Έκτακτο δελτίο ισχυρών καιρικών φαινομένων. Ισχύει για τις 2/9 έως το πρωί της 3/9.

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία θα κινηθεί διαλυομενο προς τη χώρα μας. Διαταραχές από τη βορειοανατολική Ευρώπη θα συνδυαστούν με το βαρομετρικό χαμηλό αυξάνοντας σημαντικά την αστάθεια την αυριανή ημέρα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Όπως βλέπετε και στο χάρτη που ετοιμάσαμε για σας τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν σε πολλές περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας μικρής έντασης και διαρκείας.(κίτρινος χρωματισμός).

Μπορούμε όμως να ξεχωρίσουμε κάποιες περιοχές στις οποίες τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και πιθανόν να συνοδεύονται από χαλαζόπτωση ή και ισχυρούς ανέμους όπως βλέπετε με τον κόκκινο χρωματισμό και τα σήματα προειδοποίησης. Αυτές οι περιοχές είναι οι νόμοι Κιλκίς Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής Ημαθίας Πιερίας Πέλλας τα ανατολικότερα τμήματα του νομού Λάρισας και Μαγνησίας μεγάλο μέρος των νησιών του Ιονίου από την Κέρκυρα έως και τη Ζάκυνθο και τα παραθαλάσσια κυρίως τμήματα των νόμων Θεσπρωτίας Πρέβεζας Άρτας. Έντονα θα είναι επίσης τα φαινόμενα σε κάποιες μεμονωμένες ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας καθώς και των βουνών της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης στα σύνορα με τη Βουλγαρία και ενδεχομένως στον Έβρο και σε πεδινές περιοχές.

Τα φαινόμενα δεν θα απασχοληθούν μόνο τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες τις προαναφερθείσες περιοχές αλλά ήδη από τις επόμενες ώρες θα αρχίσουν να επηρεάζουν τη δυτική Ελλάδα και την κεντρική Μακεδονία με τάση προς τις μεσημεριανές ώρες να επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές που αναφέραμε ενώ τα φαινόμενα έως αργά το βράδυ θα περιοριστούν από τη δυτική Ελλάδα κυρίως στη Μακεδονία τη Θράκη και ενδεχομένως σε κάποια ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Για το νομό Αττικής προβλέπεται αρχικά καλός καιρός και τα δυτικά ορεινά να σημειωθεί μεμονωμένη καταιγίδα με γρήγορη βελτίωση προς τις βραδινές ώρες.

Για το νομό Θεσσαλονίκης ο καιρός θα είναι πιο βαρύς με τοπικές καταιγίδες να αρχίσουν να σημειώνονται από νωρίς τις πρωινές ώρες σε κάποια τμήματα του νόμου κυρίως στα δυτικά και βόρεια ενώ από τις μεσημεριανές ώρες και μετά τα φαινόμενα θα ενταθούν σε όλες σχεδόν τις περιοχές και κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νόμου και θα επηρεαστεί πολύ πιθανόν και η πόλη.

Για την περιφέρεια Θεσσαλίας  ο καιρός νωρίς το πρωί θα είναι καλός εκτός από τον Όλυμπο τον Κίσσαβο και τα παραθαλάσσια αυτόν τμήματα που θα εκδηλώνονται σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακά προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές θα έχουν τάση ενίσχυσης ενώ θα αρχίσουν να εκδηλώνονται καταιγίδες και στα βουνά των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Μετά τις 13:00 με 14:00 το μεσημέρι τοπικές καταιγίδες θα αρχίσουν να σημειώνονται και στα πεδινά των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας μικρής έντασης και διάρκειας ενώ θα επικεντρωθούν κυρίως στο νομό Λάρισας και Μαγνησίας όπου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά ενώ θα επηρεαστούν και τα παραθαλάσσια τμήματα. Μεγάλη προσοχή λοιπόν τις πρώτες μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στις παραθαλάσσιες περιοχές από ξαφνικά μπουρίνια. Έως αργά το βράδυ δεν αποκλείεται να επηρεαστεί πρόσκαιρα για λίγο και τα νησιά των Σποράδων ενώ ο καιρός θα σημειώσει σημαντική βελτίωση στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας εκτός ισως από τις περιοχές Ελασσόνας Λάρισας Νίκαιας Αγίας και τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας όπου μέχρι αργά το βράδυ θα εκδηλώνονται κάποιες μεμονωμένες καταιγίδες.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *