ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 ΕΛΛΑΔΑ

Η εκτίμηση του Ιουνίου πήγε πολύ καλά έως άριστα. Εντοπίστηκε το γενικό μοτίβο του καιρού που θα ευνοούσε τις συνεχείς θερμές εισβολές στη χώρα μας αλλά και την σύγκρουση με ψυχρές αέριες μάζες που θα έδιναν πολλά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας. Ο μήνας που μόλις τελείωσε φεύγει με περίπου +2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα που τον κατατάσσει κοντά στους δέκα θερμότερους τα τελευταία 70 χρόνια. Επίσης είχαμε έναν πάρα πολύ βροχερό Ιούνιο στη βόρεια Ελλάδα ενώ και στις υπόλοιπες περιοχές από το ύψος της Λαμίας και βορειότερα ξεπεράστηκαν αρκετά τα κανονικά επίπεδα.

Για τον Ιούλιο 2022 φαίνεται ότι ο δείκτης ΝΑΟ θα βρίσκεται το πρώτο δεκαήμερο σε ουδέτερες τιμές ενώ σταδιακά το 2ο και το 3ο δεκαήμερο θα μεταφερθεί σε ελαφρώς αρνητικές τιμές ενώ στο τέλος του μήνα και πάλι θα βρεθεί σε ουδέτερες. Ο δείκτης ΑΟ από την άλλη μεριά θα βρίσκεται αρχικά σε μηδενικές τιμές και αυτός ενώ στη συνέχεια κυμαίνεται ανάμεσα από +1 και -1 καθόλη τη διάρκεια του μήνα βρισκόμενος ουσιαστικά σε ουδέτερες τιμές τις περισσότερες μέρες από αυτές.

 

Τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε δείχνουν την παρακάτω εικόνα για τον Ιούλιο 2022.

1 έως 5 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Χαμηλότερες στην περιοχή του Αιγαίου λόγω των βοριάδων. Περιορισμένη αστάθεια κυρίως στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας.

 

6 έως 10 Ιουλίου.

Θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα στην ανατολική κεντρική και νότια χώρα αρχικά με σταδιακή πτώση στα βόρεια προς το τέλος της περιόδου. Τοπικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο τέλος της θέρμης εισβολής προς τις 10 Ιουλίου.

 

11 έως 15 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες γενικά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα με μικρή άνοδο στο τέλος της περιόδου. Τοπικές μπόρες κυρίως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας τις θερμές ώρες της ημέρας.

 

16 έως 20 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες γενικά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα τις περισσότερες από τις ημέρες. Γενικά καλός καιρός με βοριάδες στο Αιγαίο και πιθανότητα για πολύ λίγα φαινόμενα σε βουνά της δυτικής και βόρειας χώρας.

 

21 έως 25 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες σε πολύ υψηλά επίπεδα στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και το βόρειο Αιγαίο. Πιθανότητα για καύσωνα. Μεμονωμένες καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στη βορειοδυτική Ελλάδα.

 

26 έως 31 Ιουλίου.

Θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο. Πιθανότητα για καύσωνα. Λίγες τοπικές μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

ΣΥΝΟΨΗ.

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι εκτός από κάποιες λίγες μέρες του 2ου δεκαημέρου του Ιουλίου όλες τις υπόλοιπες η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά. Εμφανή σημεία θερμών εισβολών είναι την περίοδο 6 έως 10, και μία μεγάλη περίοδο από τις 20 του μήνα έως και το τέλος αυτού όπου συγκεντρώνονται και μεγάλες πιθανότητες για κύμα καύσωνα απροσδιόριστης έντασης και σχετικά μεγάλης διάρκειας. Έτσι ο μήνας θα χαρακτηριστεί θερμός με απόκλιση τουλάχιστον +1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα ενώ μόνο σε περιοχές του Αιγαίου με τους βοριάδες τις πρώτες 20 μέρες η θερμοκρασία θα βρίσκεται κοντά στα κανονικά επίπεδα. Από θέμα φαινομένων φαίνεται ότι θα υπάρξει μία σχετική αστάθεια αρκετές ημέρες του μήνα η οποία όμως θα αφορά κυρίως ορεινά τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και πολύ λιγότερο των υπολοίπων ηπειρωτικών περιοχών. Φαίνεται ότι τοπικά μόνο σε κάποιες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης ενδεχομένως να σημειωθούν κανονικές για την εποχή βροχοπτώσεις ή και λίγο παραπάνω. Τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς όπως και στα ορεινά της Πελοποννήσου θα έχουν κάποιες μπόρες και καταιγίδες αλλά το πιο πιθανό είναι να έχουν λιγότερο από τα κανονικά φαινόμενα. Έτσι λοιπόν μιλάμε για έναν μήνα που γενικά οι περισσότερες περιοχές θα σημειωθούν βροχοπτώσεις κάτω από τα κανονικά επίπεδα εκτός όπως είπαμε από κάποια βόρεια τμήματα. Ανομβρία όπως είναι φυσικό για το καλοκαίρι στις περισσότερες περιοχές των νησιωτικών τμημάτων του Αιγαίου.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 ΕΛΛΑΔΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *