Που θα σημειωθούν καταιγίδες στις 12 Αυγούστου 2022.

Όπως βλέπετε και στο χάρτη βαρομετρικών συστημάτων του METOFFICE  βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Σικελίας με κέντρο 1011hPa θα δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως. Έντονα φαινόμενα κατά τόπους θα εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας το μεσημέρι και το απόγευμα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες αστάθεια και τοπικές μπόρες θα εκδηλώνονται στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως σε τμήματα που βλέπουν στον Θερμαϊκό καθώς πιθανόν και στα παραθαλάσσια και πολύ ανατολικά τμήματα του νομού Λάρισας και Μαγνησίας.

Προς τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα σταδιακά θα αρχίσουν να επεκτείνονται και σε αρκετές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας των νόμων Πιερίας Ημαθίας Πέλλας στις περισσότερες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας στους νόμους Ευρυτανίας Φωκίδας και Φθιώτιδας καθώς και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου.

Προς τις πρώτες απογευματινές ώρες σταδιακά τα φαινόμενα από τα παραθαλάσσια τμήματα θα σταματήσουν και θα επικεντρωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας με ιδιαίτερη έμφαση στη δυτική Μακεδονία τα δυτικότερα τμήματα των νόμων Πιερίας Ημαθίας Πέλλας ενδεχομένως και στο νομό Κιλκίς στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων Άρτας Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας στα ορεινά και ημιορεινά της Ευρυτανίας της Φωκίδας στα ορεινά-ημιορεινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας της περιοχής της Ελασσόνας στο νομό Λάρισας και σε όλο τον ορεινό όγκο μακριά από τη θάλασσα της Πελοποννήσου. Όσο πιο κοντά στην Πίνδο είμαστε και τη δυτική Μακεδονία τόσο πιο έντονα τα φαινόμενα. Μεγάλη πιθανότητα για χαλαζόπτωση αυτές τις ώρες.

Τέλος αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ τα φαινόμενα θα σημειώσουν σημαντική εξασθένηση και ως αργά το βράδυ ενδεχομένως να επιμείνουν σε κάποια λίγα τμήματα ορεινών τμημάτων της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και ορεινών των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας με μειωμένη ένταση.

Για το νομό Αττικής δεν αναμένονται καθόλου φαινόμενα.

Για το νομό Θεσσαλονίκης γνωρίζει το πρωί θα υπάρχουν κάποιες διάσπαρτες μπόρες κυρίως προς τα παραθαλάσσια τμήματα της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Προς τις μεσημεριανές ώρες τοπικά φαινόμενα ενδέχεται να σημειωθούν και στα δυτικά και νότια του νομού ενώ όσο προχωρούμε προς τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα είναι λιγότερα και θα επικεντρωθούν κυρίως στα ανατολικά ορεινά τμήματα της περιφέρειας με εξασθένηση προς το βράδυ. Γενικά η πιθανότητα να επηρεαστεί η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μικρή και έγκειται κυρίως στις πρωινές και προ μεσημβρινές ώρες.

Για την περιφέρεια Θεσσαλίας τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειώνονται κάποιες τοπικές μπόρες κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα των νόμων Λάρισας και Μαγνησίας στην περιοχή της Αγιάς καθώς και στα όρη Όλυμπος Κίσσαβος Μαυροβούνι και Πήλιο. Σταδιακά μέχρι τις μεσημεριανές ώρες τα φαινόμενα σταδιακά θα αρχίσουν να εξασθενούν στα παραθαλάσσια τμήματα ενώ τοπικές καταιγίδες θα αρχίσουν να σημειώνονται στα ορεινά και πιθανόν και σε πεδινά τμήματα κυρίως στο νομό Λάρισας Τρικάλων και Μαγνησίας διάσπαρτες. Όσο προχωρούμε προς το απόγευμα τα φαινόμενα από τα παραθαλάσσια και το νομό Μαγνησίας σταδιακά θα εκλείψουν και θα μετακινηθούν κυρίως στο νομό Τρικάλων Καρδίτσας στην περιοχή Ελασσόνας και Τυρνάβου στο νομό Λάρισας. Ενδεχομένως να επηρεαστούν για λίγο και οι περιοχές γύρω από την πόλη της Λάρισας καθώς και των Φαρσάλων. Αργά το απόγευμα προς το βράδυ τα φαινόμενα θα σημειώσουν σημαντική εξασθένηση και πιθανόν να παραμείνουν μόνο σε τμήματα του Ολύμπου του Κισσάβου των παραθαλάσσιων τμημάτων και ενδεχομένως σε κάποιες περιοχές της Ελασσόνας των Χασίων και της Καλαμπάκας ορεινές και ημιορεινές.

Μέτρια η πιθανότητα επηρεασμού της πόλης της Λάρισας από καταιγίδα.

Μέτρια η πιθανότητα επηρεασμού της πόλης του Βόλου από  καταιγίδα.

Μεγάλη η πιθανότητα επηρεασμού της πόλης των Τρικάλων από καταιγίδα.

Μεγάλη η πιθανότητα επηρεασμού της πόλης της Καρδίτσας από καταιγίδα.

Στην περιοχή των Σποράδων δεν αναμένονται καθόλου φαινόμενα καθώς και στα πολύ νοτιοανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας και ενδεχομένως και της περιοχής Αγχιάλου.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *