Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά από την κεντρική Μεσόγειο εν όψει.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 14ης Νοεμβρίου 2022.

17 και 18 Νοεμβρίου.

> 95% πιθανότητα για βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου τη δυτική Ηπειρωτική χώρα και νησιά του ανατολικού νοτιοανατολικού Αιγαίου και της Θράκης. Πολύ λίγα φαινόμενα σε τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της δυτικής Κρήτης. Θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια έως και 22 βαθμούς Κελσίου με μικρή κάμψη στα κεντρικά και βόρεια λόγω των φαινομένων στους 16 με 18 ενώ στα νοτιότερα θα παραμείνει πάνω από τους 20.

++++++++++++++++++

19 με 21 Νοεμβρίου.

>90% πιθανότητα τοπικά φαινόμενα αρχικά στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο αλλά στις 21 και 22 του μήνα θα υπάρξει σημαντική μεταβολή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με βροχές και καταιγίδες που θα καλύψουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά θα είναι έντονες μόνο στα νησιά του Ιονίου τη δυτική ηπειρωτική χώρα την ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι ποτιστικού χαρακτήρα. Θερμοκρασίες οχι πάνω από 15 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία και τη Θράκη με άνοδο παντού στις 20 και 21 του μήνα λόγω των νοτιάδων ενώ στη Θράκη θα πέσει σημαντικά στις 21 του μήνα.

++++++++++++++

22 με 24 Νοεμβρίου.

30% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού νοτιοανατολικού Αιγαίου στην αρχή βελτίωση στη συνέχεια και εκ νέου αλλαγή του καιρού από τις 23 του μήνα στα νησιά του Ιονίου στη δυτική χώρα και στη συνέχεια στη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία  και την κεντρική Στερεά Ελλάδα με αρκετές βροχές και καταιγίδες. Θερμοκρασίες στα ανατολικά και νότια 18 με 22 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες στα δυτικά και βόρεια με τα περισσότερα φαινόμενα.

28% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στην αρχή της περιόδου στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μετά τις 24 του μήνα στη Μακεδονία τη Θράκη το βόρειο Αιγαίο και τη Θεσσαλία μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασίες από 15 έως 18 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη στις 23 του μήνα που θα επεκταθεί και σε άλλα τμήματα της Μακεδονίας και του βόρειου Αιγαίου στις 24 του μήνα όπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 7 με 10 βαθμούς Κελσίου ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 14 με 16.

23% πιθανότητα για  τοπικές βροχές στην κεντρική Μακεδονία τη Θεσσαλία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στην αρχή της περιόδου τα οποία θα συνεχίζονται κατά περιόδους και σε τμήματα της Πελοποννήσου προς το τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία στη Μακεδονία και τη Θράκη όχι πάνω από 12 με 14 βαθμούς και υψηλότερες στα δυτικά και νότια.

19% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου τη δυτική ηπειρωτική χώρα τη Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ προς το τέλος της περιόδου τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα επεκταθούν και στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και του κεντρικού και βορείου Αιγαίου ενώ στα δυτικά θα είναι πολύ ισχυρά. Θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια έως 22 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και βόρεια με τα φαινόμενα θα είναι αρκετά χαμηλότερη ενώ θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα μέχρι το τέλος της περιόδου.

+++++++++++++

25 με 29 Νοεμβρίου.

42% πιθανότητα τοπικές βροχές αρχικά στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική χώρα και από τις 26 του μήνα στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και του ανατολικού Αιγαίου μικρής έντασης γενικά και διάρκειας. Λίγες χιονοπτώσεις στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία έως 13 με 16 βαθμούς Κελσίου γενικά στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα λίγο υψηλότερες στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα.

35% πιθανότητα για τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική ηπειρωτική χώρα ενώ στα δυτικά τμήματα τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι ποτιστικού χαρακτήρα. Θερμοκρασία στα δυτικά και βόρεια έως 17 με 18 βαθμούς Κελσίου 19 με 21 στα ανατολικά και νότια με τα περισσότερα ανοίγματα του καιρού.

23% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στη δυτική κεντρική ανατολική και νότια χώρα ενώ μετά τις 27 του μήνα θα επηρεαστεί και η Μακεδονία και η Θράκη. Πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας στις 27 και 28 του μήνα και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σε πολύ χαμηλά υψόμετρο. Θερμοκρασία χαμηλή οχι πάνω από 11/15 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά 16/18 στα πολύ νότια τμήματα και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα έως τις 27 του μήνα όπου στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειώσει περαιτέρω σημαντική πτώση και δεν θα ξεπερνά τους 3/5 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας το πρωί και το βράδυ.

+++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 17 και 18 Νοεμβρίου έχει κλειδώσει ότι θα σημειωθούν αρκετές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου τη δυτική ηπειρωτική χώρα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Θράκη ενώ λιγα φαινόμενα θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Η θερμοκρασία με τους νοτιάδες αρχικά έως και 22 βαθμούς Κελσίου θα σημειώσει νέα μικρή πτώση στις περιοχές φαινόμενο κοντά στους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Για το τριήμερο 19 με 21 Νοεμβρίου νέο βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά θα δώσει έντονες βροχές και καταιγίδες που θα καλύψουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά τα πιο έντονα φαινόμενα θα είναι στα νησιά του Ιονίου τη δυτική ηπειρωτική χώρα την ανατολική Μακεδονία τη Θράκη όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι ποτιστικού χαρακτήρα. Η θερμοκρασία και πάλι στις περιοχές φαινομένων θα είναι χαμηλότερη κοντά στους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου ενώ όσο πάμε νότια θα φτάνουν τους 18 με 21.

Για το τριήμερο 22 με 24 Νοεμβρίου πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού για λίγο και νέα αλλαγή από τις 23 24 του μήνα στα δυτικά κεντρικά βόρεια τμήματα και το ανατολικό Αιγαίο. Θερμοκρασίες υψηλότερες στα νότια κυρίως νησιωτικά και παραθαλάσσια τμήματα έως και 16/20 βαθμούς ενώ στα δυτικά κεντρικά και βόρεια δε θα ξεπεράσει τους 9/14.

Για τις 25 έως 29 Νοεμβρίου είναι πολύ πιθανή νέα αλλαγή από τα δυτικά προς τα ανατολικά με περισσότερα φαινόμενα και πάλι στα δυτικά τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο και λιγότερα στις υπόλοιπες περιοχές όπου ομως και πάλι κατά τόπους θα είναι αξιόλογα. Κάποιες χιονοπτώσεις στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας ενώ υπάρχει και ένα σενάριο κοντά στο 23% τα χιόνια στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη να κατέβουν πολύ χαμηλά αλλά δεν είναι αυτό το επικρατών σενάριο αυτή τη στιγμή. Θερμοκρασία σε σχετικά κανονικά επίπεδα έως 10/ 15 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά κεντρικά και βόρεια και το βορειοανατολικό Αιγαίο η ψηλότερη στα νοτιότερα 16/20.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *