Αποτίμηση της κακοκαιρίας 6-10/7/2022. Χάρτης υετού Θεσσαλίας και περιγραφή συνοπτικής κατάστασης.

Σημαντική αλλαγή του καιρού όπως αναμέναμε για πολλές περιοχές της χώρας. Σε τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της ανατολικής Στερεάς των Σποράδων της Σκύρου και τοπικά στο Ρέθυμνο της Κρήτης σημειώθηκαν μεγάλα ύψη υετού που ξεπέρασαν κατά πολύ σε μερικές περιπτώσεις στη μέση τιμή του μήνα.

Αντίθετα σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές η κακοκαιρία δεν είχε ιδιαίτερη ένταση και έτσι τα χιλιοστά ήταν ελάχιστα.

Για την περιοχή της Θεσσαλίας που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αγρότες σας παρουσιάζουμε τα χιλιοστά που έπεσαν το πενθήμερο 6 έως 10 Ιουλίου. Θα λέγαμε ότι στις περισσότερες περιοχές του διαμερίσματος η βροχόπτωση συμπλήρωσε τις μέσες τιμές του μήνα ενώ τοπικά σε κάποιους λίγους μετεωρολογικούς σταθμούς που βρέθηκαν στο κέντρο των καταιγίδων οι βροχές ήταν πολλαπλάσιες όλου του μήνα του Ιουλίου.

Αν και δεν είναι σπάνιες οι ψυχρές λίμνες την θερινή περίοδο που φέρνουν καταιγίδες μετά από περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες η συγκεκριμένη αλλαγή του καιρού είχε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Από την κατανομή του υετού βλέπουμε ότι συμπεριφέρθηκε κατά το πρώτο μισό της κακοκαιρίας σαν κλασική ψυχρή λίμνη με μέτωπα καταιγίδων (γραμμές λαίλαπα) που έδωσαν ισχυρές καταιγίδες χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους στις περιοχές από που πέρασαν. Κατά το δεύτερο κομμάτι της ψυχρής λίμνης η οποία πέρασε πολύ αργά πάνω από τη χώρα μας δημιουργήθηκε βαρομετρικό χαμηλό και στην επιφάνεια με αποτέλεσμα το βορειοανατολικό ρεύμα να φορτώσει με πολλή βροχή τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας όπως τα παράλια του νομού Λάρισας και ιδιαίτερα του νομού Μαγνησίας καθώς και τα νησιά των Σποράδων κάποια τμήματα της ανατολικής Ευβοίας ενώ το βόρειο ρεύμα έφτασε με υγρασία και αστάθεια έως και τα βόρεια τμήματα της Κρήτης δίνοντας μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες σε λίγες περιοχές (Ρέθυμνο 60 χιλιοστά).

Δεδομένα από μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, wunderground.com

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *