Οδηγίες συντήρησης για μετεωρολογικούς σταθμούς Davis.
Οι μετεωρολογικοί σταθμοί Davis χαρακτηρίζεται σαν ημιεπαγγελματικοι λόγω του κόστους αλλά στην πραγματικότητα είναι επαγγελματικοι λόγω των δυνατοτήτων τους.
Το κόστος τους ξεκινά περίπου από τα 1.500 ευρώ και φτάνει και τα 2.500 πόσο ευτελές μπροστά σε μετεωρολογικούς σταθμούς με μηχανικό αερισμό που χρησιμοποιούν μεγάλες χώρες του εξωτερικού από τις εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες τους.
Έτσι λοιπόν τα πρώτα χρόνια εγκατάστασή τους λοιδορήθηκαν από μεγάλη μερίδα της επαγγελματικής μετεωρολογικής κοινότητας της χώρας μας. Καλό είναι να κάνουμε έναν διαχωρισμό στην αρχή για να ξέρουμε τι μετεωρολογικούς σταθμούς χρησιμοποιούν οι διάφοροι φορείς της Ελλάδας.
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Χρησιμοποιεί 450 και πλέον αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς της φίρμας Davis. Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μοντέλο 24 hours fan aspirated δηλαδή μοντέλο που υπάρχει μηχανικός αερισμός όλο το 24ωρο για καλύτερη αποτύπωση της θερμοκρασίας και αποφυγή της μετρήση υψηλότερων θερμοκρασιών σε περιόδους άπνοιας η έντονης ηλιάκης ακτινοβολίας.
Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Χρησιμοποιούσε από το 1930 έως και το 2004 κλασικούς κλωβούς stevenson σε τουλάχιστον 80 περιοχές της χώρας. Η μέτρηση της θερμοκρασίας γινόταν από ελάχιστοβάθμια και μέγιστοβάθμια υδραργυρικά θερμόμετρα. Είναι ο επίσημος τρόπος μέτρησης θερμοκρασιών έως και σήμερα από όλες τις μετεωρολογικές υπηρεσίες του κόσμου.
Από το 2004 και μετά χρησιμοποιούνται σε κάποιες περιοχές της χώρας μόνοι τους και σε κάποιες άλλες περιοχές (κυρίως αεροδρόμια) σε συνεργασία με τους κλασικούς κλωβούς stevenson νέοι αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί της φίρμας Vaisala με φυσικό αερισμό. Αυτοί οι αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί στα αεροδρόμια που συνεργάστηκαν για αρκετά χρόνια με τους κλασικούς κλωβούς stevenson διορθώθηκαν αρκετά με αποτέλεσμα να μετράνε σχεδόν τις ίδιες θερμοκρασίες με παλιά. Υπάρχει πάντα ένα θετικό bias αλλά πολύ μικρό για να θεωρηθεί ο μετεωρολογικός σταθμός προβληματικός.
Αντίθετα σε όλες τις άλλες περιοχές που απεγκαταστάθηκαν οι κλασικοί πληρωμή stevenson και στη συνέχεια μπήκαν οι αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί με φυσικό αερισμό οι θερμοκρασίες πού σημειώνονται είναι τουλάχιστον 1 με 1,5 βαθμό υψηλότερη πολλές από τις θερινές ημέρες της περιόδου Μαΐου – Σεπτεμβρίου. Μεγαλύτερες είναι οι αποκλίσεις σε άπνοια , έντονη ηλιακή ακτινοβολία και μικρότερη τις υπόλοιπες θερινές ημέρες.
Ο έλεγχος που έγινε από το weather group.gr κατά την περίοδο από το 2010 έως το 2015 κατά περιόδους έδειξε τις παραπάνω αποκλίσεις σε μετεωρολογικούς σταθμούς όπως των Σερρών, των Σοφάδων, της Λαμίας, της Φλώρινας, του Λεωνιδίου, της Πυργελας, της Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής, του Ολυμπιακού κολυμβητηρίου Αθήνας και όλων σχεδόν των υπολοίπων αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της Αθήνας.
Τα τελευταία 1-2 χρόνια φαίνεται να υπάρχει κάποια προσπάθεια ρυθμισματος αυτών των σταθμών σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Όπως και να έχει όμως παρατηρούμε κάποιες συγκεκριμένες ημέρες του καλοκαιριού θερμοκρασίας αρκετά τσιμπημένες από όλους αυτούς τους αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ εκτός αυτών που βρίσκονται στα αεροδρόμια και έχουν ρυθμιστεί σωστά.
++++++++++++++
Μετεωρολογικους σταθμός της φίρμας Davis άρχισαν να αγοράζουν λόγω του λογικού κόστους και πολλοί ερασιτέχνες και καιρόφιλοι της χώρας μας. Ξεκίνησε από το 2005 και συνεχίζεται ακόμα και στις μέρες μας. Από τον έλεγχο αρκετών από αυτών των μετεωρολογικών σταθμών το weather group.gr βγάζει τα παρακάτω συμπεράσματα,
- πολύ μικρό ποσοστό αυτών των μετεωρολογικών σταθμών συντηρούνται κανονικά από τους ιδιοκτήτες τους. Οι περισσότεροι από αυτούς εγκαταστάθηκαν για άλλους λόγους εκτός από το να μετράνε σωστές θερμοκρασίες.
- σε επικοινωνία που είχα με τουλάχιστον 40 έως 50 ιδιοκτήτες μετεωρολογικών σταθμών Davis οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνώριζαν καν ότι χρειάζονται συντήρηση. Έχει αποδειχθεί ότι από τους πάνω από 300 μετεωρολογικους σταθμούς Davis της χώρας μόνο ένα 30% γνωρίζει ότι χρειάζονται κάποια συντήρηση και μόνο το 10% γνώριζαν να κάνουν την συντήρηση οι ίδιοι.
Έτσι λοιπόν με μεγάλη λύπη αντιλαμβάνομαι ότι παρόλο που υπήρχε το blog e-meteolarissa.blogspot.com και τώρα το weather group.gr που δίνει οδηγίες εγκατάστασης σε σωστές τοποθεσίες και διαδικασία συντήρησης όλοι αυτοί σπατάλησαν αρκετές εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ για το τίποτα. Ακόμα και μετεωρολογικοί σταθμοί που βρίσκονται στη Θεσσαλία η και ακόμα στο νομό Λάρισας που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να με βρουν και να με ρωτήσουν δείχνουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι.
Τελευταία ”μαργαριτάρια” που εντόπισα είναι Δράμα, Πολύδροσο Φωκίδας, Αυλώνας Αττικής, Ακτή Νηρέως Ευβοίας, Φιλοθέη Αττικής, Κάτω Δολιανά, Αποδούλου Ηρακλείου, Πιτσιδια Ηρακλείου και κάποιοι άλλοι.
++++++++++++++++
Επιγραμματικά μπορούμε να πούμε χωρίζοντας τους σταθμούς Davis ανά μοντέλο.
Davis vue. Το φθηνότερο μοντέλο της σειράς το οποίο κοστολογείται κοντά στα 700 με 900 ευρώ σε αγορά από τη χώρα μας. Χρειάζεται μία φορά το χρόνο αλλαγή μπαταρίας κόστους κοντά τα 4,5 ευρώ. Επίσης μία φορά το χρόνο χρειάζεται να ξεβιδώνουμε απλά με κατσαβίδι τα πιατάκια μέσα στα οποία βρίσκεται ο αισθητήρας θερμοκρασίας -υγρασίας και να τα παίρνουμε να τα πλένουμε στην κουζίνα μας ώστε να πάρουν και πάλι το άσπρο χρώμα. Επίσης και το κάλυμμα του αισθητήρα θερμοκρασίας υγρασίας ένα μικρό τετράγωνο πλαστικό μπορούμε να το βγάλουμε να το πλύνουμε μαζί με την λεπτή ύφανση που έχει να τα αφήσουμε όλα αυτά να στεγνώσουν και στη συνέχεια να τα ξανά τοποθετήσουμε στο μετεωρολογικό σταθμό με προσοχή. Είναι μία διαδικασία που είναι πολύ εύκολη και δεν χρειάζεται κάποιον εξειδικευμένο συντηρητή. Τέλος ελέγχουμε το βροχόμετρο από την πάνω μεριά μήπως υπάρχουν χώματα -κουτσουλιές και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μην αφήνει τη βροχή να πέσει και ξεβιδώνουμε το βροχόμετρο από κάτω για έναν επιτόπιο έλεγχο και για τα κουταλάκια που μετράει τη βροχή. Αν χρειαστεί καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανί ώστε και αυτά να πάρουν το μαύρο χρώμα και να φύγει από πάνω τους σκόνη -κουτσουλιές και οτιδήποτε άλλο μπορεί να υπάρχει και το ξανά βιδώνουμε κάτω από τον μετεωρολογικό σταθμό. Πολύ απλή ετήσια συντήρηση σταθμού.
Davis pro2 χωρίς μηχανικό αερισμό. Αλλάζουμε και εδώ μπαταρία ανά δύο όμως χρόνια συνήθως ή και περισσότερο. Ελέγχουμε και εδώ το βροχόμετρο ώστε το χωνί του να είναι καθαρό. Ξεβιδώνουμε το Χωνί και ακριβώς από μέσα υπάρχουν τα κουταλάκια τα οποία καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανί ώστε να φύγουν οι σκόνες και πιθανές κουτσουλιές που έχουν πέσει μέσα. Τέλος και εδώ μία φορά στα δύο χρόνια χρειάζεται να ξεβιδώνουμε τα πιατάκια τα οποία προστατεύουν τον αισθητήρα θερμοκρασίας υγρασίας από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Τα πλένουμε και πάλι στην κουζίνα μας ώστε να πάρουν το άσπρο χρώμα. Αν είναι δυνατόν βγάζουμε και το πλαστικό κάλυμμα του αισθητήρα θερμοκρασίας υγρασίας και το πανάκι του τα οποία πλένουμε και αυτά και αφού στεγνώσουν όλα καλά τα ξανά τοποθετούμε σωστά με ένα απλό κατσαβίδι. Πολύ απλή συντήρηση του μετεωρολογικού σταθμού.
Davis pro2 με μηχανικό αερισμό(24 hours Fan aspirated). Χρειάζεται μία φορά κάθε δύο χρόνια η αλλαγή που προαναφέραμε της μπαταρίας και το καθάρισμα του βροχομέτρου και στα κουταλάκια αλλά και το χωνί του από τις βρωμιές. Αυτό που πρέπει να προσθέσουμε κι είναι σημαντικό είναι ότι στο συγκεκριμένο σταθμό κάθε δύο χρόνια από ότι φαίνεται χρειάζεται και η αλλαγή του μηχανικού ανεμιστήρα. Αυτό το ανταλλακτικό κοστίζει γύρω στα 60 με 80 ευρώ από την Ελλάδα και είναι καίρια η σημασία του αφού όταν αυτό σταματήσει να γύρνα ο κλωβός της θερμοκρασίας και της υγρασίας θερμαίνεται σημαντικά και γίνεται μέτρηση τουλάχιστον 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές θερμοκρασίες της περιοχής. Η συγκεκριμένη αλλαγή του ανεμιστήρα δεν είναι δύσκολη αλλά χρειάζεται να ακολουθηθούν οι οδηγίες χρήσεως που υπάρχουν όταν παραλαμβάνεται το μετεωρολογικό σταθμό.
+++++++++++++++++++
Όπως προείπα και πιο πάνω δυστυχώς αρκετοί ερασιτέχνες, καιροφιλοι οι απλοί πολίτες που έχουν αγοράσει σταθμούς Davis δεν κάνουν καν το βασικό καθάρισμα στα πιατάκια και τον αισθητήρα θερμοκρασίας υγρασίας με αποτέλεσμα ήδη από κει να χάνουν 2 βαθμούς Κελσίου το λιγότερο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που ο μετεωρολογικός σταθμός φορτώνεται με βρωμιές και σκόνη. Αν προσθέσουμε ότι αρκετοί μετεωρολογικοί σταθμοί είναι fan aspirated και δεν έχει αλλαχτεί ποτέ ο ανεμιστήρας τους τότε μιλάμε για αποκλίσεις που ξεπερνάνε τους 3-4 βαθμούς Κελσίου.
Οπότε αν και πιο παλιά συμβούλευα γνωστούς φίλους και άγνωστους που με συμβουλεύονταν να αγοράζουν τον Davis με το ανεμιστήρακι τώρα τους προτείνω να αγοράσουν τα δύο πρώτα μοντέλα τα οποία δεν θέλουν τέτοια συντήρηση αλλά μία απλή αλλαγή μπαταρίας και ένα καθάρισμα τα πιατάκια και το πλαστικό κάλυμμα του αισθητήρα θερμοκρασίας και υγρασίας και δουλεύουν πολύ καλά χωρίς μεγάλες αποκλίσεις προς τα πάνω στη θερμοκρασία.
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr
Προφίλ facebook
Ομάδα facebook