Οι μετεωρολογικοί χάρτες που παρουσιάζονται στα δελτία ειδήσεων αλλά και στο διαδίκτυο παρουσιάζουν την κατάσταση που επικρατεί στην επιφάνεια της θάλασσας.
Έτσι πολλές φορές βλέπουμε το γράμμα Η ή Y και το γράμμα X ή L.
++++++++++++
Το βαρομετρικό υψηλό συμβολίζεται με το γράμμα Η ή Y αναλόγως αν χρησιμοποιούμε ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες. Όπως βλέπετε και στον μετεωρολογικό χάρτη του άρθρου μας υπάρχει ένα βαρομετρικό υψηλό στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης όπου η βαρομετρική πίεση ξεπερνά τα 1030 μιλιμπάρ ή χεκτοπασκάλ. Συνήθως τα υψηλά βαρομετρικά έχουν πιέσεις από 1020 έως 1050 χεκτοπασκάλ ενώ υπάρχουν και κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις που ξεπερνούν και τα 1060 χεκτοπασκάλ.
Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός βαρομετρικού υψηλού είναι:
1) η πίεση μειώνεται από το εσωτερικό (εκεί που γράφουμε το Η) προς την περιφέρεια και στους χάρτες το βλέπουμε με περιφερειακές γραμμές που σχεδιάζεται στους χάρτες ανά 4 ή 5 μονάδες (μιλιμπάρ ή χεκτοπασκάλ).
2) οι άνεμοι γύρω από το βαρομετρικό υψηλό κινούνται όπως οι δείκτες του ρολογιού δηλαδή δεξιόστροφα και μπορείτε να το δείτε με τα βελάκια που υπάρχουν γύρω από το βαρομετρικό υψηλό του παραδείγματος μας.
3) σε ένα βαρομετρικό υψηλό έχουμε κατολίσθηση αερίων μαζών δηλαδή ανυπαρξία αιτίου για δημιουργία νεφών. Έτσι συνήθως όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο κέντρο ενός βαρομετρικού υψηλού έχουμε άπνοια, ηλιοφάνεια και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες τη θερινή περίοδο. Επίσης συνοδά μετεωρολογικά φαινόμενα λόγω της άπνοιας την ψυχρή περίοδο είναι οι ομίχλες και ο παγετός σε κάποιες περιπτώσεις.
4) ονομάζεται αλλιώς και αντικυκλώνας.
Όλα αυτά που περιγράφουμε σχεδιάζονται πάνω σε ένα χαρτη που αφορά την επιφάνεια της γης και για να το πούμε ακόμα καλύτερα στην επιφάνεια της θάλασσας ανεξαρτήτως του υψομέτρου της κάθε περιοχής. Για περιοχές δηλαδή υψομέτρου μετατρέπουμε την πίεση που δείχνει το βαρόμετρο σε πίεση που θα έδειχνε στη στάθμη της θάλασσας και έτσι έχουμε μία ομοιόμορφη εικόνα της βαρομετρικής κατάστασης.
++++++++
Το βαρομετρικό χαμηλό συμβολίζεται με το γράμμα Χ ή L αναλόγως αν χρησιμοποιούμε ελληνική ή λατινική γραφή. Όπως βλέπετε και στο μετεωρολογικό χάρτη του παραδείγματος μας διάσπαρτα βαρομετρικά χαμηλά υπάρχουν στην περιοχή της Γροιλανδίας στα ανοιχτά της Πορτογαλίας αλλά και στα δυτικά της Ελλάδας. Αναλόγως της πίεσης που έχουν στο κέντρο τους μπορούν να χαρακτηριστούν ασθενή(Ιόνιο) ή ισχυρά (Γροιλανδία και Πορτογαλία). Συνήθως η βαρομετρική πίεση που παρατηρούνται στις περισσότερες των περιπτώσεων στη Μεσόγειο κυμαίνονται από 990 έως και 1010 χεκτοπασκάλ. Σε ωκεανούς όμως μπορούν να δημιουργηθούν βαρομετρικά χαμηλά πολύ ισχυρά με πιέσεις ακόμα και κάτω από τα 950 χεκτοπασκάλ.
Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός βαρομετρικού χαμηλού είναι:
1) η πίεση μειώνεται από την περιφέρεια προς το κέντρο.
2) οι άνεμοι που συνοδεύουν ένα βαρομετρικό χαμηλό κινούνται αριστερόστροφα δηλαδή ανάποδα από τους δείκτες του ρολογιού. Όπως βλέπετε και στην εικόνα του παραδείγματος μας οι άνεμοι σε ένα βαρομετρικό χαμηλό είναι ισχυρότεροι στην περιφέρεια αυτού για αυτό και συνήθως έχουμε ισχυρούς ανέμους με την προσέγγιση ενός τέτοιου συστήματος.
3) στο κέντρο αλλά και περιφερειακά του βαρομετρικού χαμηλού υπάρχουν ανοδικές κινήσεις δηλαδή ευνοείται η ανάπτυξη νεφώσεων άρα και φαινομένων. Για αυτό πάντα τα βαρομετρικά χαμηλά είναι συστήματα που φέρνουν κακοκαιρία.
4) ονομάζεται αλλιώς και κυκλώνας ή ύφεση.
+++++++++++++
Γενικές πληροφορίες.
Στους χάρτες συστημάτων υπάρχει πάντα μία αλληλουχία βαρομετρικών χαμηλών και βαρομετρικών υψηλών αφού ο καιρός συνήθως δημιουργείται ανάμεσα στα δύο συστήματα και πλησίον του βαρομετρικού χαμηλού. Υπάρχει δηλαδή συνδυασμός στις περισσότερες περιπτώσεις αυτών των δύο διαφορετικών συστημάτων. Όσο πιο πυκνές είναι οι γραμμές που ενώνουν την ίδια βαρομετρική πίεση και ονομάζονται ισοβαρείς τόσο ισχυρότεροι είναι οι άνεμοι που επικρατούν. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα βλέπετε ότι ο συνδυασμός ενός πολύ ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού στη Γροιλανδία αλλά και στα ανοιχτά της Πορτογαλίας με τον αντικυκλώνα της κεντρικής Ευρώπης δημιουργεί ισχυρούς βορειοδυτικούς αλλά και νοτιοδυτικούς ανέμους. Αντίθετα στην περιοχή της Ελλάδας το βαρομετρικό χαμηλό είναι ασθενές και έτσι η αλληλεπίδραση του με το βαρομετρικό υψηλό δεν δημιουργεί ισχυρούς ανέμους.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά / χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr
Προφίλ facebook
Ομάδα facebook