Ξεπέρασε τους 39 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στη χώρα. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες.

Η ζέστη που ταλαιπώρησε κυρίως στη δυτική Ελλάδα τις τελευταίες 2-3 μέρες εξελίχθηκε σε κύμα καύσωνα επηρεάζοντας και άλλες πολλές περιοχές της χώρας και ανεβάζοντας τον υδράργυρο αισθητά πάνω από τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Όπως βλέπετε και στο χάρτη που ετοιμάσαμε για σας οι θερμές αέριες μάζες εγκαταστάθηκαν σε τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας πρώτα με τιμές που άγγιξαν τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου στη στάθμη των 1.500 μέτρων περίπου. Έτσι μέσα από εμπειρικούς τύπους δώσαμε σήμερα το πρωί τις μέγιστες θερμοκρασίες που ενδεχομένως να σημειωθούν σε επίδραση λίβα σε όλη τη χώρα και εκτιμήσαμε ότι αυτές θα έφερναν τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Πράγματι η περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας σημείωσε τη μεγαλύτερη θερμοκρασία αγγίζοντας ο υδράργυρος στο νομό Κιλκίς και τους 39,6 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης θερμοκρασίες άνω των 39 βαθμών Κελσίου σημειώθηκαν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας με 39,3 στο νομό Φθιώτιδας με 39,1 αλλά και στο νομό Τρικάλων με 39 βαθμούς Κελσίου.

Στις υπόλοιπες περιοχές όσο πηγαίνανε πλησίον του Αιγαίου αλλά και σε ορεινές περιοχές οι μέγιστες δεν ξεπέρασαν τους 34,2 βαθμούς Κελσίου στις Κυκλάδες έως και τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας.

Στην περιοχή της Αττικής η μεγίστη θερμοκρασία σημειώθηκε στην Ελευσίνα με 37,7 βαθμούς Κελσίου ενώ 37,8 βαθμοί Κελσίου σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

 

Στην επόμενη εικόνα βλέπετε τις προβλεπόμενες απολύτως μέγιστες θερμοκρασίες που μπορούσαν να σημειωθούν τη σημερινή ημέρα σε ενδεικτικές περιοχές της χώρας με επίδραση λίβα. Οι τιμές αυτές δεν είναι οι προβλεπόμενες μέγιστες θερμοκρασίες αφού σε περιοχές που η θαλάσσια αύρα επικρατεί η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει τόσο υψηλά.

Είναι απλά μία ένδειξη για το πού μπορούμε να δούμε τον υδράργυρο σαν μία μέγιστη τιμή απορρίπτοντας έτσι όλες τις υψηλότερες από αυτές θερμοκρασίες οι οποίες είναι λάθος.

Για παράδειγμα μπορούμε να πούμε ότι για την περιοχή της νότιας Κρήτης η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία που θα μπορούσε να σημειωθεί σήμερα στον πιο ισχυρό λίβα που θα μπορούσε να επικρατήσει δεν θα ξεπερνούσε τους 38 βαθμούς Κελσίου. Οι πραγματικές μέγιστες που σημειώθηκαν ήταν 37,3 βαθμοί Κελσίου δηλαδή πιο κάτω από τις μέγιστες που θα μπορούσαν να σημειωθούν με επίδραση λίβα. Αν όμως είχαμε μετρήσεις από κάποιο μετεωρολογικό σταθμό 40-41 η 42 βαθμούς Κελσίου αυτές αυτομάτως θα ήταν λανθασμένες και θα έπρεπε να επικοινωνήσουμε στον ιδιοκτήτη να κάνει συντήρηση στο μετεωρολογικό του σταθμό.

Η Φυσική και οι νόμοι που τη διέπουν δεν είναι λάστιχο για να τις αλλάζουμε εμείς όπως θέλουμε. Είναι σταθεροί, τους γνωρίζουμε εδώ και εκατοντάδες χρόνια και πάνω σε αυτούς μπορούμε να βλέπουμε όπως βλέπετε και πιο κάτω με αρκετά μεγάλη ακρίβεια τις πραγματικές μέγιστες που μπορούν να σημειωθούν  σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας αλλά και όλου του πλανήτη γνωρίζοντας το υψόμετρο του,την θερμοκρασία αλλά και το υψόμετρο της στάθμης των 850hPa.

 

Λίστα με τις 15 μεγαλύτερες θερμοκρασίες σήμερα στην Ελλάδα από το δίκτυο του αστεροσκοπείου Αθηνών.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *