ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΕΛΛΑΔΑ

Η εκτίμηση Οκτωβρίου πήγε σχετικά καλά αφού εντόπισε το ότι ο μήνας θα βρεθεί γενικά σε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες αφού τελειώνει στο μεγαλύτερο μέρος αυτής κοντά στο +0,5/+1.0 βαθμοί κελσίου. Από άποψη βροχοπτώσεων είχαμε πολύ καλή αποτύπωση για το γενικό μοτίβο αφού τα φαινόμενα ήταν λιγότερα από τα κανονικά στις περισσότερες περιοχές της χώρας με λίγες εξαιρέσεις που δυστυχώς είχαν και νεκρούς( μεμονωμένες πλημμύρες Κρήτη). Το μεγάλο πρόβλημα ήταν το μπλοκάρισμα της κυκλοφορίας με υψηλές βαρομετρικες πίεσεις να εγκαθίστανται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην κεντρική και νότια Ευρώπη και σε όλη τη Μεσόγειο. Θέλω να τονίσω ότι κανένας ατμοσφαιρικός ή ωκεάνιος δείκτης κυκλοφορίας δεν συνηγορεί σε αυτό το μπλοκάρισμα. Άρα θα λέγαμε ότι κατά μεγάλο ποσοστό οφείλεται στο γενικότερο αποσυντονισμό του κλίματος (κλιματική αλλαγή).

Για το Νοέμβριο 2022 ο δείκτης ΝΑΟ θα βρίσκεται έως και τις 20 του μήνα περίπου και οριακά θετικές έως θετικές τιμές. Σημαντική μεταβολή φαίνεται να λαμβάνει χώρα το διάστημα 20 έως 30 Νοεμβρίου όπως σταδιακά θα μεταφερθεί σε οριακά αρνητικές έως αρνητικές τιμές. Από την άλλη πλευρά ο δείκτης ΑΟ θα βρίσκεται αρχικά σε αρνητικές τιμές έως και τις 6 περίπου του μήνα με σταδιακή κίνηση σε οριακά θετικές έως και τις 20 Νοεμβρίου. Μικρά διαστήματα μεταβολής σε αρνητικά δεν αποκλείονται. Τέλος για το τελευταίο δεκαήμερο φαίνεται να παίρνει και πάλι οριακά αρνητικές έως πολύ αρνητικές τιμές.

Τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε δείχνουν την παρακάτω εικόνα για το Νοέμβριο του 2022.

1 έως 5 Νοεμβρίου.

Καλοκαιρια με υψηλές θερμοκρασίες και σημαντική μεταβολή του καιρού στο τέλος της περιόδου με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά κεντρικά και βόρεια. Θερμοκρασία αρχικά σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα με σημαντική πτώση την τελευταία ημέρα.

 

6 έως 10 Νοεμβρίου.

Σημαντική κακοκαιρία στην αρχή με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στα δυτικά κεντρικά βόρεια και ανατολικά τμήματα της χώρας. Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση από βορρά προς νότο θα βρίσκεται γενικά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

11 έως 15 Νοεμβρίου.

Τοπικές βροχές σε τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας με επικράτηση βοριάδων. Τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Θερμοκρασία στα κανονικά ή και λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.

 

16 με 20 Νοεμβρίου.

Νέο βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά δώσει εκ νέου βροχές κυρίως στη δυτική ηπειρωτική χώρα και τμήματα της κεντρικής και βόρειας.Τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας. Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

21 με 25 Νοεμβρίου.

Συνέχιση των διαταραχών που θα επηρεάζουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας κατά περιόδους μέτριας έντασης και διάρκειας. Χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία σε κανονικά ή και χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.

 

26 με 30 Νοεμβρίου.

Σημαντική καιρική δραστηριότητα σε όλη σχεδόν την κεντρική δυτική Μεσόγειο με αποτέλεσμα βαρομετρικά χαμηλά να επηρεάζουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας με έμφαση στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα και λιγότερο στο ανατολικό Αιγαίο την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις και πάλι σε ορεινά κυρίως τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία σε κανονικά ή και λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.

 

ΣΥΝΟΨΗ.

Σαφώς πιο ενδιαφέρον μήνας ο Νοέμβριος σε σχέση με τον Οκτώβριο αφού θα σημειωθούν αρκετά φαινόμενα στη χώρα που πιθανόν να ξεπεράσουν κιόλας τις κανονικές τιμές στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας και του βόρειου Αιγαίου ενώ και στα υπόλοιπα νησιώτικα τμήματα τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα. Από θέμα θερμοκρασίας θα βρεθούμε στα κανονικά για την εποχή επίπεδα  με μικρές αποκλίσεις λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα κανονικά.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΕΛΛΑΔΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *