Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Βελτιωμένος καιρός αρχικά με νέο ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό εν όψει.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στην χώρα σύμφωνα με τα δεδομένα της 5 Νοεμβρίου 2022.

8 με 9 Νοεμβρίου.

40% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασία έως 18 με 20 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και 21 με 22 στα δυτικά.

60% πιθανότητα για ασθενή τοπικά φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Πελοπόννησο τα Δωδεκάνησα και τη δυτική Κρήτη. Θερμοκρασία έως 17 με 20 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και 21 με 22 στα δυτικά.

+++++++++++

10 έως 12 Νοεμβρίου.

55% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με τοπικά φαινόμενα στις 11 και κυρίως στις 12 του μήνα στα νησιά του βόρειου Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Μακεδονία την δυτική Στερεά την δυτική Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία. Έντονα τα φαινόμενα στην Κέρκυρα. Θερμοκρασίες έως 18 με 20 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενώ θα πέσει στους 17 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της κεντρικής και βόρειας χώρας.

45% πιθανότητα για ασθενή φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες την Εύβοια τη νότια Πελοπόννησο την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την βόρεια Κρήτη. Θερμοκρασία 18 με 21 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

+++++++++++

13 με 15 Νοεμβρίου.

46% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα μόνο στην ανατολική Στερεά Ελλάδα την Εύβοια την ανατολική Πελοπόννησο τη βόρεια Κρήτη τα Δωδεκάνησα. Έντονα τα φαινόμενα στη βόρεια Κρήτη. Θερμοκρασία οχι πάνω από 13 με 17 βαθμούς κελσίου σε όλη την ηπειρωτική χώρα και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα όλη την περίοδο ενώ στα δυτικά θα είναι ελαφρώς υψηλότερη.

35% πιθανότητα για λίγα ασθενή φαινόμενα σε ανατολική Στερεά Εύβοια Σποράδες βόρεια Κρήτη Δωδεκάνησα. Θερμοκρασία έως 17 με 21 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα ηπειρώτικα τμήματα με μικρή πτώση στις 14 και 15 του μήνα στην ανατολική και βόρεια χώρα οπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 13 με 16 βαθμούς Κελσίου.

19% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασίες 17 με 19 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και λίγο υψηλότερη στα δυτικά.

++++++++++++++

16 με 20 Νοεμβρίου.

46% πιθανότητα η επιδείνωση του καιρού στα νησιά του Ιονίου όλη την δυτική χώρα κατά περιόδους καθόλη τη διάρκεια ενώ μετά τις 19 του μήνα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στη Μακεδονία τη Θεσσαλία τη Στερεά την Πελοπόννησο τη Θράκη τις Σποράδες τα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου και πιθανόν και στη δυτική Κρήτη και νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πολύ έντονα τα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου όλη τη δυτική χώρα και κατά τόπους στη Μακεδονία τη Θεσσαλία και τη Στερεά. Πυκνές χιονοπτώσεις μετά τις 18 του μήνα στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Θερμοκρασία έως 18 με 20 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με πρόσκαιρη άνοδο στις 18 του μήνα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα που θα φτάνει τους 22 με 24 αλλά σημαντική πτώση πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου στις 19 και 20 του μήνα και δεν θα ξεπερνά η μέγιστη τους 10 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία τη Μακεδονία το εσωτερικό της Ηπείρου τη Θράκη και το εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας.

31% πιθανότητα τοπικά φαινόμενα στην Κρήτη τα Δωδεκάνησα και την Εύβοια κατά περιόδους ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός γενικά θα παραμείνει καλός. Θερμοκρασίες έως 15 με 19 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα έως το τέλος της περιόδου.

23% πιθανότητα για σημαντική κακοκαιρία σε όλες τις περιοχές ανατολικά της Πίνδου με βροχές και ισχυρές καταιγίδες στις Σποράδες στη Μαγνησία την Εύβοια την ανατολική Στερεά τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας στην αρχή της περιόδου. Θερμοκρασία χαμηλή δεν θα ξεπερνά τους 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά στην αρχή της περιόδου ενώ θα ανέβει στις 18 και 19 του μήνα με την επικράτηση νοτιάδων σε υψηλότερα επίπεδα κυρίως στη νότια χώρα κοντά στους 18 βαθμούς ενώ στα βόρεια κάτω από τους 15.

 

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου ο καιρός θα παραμείνει καλός με πιθανότητα μόνο στα ανατολικά και νότια προσήνεμα στο βορειοανατολικό άνεμο τμήματα να δεχτούν κάποιες ασθενείς βροχές. Η θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα 17 με 20 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά γύρω στους 21 με 22 στα δυτικά.

Για το τριήμερο 10 με 12 Νοεμβρίου ο καιρός θα παραμείνει γενικά βελτιωμένος στις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά μετά τις 11 του μήνα κάποια φαινόμενα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα και πιθανόν να ενταθούν στο βόρειο Ιόνιο. Θερμοκρασίες και πάλι στα επίπεδα των 17 με 21 βαθμών Κελσίου από τα ανατολικά προς τα δυτικά.

Για το τριήμερο 13 με 15 Νοέμβρη ο καιρός του βόρειου ρεύματος πιθανόν να δώσει τοπικά φαινόμενα στην ανατολική και νότια προσήνεμη στο βορειοανατολικό άνεμο χώρα ενώ στην Κρήτη πιθανόν τα φαινόμενα να είναι αξιόλογα. Υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό του 20% ο καιρός να παραμείνει ηλιόλουστος σε όλη τη χώρα αλλά αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο. Η θερμοκρασία τέλος θα βρίσκεται κοντά στους 13 με 17 βαθμούς Κελσίου καθ όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Τέλος για την περίοδο 16 έως 20 Νοεμβρίου υπάρχουν πιθανότητες 70% για σημαντική αλλαγή του καιρού αρχικά στα δυτικά και στη συνέχεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πολύ πιθανές και οι πρώτες πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά της ηπειρωτικής χώρας ίσως και χαμηλότερα στη δυτική Μακεδονία. Η θερμοκρασία φαίνεται να πέφτει σταδιακά. Αναμένουμε βέβαια και τις επόμενες ανανεώσεις των μοντέλων μιας και η κατάσταση είναι αρκετά ρευστή.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *