Φθινόπωρο 2022. Εκτίμηση γενικού καιρικού μοτίβου.

Φθινόπωρο 2022. Εκτίμηση γενικού καιρικού μοτίβου.

Συνδυάζοντας το φαινόμενο La Nina το οποίο θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στον Ειρηνικό ωκεανό το φετινό φθινόπωρο αλλά και το αρνητικό ΙΟD στον ινδικό ωκεανό βλέπουμε ότι ο καιρός το φετινό φθινόπωρο θα είναι αρκετά ενδιαφέρον στην περιοχή μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Γενικά υψηλές βαρομετρικές πιέσεις θα καλύπτουν τη δυτική Ευρώπη καθώς και τμήματα της Ρωσίας ενώ αντίθετα σχετικά χαμηλές πιέσεις θα έχουμε στην περιοχή της Γροιλανδίας και κατά περιόδους και στην ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Αποτέλεσμα αυτού του μοτίβου είναι οι θερμοκρασίες να βρεθούν για το φετινό φθινόπωρο σε υψηλότερες από τις κανονικές τιμές σε τμήματα της Ισπανίας της Γαλλίας της Αγγλίας της Γερμανίας της Ιταλίας στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου και ενδεχομένως σε κάποια τμήματα της ανατολικής Σκανδιναβίας και της δυτικής Ρωσίας. Χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες θα παρατηρηθούν σε πολύ λίγες περιοχές κυρίως κοντά στην Τουρκία τη Γεωργία και την Αρμενία και πιθανόν σε κάποια τμήματα της Γροιλανδίας.

Απόθεμα υετού βροχοπτώσεων χιονοπτώσεων και καταιγίδων σε αρκετές περιοχές της Σκανδιναβίας της κεντρικής Ευρώπης της δυτικής Ρωσίας αλλά και τμημάτων της κεντρικής Μεσογείου θα σημειώνονται κατά περιόδους αρκετά φαινόμενα και στις περισσότερες από τις προαναφερθείσες περιοχές θα ξεπεραστούν οι κανονικές τιμές. Αντίθετα ξηρασία για τα δεδομένα της εποχής θα σημειωθεί σε τμήματα της Μεγάλης Βρετανίας της Πορτογαλίας τμημάτων της Ισπανίας τμημάτων της ανατολικής Μεσογείου αλλά και της ανατολικής Ευρώπης γενικότερα.

Για την ΕΛΛΑΔΑ φαίνεται ότι θερμοκρασία συνολικά για το φθινόπωρο θα βρεθεί στις κανονικές ή λίγο υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες σε δυτική και νότια χώρα ενώ αντίθετα στα ανατολικά και βόρεια η επικράτηση βοριάδων κατά περιόδους θα κρατήσουν τη θερμοκρασία στα κανονικά ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα. Από άποψη βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων φαίνεται το φθινόπωρο θα έχει στο Ιόνιο τα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας περισσότερο και αρκετά λιγότερο στη νότια και ανατολική χώρα όπου η σχετική ξηρασία θα συνεχιστεί. Σε γενικές γραμμές δεν φαίνεται να έχουμε πολύ βροχερό φθινόπωρο στη χώρα και οι τιμές θα βρεθούν σε κανονικά ή και λίγο υψηλότερα επίπεδα μόνο σε τμήματα του Ιονίου της δυτικής και βόρειας χώρας.

Αν θέλαμε να διαχωρίσουμε τους μήνες θα λέγανε ότι ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα είναι ψυχρότεροι από τα κανονικά ενώ ο Σεπτέμβριος θερμότερος από τα κανονικά. Επίσης από θέμα βροχοπτώσεων φαίνεται ότι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η ενεργοποίηση χαμηλών στην κεντρική Μεσόγειο με αποτελέσματα αρκετά νερά στη δυτική και βόρεια χώρα ενώ Σεπτέμβριος θα κυλήσει πιο χαλαρά με τα φαινόμενα γενικώς να επικεντρώνονται στα βορειότερα τμήματα της χώρας πιο πολύ.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *