Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Με συνοπτικές διαδικασίες από τη ζέστη στον καύσωνα αρχής γενομένης από τα δυτικά.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα στοιχεία της 11 Ιουλίου 2022.

14 και 15 Ιουλίου.

> 95% πιθανότητα για καλοκαιρία σε όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου. Θερμοκρασίες σε μικρή σταδιακή άνοδο από τους 32 με 33 στους 35 με 36 κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα μακριά από τη θάλασσα.

+++++++++++++

16 έως 18 Ιουλίου.

30% πιθανότητα για καλοκαιρία σε όλη τη χώρα με λίγα μεμονωμένα φαινόμενα στις 18 του μήνα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη άνευ σημασίας. Θερμοκρασίες κοντά στους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και τοπικά στα δυτικά τμήματα 38 με 39. Μικρός καύσωνας στη δυτική Ελλάδα.

28% πιθανότητα για καλοκαιρία σε όλη τη χώρα με λίγα μεμονωμένα φαινόμενα στις 18 του μήνα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη άνευ σημασίας. Θερμοκρασία στα δυτικά και βόρεια τμήματα κοντά στους 37 με 38 βαθμούς και χαμηλότερη στα ανατολικά ενώ στις 18 του μήνα θα πέσει παντού στους 33 με 36.

21% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με λίγα μεμονωμένα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στις 18 του μήνα. Θερμοκρασία σταθερά σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από τα κανονικά έως τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα.

21% πιθανότητα για καλοκαιρία σε όλη τη χώρα με λίγα μεμονωμένα φαινόμενα στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας στις 18 του μήνα. Θερμοκρασία υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα θα φτάνει στα δυτικά και βόρεια τμήματα τους 38 βαθμούς και στα ανατολικά τους 35 με 36 με σταδιακή πτώση στα ανατολικά τμήματα στις 18 του μήνα που μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά λίγο υψηλότερη. Μικρός καύσωνας στη δυτική Ελλάδα.

+++++++++++++++++

19 με 21 Ιουλίου.

> 95% πιθανότητα για καλοκαιρία σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασίες αρχικά έως 35 με 36 και στη συνέχεια 38 με 40 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας ενώ θα είναι λίγο χαμηλότερη στα ανατολικά και νότια. Αρκετά μεγάλες πιθανότητες για μικρής έντασης καύσωνα.

+++++++++++++++++

22 με 26 Ιουλίου.

53% πιθανότητα  προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα θερμοκρασίες αρχικά έως 36 βαθμούς Κελσίου και στα δυτικά τμήματα αλλά από τις 24 του μήνα και μετά θα φτάνει τους 38 με 40 στα ανατολικά τμήματα της χώρας με επίδραση λίβα. Μικρής έντασης και διαρκείας καύσωνας.

47% πιθανότητα για καλοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ από τις 23 του μήνα θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες στη Μακεδονία ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα που πιθανόν να επηρεάσουν και κάποια ορεινά τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Θεσσαλίας. Θερμοκρασία αρχικά έως και 41 βαθμούς Κελσίου κυρίως στη δυτική Ελλάδα και λίγο χαμηλότερη στα ανατολικά αλλά στις 23 του μήνα θα σημειώσει σημαντική πτώση στα ανατολικά τμήματα της χώρας οπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά θα παραμένει κοντά στους 33 με 34. Μεσαίας έντασης και μικρής διάρκειας καύσωνας.

++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Ο καιρός θα συνεχίσει βελτιωμένος για αρκετές μέρες αρχής γενομένης από τις 14 του μήνα και μετά. Η θερμοκρασία σταδιακά θα ανέβει σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα κυρίως στη δυτική Ελλάδα όπου κατά περιόδους θα πλησιάζει και τα όρια του καύσωνα τα οποία και θα ξεπερνιούνται τοπικά και στην υπόλοιπη χώρα δηλαδή στους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου. Το μοτίβο αυτό του καιρού θα συνεχιστεί έως και τις 22 με 26 Ιουλίου όπου οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες για τη συνέχιση του κύματος καύσωνα με θερμοκρασίες έως και 40 βαθμούς Κελσίου ενώ υπάρχει και ένα άλλο ποσοστό κοντά στο 47% να υπάρξουν δύο ημέρες με καύσωνα κοντά στους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου αλλά στη συνέχεια να αλλάξει ο καιρός με αστάθεια στα βόρεια μόνο τμήματα αλλά με ευεργετικό βόρια στο Αιγαίο και τις γύρω περιοχές που θα ρίξουν παντού τη θερμοκρασία στους 34 βαθμούς Κελσίου. Για την περίοδο μετά τις 22 λοιπόν του μήνα θα πρέπει να περιμένουμε ώστε να ξεκαθαρίσει τελείως το τοπίο.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία αποφεύγεται ο πολύ ισχυρός καύσωνας. Οι πολύ θερμές αέριες μάζες όμως που θα έχουν λιμνάσει στην κεντρική Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική θα μας κρατάνε το ενδιαφέρον αυξημένο όσο θα πλησιάζουν οι μέρες αφού δεν αποκλείεται τελικά να υπάρξει ισχυροποίηση του φαινομένου.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *