Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Έναρξη φθινοπωρινής ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.

Για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 15 Σεπτεμβρίου 2022.

18 και 19 Σεπτεμβρίου.

> 95% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα με μικρή πιθανότητα και για την ανατολική Μακεδονία και Θράκη με βελτίωση. Θερμοκρασία στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα έως 33 με 35 βαθμούς Κελσίου ενώ στις 19 του μήνα θα πέσει παντού σημαντικά και δεν θα ξεπερνά τους 25 με 28.

++++++++++++++

20 έως 22 Σεπτεμβρίου.

36% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στις 21 και 22 του μήνα στη Χαλκιδική την ανατολική Μακεδονία την ανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες την ανατολική Στερεά και το εσωτερικό της Πελοποννήσου και ενδεχομένως στη βόρεια Κρήτη. Θερμοκρασία έως 26 με 29 βαθμούς Κελσίου με σημαντική πτώση στην ανατολική και βόρεια χώρα στις 22 του μήνα όπου δεν θα ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα θα φτάνει τους 24 με 26.

26% πιθανότητα για φαινόμενα στην Ήπειρο την Στερεά τη Θεσσαλία τη δυτική και κεντρική Μακεδονία την Πελοπόννησο και νησιά του Ιονίου κυρίως στις 21 και 22 του μήνα. Θερμοκρασία αρχικά έως 28 με 30 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά θα πέσει σημαντικά στις 22 του μήνα στην κεντρική και βόρεια χώρα που δεν θα ξεπερνά τους 18 με 20 ενώ στα δυτικά και νότια θα φτάνει τους 25 με 27.

26% πιθανότητα για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού από τις 21 του μήνα και μετά στο Ιόνιο στα ηπειρωτικά έως και την κεντρική Μακεδονία ενώ λιγοστά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα θα είναι ισχυρά. Η θερμοκρασία αρχικά έως 27 με 29 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά θα σημειώσει πτώση στη δυτική Ελλάδα στις 21 του μήνα και μεγαλύτερη στις 22 όπου δεν θα ξεπερνά τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου ενώ αντίθετα στα πολύ νότια και ανατολικά της χώρας θα φτάνει στους 25 με 28 βαθμούς Κελσίου.

12% πιθανότητα για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο όλη τη δυτική Ηπειρωτική χώρα ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και στη Μακεδονία τη Θεσσαλία την κεντρική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Θερμοκρασίες αρχικά έως 26 με 28 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα θα σημειώσει σημαντική πτώση στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας στις 21 και σημαντική πτώση στις 22 σε όλη την κεντρική και βόρεια χώρα που δεν θα ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και νότια θα φτάνεις 24 με 25.

++++++++++++++++

23 με 25 Σεπτεμβρίου.

34% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την νότιο Ιόνιο με γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασίες έως 22 με 24 στα βόρεια και 25 με 28 στα υπόλοιπα ηπειρώτικα όλες τις ημέρες.

28% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στην Ήπειρο τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία κατά περιόδους στις 23 και 24 του μήνα. Θερμοκρασία στα δυτικά και νότια έως 28 με 30 βαθμούς Κελσίου λίγο χαμηλότερη στα ανατολικά και βόρεια.

13% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου και ενδεχομένως σε κάποια τμήματα των Σποράδων για της Χαλκιδικής πολύ μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα οχι πάνω από 23 με 27 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας με μικρή άνοδο στους 28 με 29 στις 24 και 25 του μήνα.

11% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο τη Θεσσαλία τη Στερεά ενώ θα επηρεαστεί σχεδόν όλη η Ελλάδα εκτός από τη Θράκη. Θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην κεντρική και βόρεια χώρα οχι πάνω από τους 15 με 18 βαθμούς Κελσίου αρχικά θα ανέβει στη συνέχεια στους 20 με 24 στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

10% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και πιθανόν σε κάποια τμήματα της Κρήτης. Ανεπηρέαστο το μεγαλύτερο μέρος της Θράκης και του ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασίες έως 24 με 26 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

4% πιθανότητα σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και σχεδόν όλα τα Ηπειρώτικα. Ανεπηρέαστη η Κρήτη Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

+++++++++++++++

26 με 30 Σεπτεμβρίου.

22% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά και αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο και τα δυτικά Ηπειρώτικα και γρήγορα και στην υπόλοιπη Ηπειρωτική χώρα προς τις 30 του μήνα. Θερμοκρασία αρχικά έως 25 με 28 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με μικρή άνοδο στις 28 και 29 του μήνα στα ανατολικά και νότια τμήματα και πτώση στα δυτικά.

20% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά και αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο ολόκληρη τη δυτική Ηπειρωτική χώρα με αρκετές βροχές και καταιγίδες ενώ θα επηρεαστούν πρόσκαιρα και η Μακεδονία τμήματα της Θεσσαλίας της Στερεάς της Πελοποννήσου με σαφώς πολύ μικρότερη ένταση. Ανεπηρέαστα το ανατολικό Αιγαίο Θράκη Κυκλάδες Δωδεκάνησα και Κρήτη. θερμοκρασίες υψηλές για την εποχή 29 με 32 βαθμούς Κελσίου αρχικά με σταδιακή πτώση στις 29 και μεγαλύτερη στις 30 του μήνα κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα.

18% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασία 27 με 30 βαθμούς Κελσίου με πρόσκαιρη άνοδο στις 29 και 30 του μήνα που θα ξεπεράσει τους 31 με 32.

15% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά αλλά από τις 27 του μήνα και μετά θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο φαινόμενα που θα επηρεάσουν πρόσκαιρα τη δυτική Μακεδονία τη δυτική Θεσσαλία τη δυτική Στερεά τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο ενώ ανεπηρέαστη θα παραμείνει η υπόλοιπη χώρα.

15% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη δυτική χώρα και ενδεχομένως τη δυτική Μακεδονία  και την δυτική Θεσσαλία. Θερμοκρασίες αρχικά έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά θα σημειώσει σημαντικότατη πτώση από τις 27 του μήνα που δεν θα ξεπερνά τους 18 με 20 στα ανατολικά ενώ στα δυτικά θα παραμείνει σε επίπεδα 24 με 27 βαθμών Κελσίου έως το τέλος της περιόδου πρόσκαιρη άνοδο στις 29 και 30 και στα υπόλοιπα Ηπειρώτικα.

10% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά αλλά από τις 27 του μήνα και μετά στη βόρεια Ελλάδα και αργότερα και στην ανατολική Θεσσαλία Στερεά Πελοπόννησο και βόρεια Κρήτη θα σημειωθούν τοπικά φαινόμενα γενικά μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασία αρχικά έως 26 με 28 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές θα σημειώσει σταδιακή πτώση στις 28 του μήνα στα δυτικά κεντρικά και βόρεια και ακόμα μεγαλύτερες στις 29 και 30 του μήνα.

+++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ

Για το διήμερο 18 και 19 Σεπτεμβρίου πιθανότητα για λίγα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία ενώ πιο πολλά στη Δυτική Ελλάδα αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα παραμείνει για λίγο ακόμα στα ανατολικά και νότια σε υψηλά επίπεδα για να πέσει από τις 19 του μήνα παντού κάτω από τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Για το τριήμερο 20 με 22 Σεπτεμβρίου πιθανότητα πάνω από 60% για πολύ λίγα τοπικά φαινόμενα κυρίως στη Μακεδονία την ανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες την ανατολική Στερεά την Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική με τη θερμοκρασία κοντά στους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου ενώ από τις 22 του μήνα θα πέσει σημαντικά στη βόρεια Ελλάδα. Υπάρχει και μία πιθανότητα κοντά στο 25% για σημαντικότερη αλλαγή του καιρού για το Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα.

Για το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου πιθανότητα άνω του 75% καιρός να παραμείνει γενικά καλός με πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα σε κάποιες περιοχές της δυτικής κεντρικής ανατολικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία αν και με μικρά σκαμπανεβάσματα θα βρίσκεται σε λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα μεταξύ 23 και 30 βαθμών Κελσίου από βορρά προς νότο. Υπάρχει και μία μικρή πιθανότητα κάτω του 20% για σημαντικότερη αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα.

Για την περίοδο 26 έως 30 Σεπτεμβρίου υπάρχουν πολλά σενάρια ανοιχτά αλλά η συνισταμένη όλων είναι ότι θα υπάρξει βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά που θα αλλάξει τον καιρό της χώρας μας. Προφανώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα την ένταση και τη διάρκεια της αλλαγής. Η θερμοκρασία ενδέχεται να πέσει σταδιακά με την έναρξη της κακοκαιρίας στα δυτικά και βόρεια τμήματα ενώ αντίθετα από τα ανατολικά και νότια με τους νοτιάδες θα κρατηθει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *