Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία με αμφίβολες βροχές στα δυτικά και βόρεια.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα.

30 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου.

> 95% πιθανότητα για προβλέπονται φαινόμενα στην Ήπειρο και τα νησιά του βόρειου Ιονίου και ενδεχομένως σε τμήματα της Μακεδονίας της δυτικής Στερεάς και των υπολοίπων νησιών του Ιονίου. Θερμοκρασίες έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου και 1η του μήνα 35 με 36 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και νότια νησιωτικά και ηπειρωτικά τμήματα.

++++++++++++++

2 έως 4 Οκτωβρίου.

28% πιθανότητα προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασίες έως 32 με 33 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια Ηπειρώτικα με σημαντική πτώση στα δυτικά και βόρεια από τις 3 του μήνα και μετά όπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά στους 26 βαθμούς Κελσίου.

38% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα 4 του μήνα στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη την ανατολική Μαγνησία και τις Σποράδες άνευ σημασίας. Θερμοκρασίες στους 25 με 28 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

36% πιθανότητα για τοπικές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο τη Μακεδονία τη Θράκη και ενδεχομένως σε τμήματα της Θεσσαλίας στις 2 του μήνα με σταδιακή βελτίωση στη συνέχεια. Θερμοκρασίες αρχικά έως 32 με 34 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια τμήματα θα πέσει στους 29 και στη συνέχεια στους 27 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και βόρεια τμήματα θα είναι όλες τις ημέρες αρκετά χαμηλότερες.

+++++++++++++

5 έως 7 Οκτωβρίου.

55% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα σε ανατολική Στερεά Σποράδες ανατολική Μαγνησία μικρής έντασης και διάρκειας που πιθανόν να επηρεάσουν και κάποια τμήματα το εσωτερικό της Πελοποννήσου. Θερμοκρασίες όχι πάνω από 24 με 26 βαθμούς Κελσίου και κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας με επικράτηση βοριάδων.

45% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο και τα δυτικά Ηπειρώτικα και πρόσκαιρα και σε τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης νησιών του ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με βροχές και μπόρες κατά περιόδους. Θερμοκρασία στα επίπεδα των 24 με 26 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια ενώ αντίθετα στην Μακεδονία τη Θράκη και τμήματα της Ηπείρου η μέγιστη θα είναι χαμηλότερη από τις 7 του μήνα και δεν θα ξεπερνά τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++

8 έως 12 Οκτωβρίου.

40% πιθανότητα για τοπικές μπόρες στις Σποράδες την Εύβοια την ανατολική Στερεά στην αρχή της περιόδου με βελτίωση Ενώ από τις 11 του μήνα και μετά θα επιδεινωθεί ο καιρός στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη δυτική και κεντρική Στερεά και το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου. Θερμοκρασίες το πολύ έως τους 23 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Ελλάδα με πρόσκαιρη άνοδο στα ανατολικά και νότια στις 9 10 και 11 του μήνα που θα φτάσει τοπικά τους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου.

38% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά αλλά  θα σημειωθούν λίγα τοπικά φαινόμενα στην Μακεδονία και τη Θράκη κατά περιόδους στις 9 και 10 του μήνα φαινόμενα που πιθανόν να επηρεάσουν για λίγο και τμήματα της δυτικής Ελλάδας. Θερμοκρασίες αρχικά έως 27 με 29 βαθμούς Κελσίου αλλά από τις 10 του μήνα και μετά μόνο στη Δυτική Ελλάδα θα παραμείνει σχετική ζέστη μέχρι τους 28 βαθμούς Κελσίου ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ο υδράργυρος θα πέσει κοντά στους 24.

22% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά αλλά από τις 9 του μήνα και μετά θα επιδεινωθεί έντονα στη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου ενώ πρόσκαιρα φαινόμενα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη Ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Ανεπηρέαστες η Κρήτη Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα φτάνει τους 27 βαθμούς Κελσίου αρχικά με σταδιακή πτώση στις περισσότερες περιοχές της χώρας από τις 9 του μήνα και μετά ενώ στις 11 του μήνα πρόσκαιρα στην ανατολική και νότια χώρα θα πλησιάσει τους 28 βαθμούς και πάλι.

++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 30 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου καιρός θα είναι καλός με πιθανότητα για κάποια φαινόμενα στην Ήπειρο τα νησιά του Ιονίου κάποια τμήματα της Μακεδονίας της δυτικής Στερεάς και των υπολοίπων νησιών του Ιονίου ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα παραμείνει καλός. Η θερμοκρασία σε άνοδο από τους 31-32 τοπικά και στους 36 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια με την επικράτηση νοτιάδων.

Για το τριήμερο 2 έως 4 Οκτωβρίου υπάρχουν πιθανότητες κοντά στο 65% για παραμονή του καλού καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τη θερμοκρασία αρχικά υψηλή και στη συνέχεια να πέφτει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.Υπάρχει όμως και ένα αρκετά αξιόλογο ποσοστό κοντά στο 35% να υπάρξει σημαντικότερη αλλαγή του καιρού στα δυτικά και βόρεια με βροχές και καταιγίδες αλλά αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο.

Για το τριήμερο 5 έως 7 Οκτωβρίου υπάρχουν μοιρασμένες πιθανότητες κοντά στο 55% για παραμονή του σχετικά καλού καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ υπάρχει και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό κοντά στο 45% για τη σταδιακή αλλαγή του καιρού σε πολλές περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας. Εδώ θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ανανεώσεις αφού οι πιθανότητες είναι σχεδόν 50-50.

Τέλος για την περίοδο 8 έως 12 Οκτωβρίου υπάρχουν πιθανότητες 40% για σταδιακή αλλαγή του καιρού στα δυτικά κεντρικά και βόρεια με βροχές και αρκετές φορές και τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα στα ανατολικά και νότια και χαμηλά στα δυτικά και βόρεια. Υπάρχουν όμως και σενάρια με αρκετά μεγάλα ποσοστά ο καιρός να μην αλλάξει για αυτό και πάλι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες μέρες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οι θερμοκρασίες όπως και να έχει πάντως φαίνεται να παραμένουν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κοντά στους 24 με 28 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *