Ιούνιος και Ιούλιος 2022 VS Ιούνιος και Ιούλιος 2021. Αποκλίσεις μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας.

Αποφασίσαμε μιας και υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις να κάνουμε πραγματική σύγκριση μεταξύ της μέσης θερμοκρασίας του Ιουνίου και του Ιουλίου του 2022 σε σχέση με το 2021.

Χρησιμοποιήσαμε τα δεδομένα από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών για 20 χαρακτηριστικές περιοχές της χώρας που καλύπτουν όλο τον ελλαδικό χώρο.

Στον πρώτο χάρτη βλέπουμε τη διαφορά της μέσης θερμοκρασίας του Ιουνίου 2022 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Βλέπουμε ότι σε πολλές περιοχές της δυτικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας ο φετινός Ιούνιος ήταν έως και 2 βαθμούς Κελσίου πιο θερμός από τον περσινό. Στο 90% της χώρας επίσης υπήρχαν αποκλίσεις μεταξύ 1 και 2 βαθμών κελσίου. Τέλος υπήρχαν πολύ λίγες περιοχές κυρίως στη Θράκη και τις Κυκλάδες οπου ο φετινός Ιούνιος ήταν σχεδόν ίδιας δυναμικότητας με τον περσινό. Συνολικά δηλαδή μπορούμε να πούμε ότι ο φετινός Ιούνιος ήταν αρκετά ζεστός στο σύνολο της χώρας σε σχέση με τον περσινό ιδιαίτερα στα δυτικά και νότια και λιγότερο στα ανατολικά και βόρεια.

 

Στον επόμενο χάρτη βλέπουμε τη διαφορά της μέσης θερμοκρασίας του Ιουλίου 2022 σε σχέση με τον Ιούλιο 2021. Είναι εμφανής η επίδραση των βορείων ανέμων σε μεγάλο τμήμα των Κυκλάδων των Σποράδων της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας και τμημάτων της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου με τις αποκλίσεις να φτάνουν και τον – 1,7 βαθμούς Κελσίου. Αρνητικές αποκλίσεις υπάρχουν στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας από – 0,6 έως και – 1.4. Υπάρχουν όμως και λίγες περιοχές κυρίως στη Θράκη την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τα νησιά του Ιονίου και την δυτική Πελοπόννησο όπου ο φετινός Ιούλιος είναι οριακά θερμότερος ή ίδιος με τον περσινό.

 

Στον τελευταίο χάρτη έχουμε τη συνολική απόκλιση και των δύο μηνών φέτος σε σχέση με το 2021. Η εντύπωση που υπάρχει τελικά ότι το φετινό καλοκαίρι μέχρι στιγμής είναι πολύ ψυχρότερο από το περσινό δεν ισχύει. Στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών το πρώτο δίμηνο του καλοκαιριού φέτος είναι παρόμοιο με το περσινό με τις αποκλίσεις να παίζουν από -0,4 έως  +0.4 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχει η περιοχή των Κυκλάδων όπου οι ισχυροί βοριάδες φέτος πραγματικά κρατάνε το καλοκαίρι σε επίπεδα έως και – 0,8 βαθμούς Κελσίου από τα περσινά. Από την άλλη υπάρχουν όμως και μεγάλα τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της βόρειας Πελοποννήσου και των νησιών του Ιονίου όπου το πρώτο δίμηνο του φετινού καλοκαιριού είναι θερμότερο κατά 0,6 έως και 1,1 βαθμούς κελσίου σε σχέση με το περσινό.

Συμπερασματικά δηλαδή βλέποντας το τελευταίο χαρτη μπορούμε να πούμε ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας το φετινό καλοκαίρι κυλά στα επίπεδα του περσινού με την περιοχή των Κυκλάδων να βρίσκεται κάτω από τα περσινά και αντίθετα ένα μεγάλο κομμάτι της δυτικής Ελλάδας θα βρίσκεται πάνω από τα κανονικά.

Για αυτό πρέπει πάρα πολλές φορές να γίνονται συγκρίσεις επί πραγματικών στοιχείων και όχι των εντυπώσεων που αφήνει μερικές φορές μία μικρή περίοδος με 45 βαθμοί κελσίου σε σχέση με μεγάλες περιόδους σταθερών ενοχλητικών θερμοκρασιών της τάξης των 37 με 40 βαθμών κελσίου. 

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *