Βαρομετρικό χαμηλό θα επιδεινώσει τον καιρό το προσεχές Σαββατοκύριακο(χάρτης φαινομένων).

Βαρομετρικό χαμηλό θα δημιουργηθεί στον κόλπο της Γένοβας συνοδεία ψυχρής λίμνης στη στάθμη των 5 χιλιομέτρων. Θα κατηφορίσει στα δυτικά της χώρας μας και με αργή κίνηση θα κινηθεί προς το κεντρικό Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο στη συνέχεια την περίοδο από τις 4 έως και τις 7 Νοεμβρίου.

Σημαντικό ψυχρό μέτωπο θα δώσει αρκετές βροχές και καταιγίδες πρώτα στη δυτική Ελλάδα οπως σας έχουμε ενημερώσει εδώ και πάρα πολλές ημέρες ενώ στη συνέχεια η αργή του κίνηση προς το κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα μεταφέρει ασταθείς και υγρές αέριες μάζες από το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο προς τη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ετοιμάσαμε για σας μία πρώτη εκτίμηση μέσα από την πλειάδα των σεναρίων που υπάρχει σε κάθε ένα προγνωστικό μοντέλο. Πανσπερμία εκτιμήσεων για πλημμύρες χιόνια ανομβρία και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε έχει ξεκινήσει από άσχετους με το αντικείμενο της μετεωρολογίας.Εμείς σας παρουσιάζουμε έναν πρώτο χάρτη μέσα από την ανάλυση που κάναμε στα τρία βασικά προγνωστικά μοντέλα. Έχω την εντύπωση ότι η τελική εκτίμηση δεν θα απέχει πολύ από αυτή που βλέπετε αλλά θα πρέπει να περιμένουμε έως και την Πέμπτη για να έχουμε πιο σίγουρη εικόνα.

Όπως βλέπετε πρώτες περιοχές επικινδυνότητας επιπέδου 3 για την αρχή κυρίως της κακοκαιρίας είναι όλα τα νησιά του Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος. Αυξημένα ποσά αστάθειας θα δώσουν αρκετά έντονες καταιγίδες το Σάββατο σε αυτές τις περιοχές.

Στη συνέχεια το βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο ανατολικά θα επηρεάσει με αρκετά φαινόμενα αρκετές περιοχές της Μακεδονίας της δυτικής Θράκης της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας κεντρικών τμημάτων της Στερεάς της υπόλοιπης σχεδόν ολόκληρης της Πελοποννήσου και στο τέλος θα επικεντρωθούν σε νησιά του ανατολικού νοτιοανατολικού Αιγαίου. Αυτές τις περιοχές μπορούμε να τις κατατάξουμε στο επίπεδο επικινδυνότητας 2.

Τέλος με τα μέχρι στιγμής στοιχεία όλες τις υπόλοιπες περιοχές νομού Μαγνησίας Σποράδων Αττικοβοιωτίας, Εύβοιας, βορειοανατολικής Πελοποννήσου, Κυκλάδων, Κρήτης και κάποιων νησιών του ανατολικού Αιγαίου θα δεχτούν λιγότερα φαινόμενα αλλά πιθανώς να είναι με τη μορφή καταιγίδων. Αυτές τις περιοχές τις κατατάσσουμε στο επίπεδο επικινδυνότητας 1 μέχρι στιγμής.

Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή με περισσότερες λεπτομέρειες ούτε μπορούμε να εκδώσουμε από τώρα κάποιο έκτακτο δελτίο για κάποια τμήματα. Κάποιες περιοχές του επιπέδου 2 και 3 μπορεί να χρειαστεί να αναβαθμισθούν στο επίπεδο επικινδυνότητας 4 δηλαδή πιθανότητα πλημμυρών αλλά αυτό θα το ξέρουμε όπως προείπαμε την Πέμπτη.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *