Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 14-16/10/2022(+ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022.

Προβλέπεται στα νησιά του Ιονίου και γρήγορα σε όλη την Ηπειρωτική χώρα νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους ισχυρές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Έως τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα συνεχίζονται σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές ενώ είναι πιθανό λίγες καταιγίδες να εκδηλωθούν και στην Αττική την ανατολική Πελοπόννησο τις δυτικές Κυκλάδες και την δυτική Κρήτη. Ανεπηρέαστες σχεδόν τελείως θα παραμείνουν οι περιοχές της Θράκης της ανατολικής Μακεδονίας το μεγαλύτερο μέρος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι και μετά στα βουνά της Μακεδονίας της Θεσσαλίας και πιθανόν της Βόρειας Στερεάς πάνω από τα 2000 με 2300 μέτρα υψόμετρο. Επισημαίνεται ότι θα υπάρχουν έντονα φαινόμενα σε όλα τα νησιά του Ιονίου τμήματα της δυτικής Μακεδονίας της Ηπείρου της Αιτωλοακαρνανίας της Αχαΐας της Ηλείας της Μεσσηνίας της Λακωνίας της Αρκαδίας της Κορινθίας και ορεινά κυρίως τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας όπου θα σημειωθούν κατά τόπους και πάνω από 30 με 50 χιλιοστά υετού.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 4 και στα βόρεια 5 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 6 και προς το μεσημέρι στα βόρεια 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία τη Θεσσαλία την Στερεά την Ήπειρο την Εύβοια τις Σποράδες και το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου και ως 21 με 23 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες πεδινές παραθαλάσσιες αλλά και νησιωτικές περιοχές.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται γρήγορη επιδείνωση του καιρού με βροχές κατά περιόδους ισχυρές ενώ προς τις μεσημεριανές ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης σύντομης καταιγίδας και στις Σποράδες. Ο καιρός προς τις βραδινές ώρες σταδιακά θα έχει και σημάδια πρόσκαιρης βελτίωσης. Κατά μέσο όρο αναμένονται 10 με 20 χιλιοστά υετού στις πεδινές περιοχές και 20 με 50 στις ορεινές περιοχές της περιφέρειας. Στην περιοχή των Σποράδων τα φαινόμενα θα είναι αρκετά λιγότερα.

Λάρισα: προβλέπεται συννεφιά με βροχές κατά περιόδους ενώ προς αργά το απόγευμα θα υπάρχουν και ανοίγματα του καιρού.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ στις Σποράδες και 2 με 3 στα πεδινά αλλά από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς ασθενείς στα πεδινά και βορειοδυτικούς 6 μποφόρ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 16 έως 20.

++++++++++

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022.

Προβλέπεται αρχικά κακοκαιρία στη δυτική και κεντρική Μακεδονία την Ήπειρο τη Θεσσαλία τη Στερεά την Πελοπόννησο τα νησιά του Ιονίου τα νησιά του κεντρικού Αιγαίου τις Σποράδες την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Σταδιακά μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα σταματήσουν και η κακοκαιρία θα επικεντρωθεί στην Κρήτη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κυρίως τα Δωδεκάνησα με αρκετές βροχές και καταιγίδες που θα διαρκέσουν έως και αργά το βράδυ. Λιγότερα φαινόμενα ενδέχεται να σημειώνονται έως τις απογευματινές ώρες και σε κάποιες περιοχές της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής Πελοποννήσου και των δυτικών Κυκλάδων με σταδιακή βελτίωση το βράδυ. Ανεπηρέαστες περιοχές θα είναι κυρίως τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας η Θράκη τμήματα του βορείου Αιγαίου και τμήματα του βορείου Ιονίου. Αντίθετα ισχυρά θα είναι τα φαινόμενα στην Εύβοια η βόρεια Αττική πιθανόν τμήματα της Βοιωτίας τις δυτικές Κυκλάδες τη βόρεια Κρήτη και το μεγαλύτερο μέρος των Δωδεκανήσων όπου κατά τόπους θα σημειωθούν και πάνω από 20 με 40 χιλιοστά βροχής.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 8 μποφόρ και στο Ιόνιο 5 με εξασθένηση στο Ιόνιο προς το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 20 με 22 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας ενώ στην Αττικοβοιωτία την Εύβοια τις Σποράδες την ανατολική Πελοπόννησο το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης δεν θα ξεπερνά τους 18 βαθμούς ενώ στα υπόλοιπα νησιώτικα θα φτάσει στους 22.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με βροχές στα νότια του νομού Λάρισας και Καρδίτσας στο νομό Μαγνησίας στις Σποράδες και πιθανόν στα ορεινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας αλλά αργά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλες τις περιοχές. Αναμένονται κατά μέσο όρο 0 με 5 χιλιοστά βροχής στις πεδινές περιοχές ενώ στα νότια του νομού Λάρισας και Καρδίτσας το μεγαλύτερο μέρος στο νομό Μαγνησίας και στις Σποράδες τοπικά δεν αποκλείεται να σημειωθούν και πάνω από 10-20 χιλιοστά βροχής.

Λάρισα: προβλέπονται αρχικά λίγες τοπικές βροχές οι οποίες πριν από το μεσημέρι θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες αρχικά βόρειοι βορειοανατολικοί 6 μποφόρ αλλά θα εξασθενήσουν προς το βράδυ ελαφρώς και στα πεδινά γενικά μεταβλητοί ασθενείς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά τμήματα των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 13 έως 19/20 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 15 έως 21.

++++++++++++++

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022.

Προβλέπεται αρχικά στα Δωδεκάνησα την Κρήτη και τις Κυκλάδες άστατος καιρός με βροχές κατά περιόδους  αλλά τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν πριν από το μεσημέρι και θα παραμείνουν έως και αργά το βράδυ  μόνο στην Κρήτη με τάση βελτίωσης. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στην Αττικοβοιωτία την Εύβοια όπου δεν αποκλείεται μέχρι και το μεσημέρι να σημειωθούν κάποιες ασθενείς βροχές με γρήγορη βελτίωση. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στο κεντρικό και βόρειο κομμάτι της Κρήτης όπου κατά τόπους θα σημειωθούν και πάνω από 30 με 50 χιλιοστά βροχής.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 8 μποφόρ και στο Ιόνιο 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 23 με 24 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενώ στα νησιωτικά θα κυμανθεί από 13 έως 23.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο στην περιοχή των Σποράδων μέχρι το μεσημέρι θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις.

Λάρισα: προβλέπεται αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα γύρω ορεινά  έως και το μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στις Σποράδες βορειοανατολικοί 5 μποφόρ και αργά το βράδυ 6 και στις υπόλοιπες περιοχές μεταβλητοί ασθενείς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 8 έως και 20/22 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 14 έως 20.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *