Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 24 Ιουνίου 2022. Συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και αστάθειας στα βόρεια.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 24 Ιουνίου 2022.

27 και 28 Ιουνίου.

>95% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκης καθώς και σε ορεινά τμήματα της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασίες έως 33 με 36 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++

29 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου.

>90% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης και ορεινά της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα φτάνει τους 35 και σταδιακά τους 37 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας μακριά από το Αιγαίο.

+++++++++++

2 έως 4 Ιουλίου.

>90% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες μικρής έντασης και διάρκειας στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανόν στα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα με τη μέγιστη να φτάνει στη δυτική κεντρική και νότια χώρα τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου με σταδιακή πτώση στη συνέχεια και θα παραμείνει μόνο στα δυτικά ο υδράργυρος στα επίπεδα των 35 βαθμών κελσίου.

++++++++++

5 έως 9 Ιουλίου.

54% πιθανότητα για λίγες τοπικές καταιγίδες στα βουνά της Μακεδονίας που στις 7 του μήνα θα ενταθούν και στη Θράκη. Πιθανότητα για λίγα φαινόμενα και στα ορεινά της Θεσσαλίας. Θερμοκρασία κατά μέσο όρο στους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου με μικρή κάμψη από τις 8 του μήνα ενώ στο Αιγαίο και τις γύρω περιοχές θα είναι αρκετά χαμηλότερη λόγω των βοριάδων.

25% πιθανότητα για λίγες οι μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της Ηπείρου της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και Θράκης τις θερμές ώρες της ημέρας. Θερμοκρασία από 35 στους 37 και σταδιακά στους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας μακριά από το Αιγαίο.

21% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη αρχικά ενώ από τις 8 του μήνα θα σημειωθούν φαινόμενα και στην υπόλοιπη Μακεδονία και πιθανόν στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου. Θερμοκρασίες αρχικά 34 βαθμοί Κελσίου αλλά στις 7 και 8 του μήνα στα ανατολικά και νότια ηπειρώτικα θα φτάσει κατά τόπους τους 38.

++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Δεν αναμένεται κάποια ψυχρή λίμνη να επισκεφτεί τη χώρα μας το επόμενο διάστημα. Απομεινάρια κατά περιόδους θα επηρεάζουν τη Μακεδονία και τη Θράκη τις θερμές ώρες της ημέρας ενώ η θερμοκρασία θα έχει κάποια σκαμπανεβάσματα αλλά θα διατηρηθεί όλες τις επόμενες 14 ημέρες πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Μεγαλύτερες πιθανότητες για το πρώτο κύμα καύσωνα του Ιουλίου έχουμε την περίοδο 2-4 του μήνα ενώ υπάρχει και μία μικρή πιθανότητα 5 με 9 Ιουλίου γύρω στο 25% αλλά δεν είναι αυτό το βασικό σενάριο.

Να διευκρινίσουμε ότι το ελληνικό καλοκαίρι σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές έχει μέγιστες θερμοκρασίες τον Ιούλιο στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου. Όπως βλέπετε δηλαδή όταν θα έχουμε σταθερά 36 με 40 τις περισσότερες μέρες τις επόμενες δύο εβδομάδες μιλάμε για έναν αρκετά  ζεστό για τα κανονικά επίπεδα καιρό. Είναι χαρακτηριστική η δυσκολία στο να έχουμε μέγιστες κάτω από τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου όπως θα έπρεπε κανονικά.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *