Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Σημαντικά θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα δεδομένα της 29 Αυγούστου 2022.

1 και 2 Σεπτεμβρίου.

> 95% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες στη Μακεδονία τη Θράκη το βόρειο Αιγαίο τη Θεσσαλία την ανατολική και κεντρική Στερεά και τα ορεινά της Ηπείρου της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Θερμοκρασίες έως 29 με 32 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

++++++++++++

3 έως 5 Σεπτεμβρίου.

>90% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως στα βόρεια τις θερμές ώρες της ημέρας και καλό καιρό στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία σε άνοδο σταδιακή από τους 30 με 31 βαθμούς τους 34 με 36 κυρίως στην κεντρική και νότια χώρα.

++++++++++++

6 έως 8 Σεπτεμβρίου.

52% πιθανότητα μία καλό καιρό σε όλες τις περιοχές και μόνο στις 8 του μήνα το απόγευμα δεν αποκλείονται κάποια μεμονωμένα φαινόμενα στα βουνά της Μακεδονίας. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα έως 36 με 38 και τοπικά στα δυτικά 39 με 40.

37% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας. Θερμοκρασία αρχικά έως 30 βαθμούς Κελσίου και 32 τοπικά στα δυτικά θα σημειώσει μία μικρή άνοδο στους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά μακριά από το Αιγαίο.

11% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα μικρής έντασης και διαρκείας στα ηπειρωτικά τμήματα στις 6 του μήνα με βελτίωση στη συνέχεια. Θερμοκρασία έως 28 με 32 βαθμούς Κελσίου με μικρή άνοδο στα ανατολικά και νότια στις 8 του μήνα από τοπικά θα φτάσει στους 33 με 34.

++++++++++++++++

9 με 13 Σεπτεμβρίου.

46% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά σε όλη τη χώρα αλλά σταδιακά από τις 10 του μήνα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες στη Μακεδονία τη Θράκη και από τις 11 του μήνα και στην Ήπειρο τη Θεσσαλία το Ιόνιο τη δυτική και κεντρική Στερεά τα ορεινά της Πελοποννήσου και πολύ λιγότερα ενδεχόμενο στις Σποράδες και κάποια νησιά του βόρειου Αιγαίου. Θερμοκρασία αρχικά σε επίπεδα καύσωνα θα φτάνει κατά τόπους στους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια τμήματα αλλά σταδιακά θα πέσει από τις 10 του μήνα στη βόρεια Ελλάδα όπου δεν θα ξεπερνά τους 32 με 34 και στα νότια τους 36 βαθμούς με πρόσκαιρη άνοδο στις 11 του μήνα και πάλι από τη Θεσσαλία και νοτιότερα στους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου και σημαντική πτώση από το απόγευμα από τα δυτικά και βόρεια σε όλη τη χώρα.

27% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά αλλά θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στις 10 του μήνα που θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας της βόρειας και ανατολικής Στερεάς και στα βουνά της Πελοποννήσου της Ηπείρου και της υπόλοιπης Στερεάς. Θερμοκρασία αρχικά σε πολύ υψηλά επίπεδα στα κεντρικά και νότια έως 37 με 39 βαθμούς Κελσίου αλλά θα αρχίσει σταδιακά να πέφτει στα ανατολικό και βόρεια ενώ στα δυτικά θα παραμείνει κοντά στους 37 βαθμούς για να σημειώσει σημαντική πτώση από τις 11 του μήνα σε όλη τη χώρα όπου η μέγιστη πια δεν θα ξεπερνά ούτε τους 20 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής χώρας και τους 22 με 24 στα δυτικά.

27% πιθανότητα για λίγα μεμονωμένα φαινόμενα στα βουνά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και καλό καιρό στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία υψηλή έως 38 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά έως 36 στα υπόλοιπα ηπειρώτικα με σταδιακή πτώση κυρίως στη βορειοανατολική χώρα από τις 12 του μήνα που θα επεκταθεί σταδιακά και στα υπόλοιπα ανατολικά και νότια ηπειρώτικα όπου δεν θα ξεπερνάω υδράργυρο στους 30 με 33.

+++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για τις πρώτες δύο μέρες του Σεπτεμβρίου θα υπάρχει αστάθεια το μεσημέρι και το βράδυ σε κάποια τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας από τη βόρεια Στερεά έως και τη Θράκη. Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα κοντά στους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

Για το τριήμερο 3 έως 5 Σεπτεμβρίου ο καιρός βελτιώνεται η άνοδος της θερμοκρασίας θα σταθεροποιηθεί κοντά στους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας.

Για το τριήμερο 6 έως 8 Σεπτεμβρίου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για κύμα ζέστης έως πολύ ζέστης σε τμήματα της κεντρικής και νότιας χώρας με τη θερμοκρασία πάνω από τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά φαινόμενα ενδεχομένως να σημειωθούν μεμονωμένα σε κάποια βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης.

Τέλος για την περίοδο 9 με 13 Σεπτεμβρίου υπάρχουν πιθανότητες πάνω από 45% να έχουμε αρχικά θερμοκρασίες καύσωνα έως και 38 με 40 βαθμούς Κελσίου με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τις 12 του Σεπτέμβρη και μετά. Αρκετές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ δεν αποκλείεται αυτά να κινηθούν και νοτιότερα Υπάρχουν όμως και ακόμα δύο σενάρια με ποσοστά κοντά στο 25% το καθένα για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονα φαινόμενα και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας είτε με λίγα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και μικρότερη πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια προς τα νότια. Περιμένουμε να δούμε ποιο από τα τρία σενάρια θα επικρατήσει τελικά στις επόμενες αναλύσεις.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *