ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022 ΕΛΛΑΔΑ

Η εκτίμηση Ιουλίου πήγε πολύ καλά έως άριστα. Εντοπίστηκαν με αρκετή ευκρίνεια το πρώτο κομμάτι με τις χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες αλλά και το δεύτερο με τις θερμοκρασίες σε επίπεδα καύσωνα. Για την ιστορία να πούμε ότι για πολλές ημέρες η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας μακριά από το Αιγαίο έφτανε τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ στην ισχυρότερη θέρμη εισβολή του μήνα η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου σε 15 μετεωρολογικούς σταθμούς της χώρας. Ο μήνας πράγματι τελειώνει με απόκλιση κοντά στον +1 βαθμό Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές ενώ χαμηλότερη είναι στο Αιγαίο με τους συνεχείς βοριάδες ενώ και οι βροχοπτώσεις ήταν λιγότερες από τις αναμενόμενες στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και νότιας χώρας ενώ από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα σημειώθηκαν αξιόλογα φαινόμενα και πλησίασαν η και  ξεπεράστηκαν κατά τόπους οι κανονικές τιμές για το μήνα όπως ακριβώς είχε αναφερθεί.

Για τον Αύγουστο 2022 ο δείκτης ΝΑΟ θα βρίσκεται για το πρώτο μισό του μήνα σε τιμές κατά βάση θετικές. Στη συνέχεια και ως το τέλος του μήνα θα βρίσκεται σε ουδέτερες τιμές μεταξύ -1 και +1 τις περισσότερες από τις μέρες. Από την άλλη μεριά ο δείκτης ΑΟ θα βρίσκεται την πρώτη εβδομάδα του μήνα σε θετικές τιμές ,την δεύτερη εβδομάδα του μήνα σε αρνητικές ενώ την τρίτη και την τέταρτη εβδομάδα θα βρίσκεται κατά βάση σε ουδέτερες τιμές με μικρή τάση προς τις αρνητικές τιμές ιδιαίτερα το τελευταίο δεκαήμερο.

Τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε δείχνουν την παρακάτω εικόνα για τον Αύγουστο 2022.

1 έως 5 Αυγούστου.

Θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερες από τις κανονικές τιμές.

Δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα στη χώρα.

 

6 έως 10 Αυγούστου.

Θερμοκρασίες λίγο υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα.

Τοπικές καταιγίδες στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

 

11 έως 15 Αυγούστου.

Θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή.

Τοπικές καταιγίδες στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

 

16 έως 20 Αυγούστου.

Θερμοκρασία σε σημαντική άνοδο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πιθανό κύμα καύσωνα στα ηπειρωτικά.

Δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα στη χώρα εκτός ίσως από κάποιες μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της βόρειας Ελλάδας.

 

21 έως 25 Αυγούστου.

Θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή σε όλη τη χώρα. Πιθανό κύμα καύσωνα στα ηπειρωτικά.

Δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα στη χώρα εκτός από λίγες παροδικές μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης.

 

26 έως 31 Αυγούστου.

Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα. Πιθανό κύμα καύσωνα στα ηπειρωτικά μακριά από το Αιγαίο.

Αρχικά δεν αναμένονται φαινόμενα στη χώρα αλλά προς το τέλος του μήνα πιθανόν στα δυτικά και βόρεια να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες.

 

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Αύγουστος φαίνεται να είναι και αυτός ένας αρκετά ζεστός μήνας. Η εκτίμηση μας είναι ότι θα βρεθεί περίπου στον 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Από θεμα βροχοπτώσεων και καταιγίδων φαίνεται ότι στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου και στο μισό του δεύτερου θα σημειωθούν αρκετές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας που πιθανόν να συμπληρώσουν τις κανονικές τιμές για το μήνα. Αντίθετα το δεύτερο μισό του μήνα και κυρίως το τρίτο δεκαήμερο θα είναι αρκετά ξηρά αφού αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδα καύσωνα αρκετές από τις ημέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *