Ξεπέρασε τους 39 βαθμούς Κελσίου σήμερα ο υδράργυρος σε τμήματα της νότιας Ελλάδας. Καταιγίδες στα βορειοανατολικά.

Συνεχίστηκε το κύμα καύσωνα στη χώρα μας με τη θερμοκρασία στη στάθμη των 1.500 μέτρων περίπου να βρίσκεται στους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου μόνο στη δυτική Ελλάδα και τα νότια τμήματα ενώ από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα έπεσε με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου το ξημέρωμα.

Όπως βλέπετε και στις μέγιστες θερμοκρασίες ανά περιφέρεια οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στην περιοχή της βορειοανατολικής Πελοποννήσου και της νότιας Κρήτης όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 39,4 βαθμούς Κελσίου. Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στην Μακεδονία τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Αττική αλλά και την περιοχή της Ρόδου όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 37,7 βαθμούς Κελσίου και έφτασε έως τους 38,3. Τέλος οι πιο ”δροσερές” περιοχές της χώρας ήταν τα νησιά του Ιονίου με 36,9 τα νησιά του Αιγαίου με 36,6 οι Κυκλάδες με 35,1 ενώ η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη με τις αρκετές καταιγίδες που ο υδράργυρος δεν ξεπέρασε τους 34,1 βαθμούς Κελσίου και στην δυτική Μακεδονία τους 35,3.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες ανά περιφέρεια φαίνονται στον παρακάτω χάρτη

Το top 15 των μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα μπορείτε να το δείτε στην επόμενη λίστα. Είναι μόνο αξιόπιστοι και συντηρημένοι μετεωρολογικοί σταθμοί.

Τέλος μπορείτε να δείτε την καθιερωμένη εκτίμηση που κάνουνε για τις απολύτως μέγιστες θερμοκρασίες που μπορούν να σημειωθούν σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας γνωρίζοντας το υψόμετρο, τη θερμοκρασία στα 850hPa αλλά και το ακριβές υψόμετρο αυτής της στάθμη 850hPa σε περιόδους ισχυρού λίβα και χαμηλής υγρασίας.

Κάνοντας μία σύγκριση με τις συνήθεις θερμοκρασίες βλέπουμε ότι καταβατες άνεμοι σημειώθηκαν τη σημερινή ημέρα στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων στη νότια Κρήτη και πρόσκαιρα και σε τμήματα της kεντρικής Μακεδονίας όπου οι πραγματικές μέγιστες πλησίασαν αρκετά τις απολύτως μέγιστες που θα μπορούσαν να σημειωθούν τη σημερινή ημέρα.

Θερμοκρασίες 40 41 και 42 βαθμούς Κελσίου που ακούστηκαν σήμερα από παρατημένους και ασυντήρητους  μετεωρολογικούς σταθμούς με λάθος τοποθέτηση της Κρήτης της Αττικής αλλά και της Πελοποννήσου δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Όπως έχουμε πει βρισκόμαστε εδώ για να προωθούμε τη μετεωρολογία και ακολουθούμε τους κανόνες της φυσικής.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *