Στο πρώτο χάρτη βλέπετε τις περιοχές που δέχτηκαν τις περισσότερες βροχές στη χώρα. Αυτές βρίσκονται σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας στα νησιά του Ιονίου όλη τη δυτική Ηπειρωτική χώρα από τα Ιωάννινα μέχρι την Καλαμάτα καθώς και σε τμήματα της Αττικής της ανατολικής Πελοποννήσου των Κυκλάδων και νησιών γενικά του κεντρικού Αιγαίου. Σημειώθηκαν κατά μέσον όρο και πάνω από 50 με 80 χιλιοστά βροχής σε αυτές τις περιοχές όπως βλέπετε και στην εικόνα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που προκάλεσαν πρόσκαιρες μικρές πλημμύρες.
Στην επόμενη εικόνα βλέπετε το χάρτη που αναρτήθηκε από το weathergroup.gr στις 3 Νοεμβρίου του 2022 και μας δείχνει με το σηματάκι προειδοποίησης και το νούμερο 3 τις περιοχές που έχουν τον κίνδυνο να σημειωθούν τα εντονότερα φαινόμενα και πιθανόν να σημειωθούν κάποια σύντομα πλημμυρικά επεισόδια. Βλέπετε σχεδόν τέλεια ταύτιση με τον πραγματικό χάρτη των χιλιοστών που έχουν πέσει έως το απόγευμα στη χώρα. Υπολογίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας θα συνεχιστούν οι βροχές σε τμήματα της Εύβοιας της Αττικής της ανατολικής Θεσσαλίας των Σποράδων και των Δωδεκανήσων με μικρότερης έντασης και βελτίωση πριν από το μεσημέρι αύριο.
Καλές είναι οι προειδοποιήσεις του 112 για να γνωρίζει ο κόσμος την πιθανότητα ότι θα σημειωθούν τοπικά έντονα φαινόμενα σε κάποιες περιοχές. Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει αυτές οι περιοχές να γίνουν ακόμα πιο αναλυτικές και να χωρίζονται ανά νομό και όχι ανά ολόκληρη περιφέρεια.
Στο weather group.gr τονίσαμε από την αρχή τις περιοχές που τα έχουν τα εντονότερα φαινόμενα και πράγματι αν και συνολικά σημειώθηκαν λιγότερα από τα αναμενόμενα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν έλειψαν σύντομες πλημμύρες και μεγάλα ύψη υετού τοπικά τις προαναφερθείσες τους χάρτες περιοχές.
Τέλος θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους τους πολίτες ότι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τα χιλιοστά που θα πέσουν τοπικά σε κάθε πόλη και κάθε χωριό της Ελλάδας. Δυστυχώς κάποια λογισμικά που υπάρχουν στα κινητά δίνουν αυτή την εσφαλμένη εντύπωση.
Στις παρακάτω εικόνες μπορείτε να δείτε τα χιλιοστά που έδωσαν τοπικά τα μοντέλα Για τη Λάρισα το Βόλο τα Τρίκαλα την Καρδίτσα και τη Λάρισα εώς και το πρωινό της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου.





Βλέπετε ότι οι προγνώσεις έδιναν μόλις 12 ώρες πριν τα φαινόμενα
Για τον Βόλο 8 έως 64 χιλιοστά.
Για τα Τρίκαλα από 11 έως 44 χιλιοστά.
Για την Λάρισα από 12 έως 37 χιλιοστά.
Για την Καρδίτσα από 6 έως 42 χιλιοστά.
Για την Αθήνα από 18 έως 70 χιλιοστά.
Βλέπετε λοιπόν ότι αποκλίσεις χιλιοστών ακόμα και 12 ώρες πριν την να σημειωθούν τα φαινόμενα είναι τεράστιες από τα διάφορα προγνωστικά μοντέλα που υπάρχουν. Λογικό είναι λοιπόν να περίμεναν όλοι τα μέγιστα χιλιοστά στις περιοχές τους τα οποία φυσικά δεν ήρθαν αφού υπήρχαν και άλλα σενάρια με πολύ λιγότερα χιλιοστά.
Πρέπει έτσι λοιπόν να μην υπάρχει εκτίμηση χιλιοστών στο μυαλό των πολιτών αφού αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει. Αυτό που μπορεί να γίνεται είναι οι λέξεις μέτριες, ασθενείς, ή έντονες βροχές χιονοπτώσεις σε κάποιες ευρύτερες περιοχές και όχι τοπικά.
Για την ιστορία να πούμε ότι στις πέριξ των Τρικάλων περιοχές σημειώθηκαν κοντά στα 18 χιλιοστά για τις πέριξ της Καρδίτσας περιοχές σημειώθηκαν κοντά στα 10 χιλιοστά, στις πέριξ της Λάρισας περιοχές σημειώθηκαν κοντά στα 12 με 15 χιλιοστά, στις περιοχές πέριξ του Βόλου σημειώθηκαν κοντά στα 15 με 20 χιλιοστά και για την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας σημειώθηκαν 20 με 30 χιλιοστά βροχής.
Επί του πρακτέου βλέπουμε δηλαδή ότι τα μοντέλα πέσαν μέσα εστω κι αν πρέπει να κατέβουμε στις χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις τους.
Υποστηρίξτε με μια δωρεά / χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr
Προφίλ facebook
Ομάδα facebook
Μπράβο σου Βασίλη, αντικειμενικός και σαφής!