δυτικά και νότια παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα.

++++++++++++++

29 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου.

22% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη Θράκη την ανατολική Στερεά τις Σποράδες την Εύβοια νησιά του Αιγαίου την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και ενδεχομένως στην αρχή του μήνα και σε τμήματα της Θεσσαλίας υπόλοιπη Στερεάς της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις στη Θράκη έως χαμηλά υψόμετρα κατά τόπους ισχυρές ενώ λιγότερες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε κάποια άλλα ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας μικρής έντασης και διαρκείας. Θερμοκρασία οχι πάνω από 5 με 8 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη 10 με 15 στα υπόλοιπα Ηπειρώτικα και λίγο υψηλότερη στα δυτικά και νότια και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα στο τέλος της περιόδου.

18% πιθανότητα κακοκαιρία με έντονα φαινόμενα στα δυτικά το ανατολικό Αιγαίο ενώ αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές σταδιακά με την έναρξη του νέου μήνα. Θερμοκρασίες έως 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια χαμηλότερη στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας σε ορεινά και ημιορεινά.

18% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με έντονες βροχές και καταιγίδες πώς θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ λίγα θα είναι τα φαινόμενα στην Κρήτη τις Κυκλάδες στην Αττική και τα Δωδεκάνησα. Πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας ενώ στις 30 του μήνα θα χιονίσει και τα πεδινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης πρόσκαιρα. Θερμοκρασία αρχικά έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας με σημαντική πτώση στη Μακεδονία και τη Θράκη στις 30 εως και 2 του μήνα όπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 5 με 8 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νοτιότερα θα φτάνει τους 8 με 14 και στα νησιά τους 14 με 17.

18% πιθανότητα για φαινόμενα στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας και πρόσκαιρα στην Εύβοια την ανατολική Στερεά την ανατολική Θεσσαλία τις Κυκλάδες την Κρήτη μικρής έντασης και διάρκειας έως το τέλος της περιόδου. Θερμοκρασίες αρχικά έως 12 με 15 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα στο τέλος της περιόδου. Παγετός στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας το πρωί και το βράδυ.

15% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στα νησιά του Ιονίου τη δυτική και βόρεια χώρα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Σποράδες στην ανατολική Πελοπόννησο. Λίγες χιονοπτώσεις στο τέλος της περιόδου στα ορεινά της Μακεδονίας. Θερμοκρασία 16 με 22 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο χαμηλότερη στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και το εσωτερικό της Μακεδονίας και της Θράκης όπου δεν θα ξεπερνά τους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου.

9% πιθανότητα για κακοκαιρία στα νησιά του του Αιγαίου Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα την Εύβοια την Αττικοβοιωτία τις Σποράδες την ανατολική Θεσσαλία και πρόσκαιρα στην ανατολική Πελοπόννησο και την Θράκη. Χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία έως 10 με 15 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα στο τέλος της περιόδου ενώ παγετός θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας της Ηπείρου της Θεσσαλίας και της Θράκης.

++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για τις 21 και 22 Νοεμβρίου θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες στη δυτική τη βόρεια χώρα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ,ασθενέστερα τα φαινόμενα σε τμήματα της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Θερμοκρασία υψηλές πολύ για την εποχή κοντά στους 20 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Για τις 23 με 25 Νοεμβρίου νέα διαταραχή από τα δυτικά θα δώσει έντονα κατά τόπους φαινόμενα. Περισσότερα στη δυτική και βόρεια χώρα και το ανατολικό Αιγαίο και λιγότερο στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες κοντά στους 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της κεντρικής και βόρειας χώρας 18 με 21 στα νοτιότερα παραθαλάσσια και νησιώτικα.

Για τις 26 με 28 Νοεμβρίου βελτιωμένος καιρός αρχικά αλλά στις 27 και 28 του μήνα νέο βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά θα επηρεάσει και πάλι περισσότερο τα τμήματα της δυτικής της βόρειας χώρας και του ανατολικού Αιγαίου και λιγότερο τις υπόλοιπες περιοχές. Αυτό που αλλάζει είναι σταδιακή κάμψη της θερμοκρασίας και κάποιες χιονοπτώσεις σε ορεινά κυρίως τμήματα της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας ενώ υπάρχουν και κάποια λίγα σενάρια τα χιόνια να κατέβουν σε χαμηλότερα υψόμετρα στην δυτική Μακεδονία. Θερμοκρασίες γενικά όχι πάνω από 12 με 15 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια 16 με 20 στα κεντρικά και νότια.

Τέλος για την περίοδο 29 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου υπάρχουν πολλά σενάρια ανοιχτά. Το βασικό σενάριο αυτή τη στιγμή που αγγίζει το 50% είναι εκ νέου να αλλάξει ο καιρός από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αυξημένες πιθανότητες αυτή τη φορά χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε πολλές ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και ενδεχομένως και σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας πρωτίστως και στη συνέχεια της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θράκης. Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση οχι πάνω από τους 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα βορειότερα, υψηλότερη στα νοτιότερα. Υπάρχει και ένα σεβαστό σενάριο του 40% να επηρεαστεί με λίγα φαινόμενα η ανατολική και νότια χώρα και ένα 10% να υπάρξει σημαντική αλλαγή του καιρού στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Αυξάνεται η πιθανότητα των πρώτων αξιόλογων παγετών σε τμήματα της βόρειας Ελλάδας μακριά από τη θάλασσα.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *