ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΕΛΛΑΔΑ

Η εκτίμηση Αυγούστου πήγε αρκετά καλά. Εντοπίστηκε με αρκετή ευκρίνεια το πρώτο μισό θερμό του μήνα αλλά και οι τοπικές μπόρες κατά περιόδους. Ξαφνικό γεγονός που δεν συμβαίνει καθόλου συχνά ήταν η ψυχρή λίμνη στο τρίτο δεκαήμερο την οποία δεν αναμέναμε και στην οποία σημειώθηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Έτσι ο μήνας τελειώνει κοντά στον 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εκτός από το Αιγαίο όπου οι βοριάδες και πάλι κράτησαν τη θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Για το Σεπτέμβριο 2022 ο δείκτης ΝΑΟ  θα βρίσκεται για τις πρώτες 4 μέρες σε ουδέτερες τιμές. Στη συνέχεια θα πάει σε αρκετά αρνητικές τιμές κοντά στο -1 με – 1,5 βαθμό έως και τις 11 τουλάχιστον του μήνα για να επιστρέψει την περίοδο 11 με 18 Σεπτεμβρίου σε οριακά αρνητικές τιμές. Τέλος για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα φαίνεται ότι θα κυμαίνεται σε οριακά θετικές τιμές.  Ο δείκτης ΑΟ  θα βρίσκεται αρχικά σε αρνητικές τιμές κοντά στο -1 κινούμενος γρήγορα την περίοδο 4 με 11 Σεπτεμβρίου σε ελαφρώς αρνητικές. Από τις 11 του μήνα έως τις 18 θα βρεθεί σε τιμές που ουδέτερες +-0,3 ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα κατά κύριο λόγο θα βρίσκεται σε τιμές ελαφρώς θετικές έως και θετικές.

Τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε δείχνουν την παρακάτω εικόνα για τον  Σεπτέμβριο 2022.

1 έως 5 Σεπτεμβρίου.

Θερμοκρασίες σε ελαφρώς χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά. Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σε πολλά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας των νησιών του Ιονίου και ενδεχομένως στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου της Στερεάς Ελλάδας και της Θράκης.

 

6 έως 10 Σεπτεμβρίου.

Σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά κυρίως προς το τέλος της περιόδου. Δεν αποκλείονται θερμοκρασίες και πάνω από 36 βαθμούς Κελσίου προς τις 10 του μήνα. Απουσία βροχοπτώσεων και καταιγίδων εκτός ίσως από κάποια μεμονωμένα φαινόμενα στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

 

11 με 15 Σεπτεμβρίου.

Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά ενώ αντίθετα στα υπόλοιπα τμήματα αρχικά η θερμοκρασία στα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ίσως και πάνω από τους 35 με 36 βαθμούς με σταδιακή κάμψη αυτής από τα βόρεια προς τα νότια. Τοπικές βροχές και καταιγίδες μικρής έντασης και διάρκειας φαίνεται να επηρεάζουν μόνο τη βόρεια Ελλάδα.

 

16 με 20 Σεπτεμβρίου.

Θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές στην δυτική και βόρεια Ελλάδα υψηλότερες στα νοτιότερα τμήματα της χώρας. Δεν αναμένονται κάποια έντονη ψυχρή ή θερμή εισβολή στη χώρα.  Απουσία βροχοπτώσεων στην αρχή της περιόδου ενώ προς τις 20 του μήνα σταδιακά θα αρχίσουν να σημειώνονται τοπικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές του ανατολικού Αιγαίου της Θράκης της ανατολικής Στερεάς της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και λιγότερο της δυτικής Ελλάδας. Πολύ λίγα τα φαινόμενα όσο πάμε προς τα νότια.

 

21 με 25 Σεπτεμβρίου.

Επαναφορά της θερμοκρασίας σε κανονικά για την εποχή επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ στα νοτιότερα τμήματα και στο Αιγαίο θα βρίσκεται σε επίπεδα ελαφρώς πάνω από τα κανονικά. Συνέχιση των βροχών και καταιγίδων κατά περιόδους σε τμήματα κυρίως της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας και του ανατολικού Αιγαίου.

 

26 με 30 Σεπτεμβρίου.

Θερμοκρασίες σε κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας ή ελαφρώς υψηλότερες κυρίως στα παραθαλάσσια και τα νότια τμήματα της χώρας. Φαινόμενα θα σημειώνονται κυρίως στην δυτική χώρα και λιγότερο στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

 

ΣΥΝΟΨΗ

Ο μήνας φαίνεται να έχει αρκετές θερμοκρασιακές εναλλαγές. Οι πρώτες μέρες του θα είναι αρκετά δροσερές ενώ στη συνέχεια οι θερμοκρασίες θα ανέβουν στα κανονικά η και λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα και με σκαμπανεβάσματα θα συνεχιστεί έτσι ως το τέλος του μήνα. Θα μιλάμε λοιπόν για έναν μήνα οριακά θερμότερο κοντά στο +0,5 με +1 βαθμό Κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές. Από άποψη βροχοπτώσεων φαίνεται ότι σε περιοχές της Μακεδονίας της Θεσσαλίας του βορείου Ιονίου του βόρειου Αιγαίου της Θράκης και ενδεχομένως και σε τμήματα της Ηπείρου της Στερεάς των Σποράδων και της Εύβοιας οι βροχοπτώσεις θα κυμανθούν στα κανονικά ή και λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Αντίθετα όσο νοτιότερα πάμε τόσο ο μήνας θα παραμείνει ξηρός με φαινόμενα αρκετά κάτω από τις κανονικές τιμές.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *