Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Άστατος καιρός με τη θερμοκρασία γενικά σε κανονικά επίπεδα.

Τάση καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα δεδομένα της 14 Οκτωβρίου 2022.

17 και 18 Οκτωβρίου.

>95% πιθανότητα για τοπικές βροχές κατά περιόδους στην Εύβοια τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Βελτιωμένος καιρός στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες έως 22 με 25 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά υψηλότερη στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

+++++++++++

19 με 21 Οκτωβρίου.

40% πιθανότητα λίγα τοπικά φαινόμενα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αρχικά ενώ στο τέλος της περιόδου λίγα φαινόμενα στην Πελοπόννησο. Θερμοκρασία έως 23 με 26 βαθμούς Κελσίου με σημαντική πτώση στη βορειοανατολική Ελλάδα στις 21 του μήνα και μικρότερη στα υπόλοιπα ηπειρωτικά όπου δεν θα ξεπερνά τους 15 με 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά θα παραμείνει σε επίπεδα των 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.

22% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα ενώ στις 29 του μήνα θα σημειωθούν τοπικά φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία τη Θεσσαλία την δυτική Μακεδονία τις Σποράδες την Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη. Θερμοκρασίες έως 23 με 26 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με σταδιακή πτώση κοντά στους 20 στην ανατολική Ελλάδα και στους 23 με 24 στα δυτικά στις 21 του μήνα.

20% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά αλλά στις 20 και 29 του μήνα θα υπάρξει επιδείνωση σύντομη στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη Θεσσαλία τη Στερεά την Πελοπόννησο την Κρήτη με τοπικά φαινόμενα και γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασία αρχικά έως 23 με 25 βαθμούς Κελσίου θα πέσει σημαντικά στις 21 του μήνα που δεν θα ξεπερνά πουθενά τους 17 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και τους 20 με 22 στα παραθαλάσσια και νησιώτικα.

20% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασίες έως 23 με 26 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

++++++++++++

22 με 24 Οκτωβρίου.

60% πιθανότητα είναι λίγα τοπικά φαινόμενα στην αρχή στην Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα με γρήγορη βελτίωση ενώ καλός καιρός θα επικρατήσει γενικά στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες έως 20 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά έως 24 δυτικά με μικρή άνοδο στην ανατολική Ελλάδα στις 24 του μήνα κοντά στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

40% πιθανότητες για σταδιακή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά και βόρεια με αρκετές βροχές και καταιγίδες που θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μάλιστα σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας θα είναι και ισχυρά. Θερμοκρασία αρχικά στα δυτικά κεντρικά και νότια έως 24 βαθμούς Κελσίου με σημαντική πτώση από τις 23 του μήνα στα δυτικά και βόρεια ενώ στις 24 του μήνα σε όλη την ανατολική Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 20 και στα δυτικά τους 23.

+++++++++++++++++

25 με 29 Οκτωβρίου.

53% πιθανότητα για κακοκαιρία αρχικά στη Θράκη το ανατολικό Αιγαίο τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με αρκετές βροχές και καταιγίδες και βελτίωση στη συνέχεια. Καλός ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίας έως 23 με 25 βαθμούς Κελσίου όλες τις ημέρες.

47% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας στις 26 και 27 του μήνα και βελτίωση στη συνέχεια. Πιθανότητα για λίγα φαινόμενα και στις άλλες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασίες στις 25 και 26 του μήνα έως 26 βαθμούς Κελσίου με σημαντική πτώση στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα στις 27 και 28 του μήνα που θα ξεπερνά τους 18 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και νότια τμήματα θα φτάνει κατά τόπους τους 20 με 21.

+++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου φαινόμενα θα σημειώνονται στην Εύβοια τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 22 με 25 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Για το τριήμερο 19 με 21 Οκτωβρίου φαίνεται τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και πιθανόν στην Πελοπόννησο με τη θερμοκρασία αρχικά σχετικά υψηλή για την εποχή 23 με 26 βαθμούς με σημαντική πτώση στο ανατολικό και βόρειο κομμάτι της χώρας όπου δεν θα ξεπερνά τους 15 με 20 ενώ στα δυτικά θα παραμείνει σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό του 20% ο καιρός να παραμείνει καλός σε όλη τη χώρα αλλά δεν είναι αυτό το βασικό σενάριο.

Για το τριήμερο 22 με 24 Οκτωβρίου το βασικό σενάριο με 60% είναι να παραμείνει σχετικά καλός καιρός με λίγα φαινόμενα στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα και με τις θερμοκρασίες να ξεκινούν από τους 20 με 24 και να ανεβαίνουν στις 25 με 26. Υπάρχει όμως και ένα σεβαστό ποσοστό κοντά στο 40% που πρέπει να του δώσουμε την αξία που πρέπει για αλλαγή του καιρού στη δυτική και βόρεια χώρα με αρκετές βροχές και καταιγίδες που πιθανόν να επηρεάσουν στη συνέχεια και άλλα τμήματα και με τη θερμοκρασία να βρίσκεται κοντά στους 23 με 24 και στη συνέχεια να πέφτει στους 20 βαθμούς Κελσίου. Θα πρέπει να περιμένουμε για να ξεκαθαρίσει το τοπίο αν θα υπάρξει βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει τη χώρα μας ή όχι.

Τέλος για την περίοδο 25 με 29 Οκτωβρίου υπάρχουν και πάλι μοιρασμένες πιθανότητες για την αλλαγή του καιρού που σίγουρα θα υπάρξει.Υπάρχει ένα κοντά 50% για αλλαγή του καιρού μόνο στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό κοντά στο 50% για αλλαγή σε όλη τη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα. Η θερμοκρασία υπάρχει το ενδεχόμενο να παραμείνει σταθερή στους 23-25 βαθμούς Κελσίου ενώ υπάρχει και το σενάριο σημαντικής πτώσης της θερμοκρασίας προς τις 27 και 28 του μήνα που δεν θα ξεπερνά τους 18 με 21 βαθμούς Κελσίου. Θα πρέπει να περιμένουμε για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Κρατάμε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να επηρεαστούν από κάποιο βαρομετρικό χαμηλό.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *