Τάση του καιρού έως τις αρχές Σεπτέμβρη με την ανάλυση των κυμάτων Rossby.

Ανάλυση κυμάτων Rossby έως και τις 8 Σεπτέμβρη. Προσπάθεια αποκωδικοποίησης – τάση του καιρικού μοτίβου για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου. Μία νέα πρωτοποριακή εκτίμηση – τάση του καιρού από το weather group.gr

 

26 έως 30 Ιουλίου.

Σημαντικό κύμα ζέστης στα βόρεια τμήματα της Αλγερίας του Μαρόκου της Τυνησίας και της κεντρικής Μεσογείου με αυτή να επηρεάζει αρκετά την Ισπανία την Πορτογαλία τη νότια Γαλλία την Ιταλία τα δυτικά Βαλκάνια και τη χώρα μας με θερμοκρασίες αρκετά υψηλές για την εποχή. Πιθανότητα καύσωνα και για τα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας μας (37 έως 42 βαθμούς Κελσίου).

Απουσία φαινομένων στο μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου με λίγα φαινόμενα στα βόρεια ορεινά της Ελλάδας. Έντονες καταιγίδες στην κεντρική Ευρώπη.

 

31 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου.

Σημαντικό κύμα ζέστης με σημάδια υποχώρησης στο μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας της Ισπανίας της Ιταλίας των δυτικότερων τμημάτων της βαλκανικής του συνόλου της χώρας μας και της δυτικής Τουρκίας. Πιθανότητα καύσωνα για τη χώρα μας (37 έως 41 βαθμούς στη χώρα μας).

Τοπικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά της δυτικής και βόρειας Ελλάδας. Έντονες καταιγίδες σε πολλές περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

 

5 έως 9 Αυγούστου.

Πιθανότητα κατάβασης ψυχρότερων αέριων μαζών από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη προς τα Βαλκάνια συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά τμήματα. Συνέχιση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στα βορειότερα τμήματα της Αφρικής στο μεγαλύτερο μέρος της Τουρκίας της Μέσης Ανατολής καθώς και τμημάτων της Σαρδηνίας Σικελίας Πορτογαλίας Ισπανίας και ιδιαίτερα Μαρόκου και Αλγερίας όπου θα σημειώνονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πιθανότητα κάμψης της θερμοκρασίας στη χώρα μας σε κανονικές για την εποχή τιμές ιδιαίτερα στα κεντρικά και βόρεια.

Πιθανότητα κύματος αστάθειας στην Ιταλία τα Βαλκάνια και το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με βροχές και καταιγίδες. Γενικά αστάθεια σε όλη την ανατολική Ευρώπη τη Ρωσία και τμήματα της Σκανδιναβίας.

 

10 έως 14 Αυγούστου.

Σημαντικό κύμα ζέστης ακραίας έντασης στα βόρεια τμήματα της Αλγερίας στην Τυνησία τη Σικελία το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ιταλίας και ιδιαίτερα στην νότια Γαλλία Ισπανία και τη Μέση Ανατολή. Υψηλότερες θερμοκρασίες και στη δυτική κεντρική και νότια Ελλάδα κοντά σε επίπεδα καύσωνα (35 έως 39 βαθμούς Κελσίου).

Τοπικές καταιγίδες κυρίως στη βορειοανατολική Ελλάδα ενώ λίγα φαινόμενα πιθανόν σε βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Αρκετές καταιγίδες στην Ιβηρική χερσόνησο τη Γαλλία τη βόρεια Ιταλία και την περιοχή της Σκανδιναβίας και των ρωσόφωνων χωρών.

 

15 έως 19 Αυγούστου.

Σημαντικό κύμα ζέστης στην Τυνησία  βόρεια Αλγερία τη βόρεια Λιβύη τη βόρεια Αίγυπτο την Ελλάδα τη δυτική Τουρκία και τμήματα της νότιας Ιταλίας και των βόρειων Βαλκανίων. Σημαντική πιθανότητα ισχυρού καύσωνα στη χώρα μας με θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Τοπικές μπόρες τις θερμές ώρες της ημέρας σε ορεινά τμήματα κυρίως της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Έντονη αστάθεια σε Γαλλία Γερμανία βόρεια Ιταλία Ελβετία Αυστρία Σλοβακία Τσεχία και γενικά όλη την ανατολική Ευρώπη.

 

20 έως 24 Αυγούστου.

Κύμα ζέστης μέτριας έντασης σε όλη τη Μεσόγειο και τα βόρεια τμήματα της Αφρικής με επίκεντρο τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στη δυτική και νότια χώρα στη χώρα μας ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα κυμαίνεται στις κανονικές για την εποχή τιμές.

Τοπικές καταιγίδες στην βορειοανατολική Ελλάδα που πιθανόν να επηρεάζουν κατά περιόδους και κάποια τμήματα της ηπειρωτικής υπόλοιπης χώρας τις θερμές ώρες της ημέρας. Έντονη αστάθεια στη βόρεια Τουρκία την κεντρική και αΑνατολική Ευρώπη.

 

25 έως 29 Αυγούστου.

Κύμα ζέστης από την Αφρική θα κινηθεί έως τη βόρεια Ευρώπη και τη Σκανδιναβία με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε αυτές τις περιοχές. Αντίθετα βοριάδες και σχετικά κανονικές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας της Τουρκίας της ανατολικής Μεσογείου. Μόνο τα δυτικά τμήματα της χώρας μας θα έχουν ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες.

Έντονη αστάθεια στη Σκανδιναβία και όλη την κεντρική Ευρώπη. Απουσία φαινομένων γενικά στην Ελλάδα με πιθανότητα στα βουνά της βόρειας Ελλάδας για κάποιες μεμονωμένες καταιγίδες.

 

30 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου.

Πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στη Ρωσία τη Σκανδιναβία την Αλγερία την Τυνησία και τμήματα της Λιβύης ενώ οριακά υψηλές θα είναι στην Ιταλία τη Σαρδηνία τη Σικελία και στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Κανονικές ή λίγο υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Έντονη αστάθεια σε όλη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Τοπικά φαινόμενα γενικά μικρής έντασης και διάρκειας στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.

 

4 έως 8 Σεπτεμβρίου.

Πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στη Σκανδιναβία και τμήματα της Ρωσίας καθώς και στην Ιταλία τη Σαρδηνία τη Σικελία και τμήματα της Τυνησίας της Αλγερίας και της Λιβύης. Κανονικές ή και λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας και ειδικά της Τουρκίας του Ευξείνου Πόντου των βορείων Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.

Έντονη αστάθεια στη Σκανδιναβία τη Ρωσία και τμήματα της κεντρικό ανατολικής Ευρώπης και της βόρειας Τουρκίας. Τοπικές καταιγίδες και στη βορειοανατολική Ελλάδα τις θερμές ώρες της ημέρας.

 

Επιγραμματικά

**Η έντονη ζέστη – καύσωνας στην περιοχή της Ελλάδας θα κρατήσει έως το τέλος του μήνα και πιθανόν έως και τις 4 Αυγούστου.

** Διάστημα έντονης αστάθειας και πτώσης της θερμοκρασίας 5 με 9 Αυγούστου σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

** 15 έως 19 Αυγούστου διάστημα για ισχυρό καύσωνα στη χώρα μας.

** Από τις 19 Αυγούστου έως και τις αρχές του Σεπτεμβρίου φαίνεται και δεν θα ξαναϋπάρξει σημαντικό θερμό ή ψυχρό κύμα στη χώρα μας. Η αστάθεια θα είναι γενικά μειωμένη και θα επηρεάσει κατά περιόδους κάποια τμήματα της δυτικής και βόρειας Ελλάδας.

Η ανάλυση των κυμάτων Rossby είναι μία διαδικασία με μεγάλα περιθώρια λάθους ειδικά όσο απομακρυνόμαστε αρκετά από τη σημερινή ημέρα. Θεωρείται όμως γενικά μία μέθοδος με επιτυχία πάνω από το 70% στο γενικότερο μοτίβο του καιρού που θα επικρατεί στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Θεωρώ σωστό να δίνω αυτή την τάση για όσους μπορούν να αντιληφθούν τα οφέλη της.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

2 thoughts on “Τάση του καιρού έως τις αρχές Σεπτέμβρη με την ανάλυση των κυμάτων Rossby.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *