Αποτίμηση Ιουνίου 2022. Αποκλίσεις θερμοκρασίας και βροχόπτωσης

Ο Ιούνιος του 2022 όπως βλέπετε και στο χάρτη με τις θερμοκρασιακές αποκλίσεις ήταν ένας πολύ θερμός μήνας στο σύνολο της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Μόνες περιοχές όπου η θερμοκρασία βρέθηκε σε χαμηλότερα από τα επίπεδα του 1991-2020 είναι τμήματα της κεντρικής Τουρκίας τμήματα της Ρωσίας όπως και τμήμα της Ισλανδίας.  Αν λάβουμε μάλιστα υπόψιν την προηγούμενη τριακονταετία δηλαδή 1981- 2010 οι αποκλίσεις ήταν ακόμα μεγαλύτερες.

https://climate.copernicus.eu/climate-bulletins

Για τη χώρα μας ο μήνας βρέθηκε κοντά στον 0.5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα στην περιοχή του Αιγαίου λόγω των βοριάδων ενώ όσο απομακρυνόμαστε από το Αιγαίο η απόκλιση ανέβαινε  έως και τους +2 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και τη δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού Λάρισας ο Ιούνιος 2022 ήταν ο 6ος πιο θερμός Ιούλιος από την περίοδο 1955 2021.

Επίσης να τονίσουμε ότι για το μετεωρολογικό σταθμό Λάρισας αλλά και αρκετούς ακόμα στη χώρα μας ο μήνας ήταν ο πιο θερμός όσο αφορά τη μέση ελάχιστη θερμοκρασία. Με απλά λόγια δηλαδή είχαμε τα πιο ζεστά πρωινά από καταβολής μετρήσεων για Ιούνιο μήνα.

Αυτό ακριβώς είχαμε δώσει σαν εκτίμηση και εμείς στη μακροπρόθεσμη στα τέλη Μαΐου ότι ο Ιούνιος θα βρεθεί κοντά στον 1 με 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα όπως και πράγματι συνέβη.

Ο Ιούνιος του 2022 ήταν απόθεμα βροχοπτώσεων ένας βροχερός μήνας σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και της δυτικής Ελλάδας όπως βλέπετε και στο χάρτη με τις αποκλίσεις. Όσο μακρύτερα από το Αιγαίο τόσο μεγαλύτερες από τις κανονικές ήταν οι βροχοπτώσεις και καταιγίδες που σημειώθηκαν. Περιοχές λιγότερων φαινομένων από τα κανονικά σε τμήματα της Αττικοβοιωτίας της Εύβοιας και γενικά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου όπου ο βοριάς δεν ευνοεί την αστάθεια.

Αυτό ακριβώς είχαμε δώσει και εμείς στην εκτίμηση μας ότι ο μήνας θα χαρακτηριστεί βροχερός σε μεγάλο τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και του Ιονίου.

https://climate.copernicus.eu/climate-bulletins

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

2 thoughts on “Αποτίμηση Ιουνίου 2022. Αποκλίσεις θερμοκρασίας και βροχόπτωσης

 1. Θωμας Προσηλιακος says:

  Καλησπερα. Εχω την εντυπωση οτι στις τελευταιες 20-30 ημερες τουλαχιστον στην περιοχη των Σερρων ειχαμε ρεκορ βροχοπτωσεων των τελευταιων 30 ετων. Μπορειτε να το επιβεβαιωσετε; Που μπορω να βρω συγκριτικα στοιχεια για αυτο;
  Ευχαριστω!

  • ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ says:

   Καλημέρα σας. Δυστυχώς τα στοιχεία της ΕΜΥ δεν είναι ανοιχτά για το κοινό και έτσι δεν μπορούμε να έχουμε δεδομένα από παλαιότερα χρόνια. Βλέπω ότι για τον Ιούνιο έπεσαν 100 χιλιοστά και άλλα 17 για τον Ιούλιο.

   Συμφωνώ μαζί σας ότι μάλλον βρεθήκαμε πολύ κοντά στα ρεκόρ Ιουνίου αλλά δυστυχώς όπως προείπα δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *