Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Η θερμοκρασία σε ασανσέρ και αρκετά φαινόμενα στο βάθος

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα.

13 και 14 Σεπτεμβρίου.

> 95% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα μικρής έντασης και διάρκειας κυρίως στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη τη Χαλκιδική και τις Σποράδες. Θερμοκρασίες έως 28 με 31 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο.

++++++++++++++

15 έως 17 Σεπτεμβρίου.

50% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα λίγες μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα της 17ης στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο από τους 32 με 34 τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική και νότια χώρα.

35% πιθανότητα καλός καιρός και μόνο το απόγευμα της 17ης τοπικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και πιθανόν σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα αρχικά έως 34 βαθμούς Κελσίου με σταδιακή άνοδο στους 36 με 38 στα ανατολικά και νότια.

15% πιθανότητα για καλοκαίρια σε όλη τη χώρα θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο από τους 34 στους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική και νότια χώρα.

++++++++++++++

18 με 20 Σεπτεμβρίου.

40% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού με κάποια τοπικά φαινόμενα μικρής έντασης και διάρκειας στην Ήπειρο την ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και πιθανόν σε ορεινά τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής. Θερμοκρασία αρχικά σε υψηλά επίπεδα στη νότια Ελλάδα έως 32 με 33 βαθμούς θα σημειώσει ακόμα σταδιακή πτώση και σε αυτές τις περιοχές και στο τέλος της περιόδου δεν θα ξεπερνά τους 25 με 28 βαθμούς Κελσίου στο σύνολο της χώρας.

34% πιθανότητα για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού πρώτα στα δυτικά και βόρεια τμήματα ενώ μετά τις 19 του μήνα θα επηρεαστούν αρκετά και τμήματα της Θεσσαλίας της Στερεάς της ανατολικής Πελοποννήσου του κεντρικού και βορείου Αιγαίου ενώ κατά τόπους Τα φαινόμενα στη Χαλκιδική την ανατολική Μακεδονία και το βορειο Ιόνιο θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση αρχικά θα φτάνει τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια αλλά σταδιακά στη δυτική και βόρεια χώρα θα πέσει σημαντικά ενώ από τις 20 του μήνα θα σημειώσει σημαντικότατη πτώση σε όλη τη χώρα και δεν θα ξεπερνά τους 23 με 27 βαθμούς Κελσίου και μόνο στην Κρήτη θα έχει παραμείνει ζέστη.

26% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή του καιρού στα δυτικά τα βόρεια και γρήγορα και στην υπόλοιπη Ηπειρωτική χώρα με αρκετές βροχές και καταιγίδες ενώ θα επηρεαστούν και κάποια τμήματα του Ιονίου αλλά και του βόρειου Αιγαίου. Θερμοκρασία αρχικά σε υψηλά επίπεδα στην Κρήτη και τη δυτική Ελλάδα έως 32 με 33 βαθμούς αλλά θα αρχίσει να σημειώνει σημαντική πτώση πρώτα στα βόρεια τμήματα και στις 20 του μήνα σε όλη τη χώρα όπου δεν θα ξεπερνά τους 23 με 27 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++

21 με 25 Σεπτεμβρίου.

32% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στην ανατολική και βόρεια χώρα με αρκετές βροχές και καταιγίδες πολύ ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ενώ θα επηρεαστεί και η περιοχή των Σποράδων της Εύβοιας και της Κρήτης αρκετά. Λιγότερα τα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου και γενικά στη δυτική χώρα και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα ειδικά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου δεν θα ξεπερνά τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα φτάνει τους 19 με 24 και στα δυτικά και νότια 25 με 26 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

28% πιθανότητα για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά και βόρεια με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ενώ λιγότερα φαινόμενα θα επηρεάσουν και τμήματα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα. Ανεπηρέαστα τελείως τα Δωδεκάνησα και πιθανόν οι Κυκλάδες. Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση από τα βόρεια δεν θα ξεπερνά σταδιακά τους 20 βαθμούς Κελσίου από τη Θεσσαλία και βορειότερα ενώ στα δυτικά και νότια θα φτάνει έως και τους 27 βαθμούς με μικρή σταδιακή πτώση και σε αυτές τις περιοχές ενώ στα ορεινά δεν θα ξεπερνά τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου.

20% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα αρχικά στην ανατολική και νότια χώρα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα Κρήτη ο καιρός στη συνέχεια θα βελτιωθεί σημαντικά. Θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα δεν θα ξεπερνά τους 22 με 26 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας όλο το πενθήμερο με μικρή τάση ανόδου κυρίως στη δυτική Ελλάδα στο τέλος.

13% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με έντονες βροχές και καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο τη Μακεδονία τη βόρεια Θεσσαλία τη Χαλκιδική και το βόρειο Αιγαίο ενώ αντίθετα Τα φαινόμενα στο ανατολικό Αιγαίο την Κρήτη τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα είναι ελάχιστα. Θερμοκρασία έως 28 με 31 βαθμούς Κελσίου στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη με τάσεις περαιτέρω μικρής ανόδου ενώ από τη Θεσσαλία και βορειότερα δεν θα ξεπερνά τους 25 με 28 βαθμούς Κελσίου.

7% πιθανότητα σύντομη αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο τα δυτικά Ηπειρώτικα την ανατολική Μακεδονία και Θράκη ενώ πολύ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη Ηπειρωτική χώρα. Ανεπηρέαστες οι Κυκλάδες η Κρήτη τα Δωδεκάνησα και τμήμα της νοτιοανατολικής Στερεάς. Θερμοκρασίες από τη Θεσσαλία και νοτιότερα αρχικά έως και 38 βαθμούς Κελσίου με σταδιακή υποχώρηση της ζέστης προς τα νοτιότερα τμήματα της χώρας και την Κρήτη ενώ αντίθετα στα δυτικά Και βόρεια δεν θα ξεπερνά τους 22 με 26 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 13 και 14 Σεπτεμβρίου λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν στην ανατολική και βόρεια χώρα με τη θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Για το τριήμερο 15 με 17 Σεπτεμβρίου τις περισσότερες πιθανότητες συντελούν σε καλό καιρό με λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και με τη θερμοκρασία σταδιακά ανεβαίνει σε επίπεδα καύσωνα πάνω από τους  36 με 37 βαθμούς κελσίου σε τμήματα της δυτικής κεντρικής ανατολικής και νότιας χώρας.

Για το τριήμερο 18 με 20 Σεπτεμβρίου σημαντική πιθανότητα αλλαγής του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετά φαινόμενα στην Ήπειρο την ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και πιθανόν και σε κάποια άλλα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Η θερμοκρασία αρχικά θα βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα αλλά σταδιακά θα πέσει στους 23 με 28 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Υπάρχει και μία σημαντική πιθανότητα άνω του 30% και η αλλαγή του καιρού να είναι αρκετά σημαντική από άποψη φαινομένων θα το δούμε στις επόμενες ανανεώσεις μας.

Τέλος για την περίοδο 21 με 25 Σεπτεμβρίου υπάρχουν πολλά σενάρια ανοιχτά. Τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει στο να αλλάξει ο καιρός σημαντικά στην δυτική Ελλάδα την ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και λιγότερο και στα υπόλοιπα Ηπειρώτικα. Ανεπηρέαστες περιοχές το ανατολικό και νότιο Αιγαίου. Υπαρκτό το ενδεχόμενο στη βορειοανατολική χώρα να πέσουν και τα πρώτα  χιόνια στα βουνά. Η θερμοκρασία θα βρεθεί σε σταδιακή πτώση στη βόρεια Ελλάδα που δεν θα ξεπερνά τους 15 με 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νοτιότερα θα φτάνει τους 23 με 27.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *