ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 ΕΛΛΑΔΑ

Η εκτίμηση Σεπτεμβρίου πήγε πολύ καλά για ακόμα ένα μήνα. Εντοπίστηκε η μεγάλη θερμή περίοδος στο δεύτερο δεκαήμερο ενώ η ψυχρή που αναμέναμε στο τέλος του ήρθε και αυτή στην ώρα της και μάλιστα ήταν αρκετά έντονη. Ο μήνας τελειώνει όπως ακριβώς αναμέναμε με θερμοκρασίες 0.5-1.0 Κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός από τα βορειοανατολικά που βρέθηκε στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Από άποψη βροχοπτώσεων όσο πιο νότια στη χώρα τόσο λιγότερες ήταν οι βροχές ενώ αντίθετα σε κάποια τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας κυμάνθηκαν στα κανονικά ή και λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Η εκτίμηση μας άγγιξε το 90 με 95% επιτυχίας τελικά.

Για τον Οκτώβριο 2022 ο δείκτης ΝΑΟ θα βρεθεί για τις πρώτες 10 με 12 ημέρες σε θετικό πρόσημο. Στη συνέχεια θα βρίσκεται σε συνεχείς μεταβολές από το -1 έως το +1 έως και τις 23 τουλάχιστον του Οκτωβρίου. Στη συνέχεια φαίνεται ότι σταδιακά αν και θα βρίσκεται σε ουδέτερες τιμές θα προτιμάει γενικότερα αρνητικά πρόσημα.

Ο δείκτης ΑΟ θα ξεκινήσει από αρνητικές τιμές τις πρώτες 8-9 ημέρες. Στη συνέχεια έως και το τέλος του μήνα θα έχει συνεχείς εναλλαγές μεταξύ του +1 και του -1. Όλες αυτές οι εναλλαγές που τονίσαμε πιο πάνω για μετά τις 12 του μήνα δείχνουν ότι θα έχουμε και συχνές αλλαγές του καιρού αυτό το διάστημα στη χώρα μας.

Τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε δείχνουν την παρακάτω εικόνα για τον Οκτώβριο 2022.

1 έως 5 Οκτωβρίου.

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έως και 33 με 36 βαθμούς Κελσίου με γρήγορη πτώση στα κανονικά επίπεδα. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως σε τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας που δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.

 

6 έως 10 Οκτωβρίου.

Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες με τα φαινόμενα να είναι πολύ λίγα και αυτά ίσως σε κάποια τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας.

 

11 έως 15 Οκτωβρίου.

Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες με σταδιακή πτώση προς το τέλος της περιόδου στα ηπειρωτικά και κυρίως στα βόρεια τμήματα. Τοπικές βροχές κατά περιόδους κυρίως στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της χώρας και λιγότερα στις υπόλοιπες περιοχές.

 

16 έως 20 Οκτωβρίου.

Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες που πιθανόν στα δυτικά τμήματα να είναι λίγο υψηλότερες από τις κανονικές. Αρκετά φαινόμενα στο Ιόνιο και τα ηπειρώτικα της χώρας.

 

21 έως 25 Οκτωβρίου.

Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες με αρκετά φαινόμενα κυρίως στη δυτική κεντρική βόρεια και ανατολική χώρα.

 

26 έως 31 Οκτωβρίου.

Θερμοκρασίες κανονικές στη νότια χώρα ενώ στα βόρεια ενδέχεται να υπάρξει σύντομη ψυχρή εισβολή με βελτίωση του καιρού στο τέλος του μήνα. Τοπικά φαινόμενα κυρίως στη βόρεια και ανατολική χώρα γενικά μικρής έντασης και διάρκειας. Ενδεχομένως και κάποιος χιονοπτώσεις στα ορεινά της ανατολικής χώρας.

 

ΣΥΝΟΨΗ.

Σε γενικές γραμμές αναμένεται πλούσια δραστηριότητα στην κεντρική Μεσόγειο ενώ θα υπάρξει και ένα διάστημα κυρίως στο δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο με αρκετές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο τα ηπειρώτικα και το ανατολικό Αιγαίο που πιθανόν κάποιες περιοχές να συμπληρώσουν τις μηνιαίες τιμές. Η θερμοκρασία θα ξεκινήσει τις πρώτες πρώτες ημέρες πολύ υψηλή αλλά στη συνέχεια θα βρίσκεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα τις περισσότερες ημέρες του μήνα. Φαίνεται μόνο μία περίοδο σύντομης ψυχρής εισβολής μέσα στην τελευταία εβδομάδα του μήνα. Έτσι ο μήνας τα λέγαμε ότι θα χαρακτηριστεί από κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες (+ – 0.5) στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ οι βροχοπτώσεις θα είναι κανονικές ή λίγο χαμηλότερες σε τμήματα της δυτικής βόρειας και νησιών του ανατολικού Αιγαίου ενώ όσο πάμε νοτιότερα τα φαινόμενα θα είναι εμφανώς λιγότερα από τις κανονικές τιμές.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 ΕΛΛΑΔΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *