Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 21 Ιουνίου 2022. Είσοδο-έξοδο στον καύσωνα με την αστάθεια παρούσα!!

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 21 Ιουνίου 2022.

24 και 25 Ιουνίου.

58% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης και κατά τόπους της κεντρικής Μακεδονίας και ορεινών της ηπειρωτικής χώρας ενώ στις 25 του μήνα ο καιρός θα βελτιωθεί. Θερμοκρασίες γενικά κοντά στους 35 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και χαμηλότερα θα είναι μόνο στα βορειανατολικά με τα φαινόμενα.

27% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες στην κεντρική – ανατολική Μακεδονία και Θράκη και λίγα φαινόμενα στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες αρχικά σε επίπεδα καύσωνα κοντά στους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά της Πελοποννήσου και την Κρήτη  ενώ στις 25 θα φτάσει στους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό  της ηπειρωτικής χώρας.

15% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες μικρής έντασης και διαρκείας στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Θερμοκρασία σταθερή στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας κοντά στους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++++

26 με 28 Ιουνίου.

> 95% πιθανότητα καταιγίδες στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Θερμοκρασία σε σημαντική άνοδο θα φτάνει κατά τόπους τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και τη δυτική Ελλάδα ενώ αντίθετα στο Αιγαίο και τις γύρω περιοχές θα παραμένει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

+++++++++++++++

29 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου.

36% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας στις 29 του μήνα με βελτίωση στη συνέχεια. Θερμοκρασία στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη στις υπόλοιπες περιοχές.

33% πιθανότητα στη Μακεδονία τη Θράκη και τα ορεινά της Θεσσαλίας κατά περιόδους θερμές ώρες της ημέρας ενώ στις 1 του Ιουλίου τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα στη Μακεδονία. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας που θα φτάνει κατά τόπους τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ αρκετά χαμηλότερη θα είναι από την κεντρική Μακεδονία και ανατολικότερα καθώς και στις περιοχές γύρω από το Αιγαίο και το Ιόνιο.

31% πιθανότητα για λίγες τοπικές καταιγίδες κυρίως στα βουνά της Μακεδονίας της Θράκης της βόρειας και δυτικής Θεσσαλίας ενώ τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη  τις θερμές ώρες της ημέρας. Θερμοκρασία σε κανονικά σχεδόν επίπεδα για την εποχή κοντά στους 31 με 34 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

+++++++++++++++++

2 έως 6 Ιουλίου.

46% πιθανότητα για καλοκαιρία σε όλη τη χώρα με λίγα μεμονωμένα φαινόμενα στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Από τις 3 Ιουλίου θα υπάρχει αστάθεια στη Μακεδονία τη Θράκη το μεσημέρι και το απόγευμα ενώ τοπικά φαινόμενα μικρότερης έντασης θα σημειωθούν και στην Ήπειρο τη Θεσσαλία την κεντρική Στερεά και το εσωτερικό της Πελοποννήσου. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα θα φτάνει αρχικά και τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου αλλά θα σημειώσει πτώση από τις 4/7 στην ανατολική και βόρεια χώρα και υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν περισσότερο στα δυτικά τμήματα όπου ο υδράργυρος θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

54% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα. Θερμοκρασία έως 32 με 33 στα δυτικά με σταδιακή μικρή άνοδο στα ηπειρωτικά μετά τις 4/7 όπου θα φτάσει τους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 24 έως 25 Ιουνίου θα υπάρξουν τοπικές καταιγίδες σε τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ενδεχομένως σε κάποια τμήματα της Θεσσαλίας. Θερμοκρασίας γενικά κοντά στους 35 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Υπάρχει και ένα ποσοστό κοντά στο 27% η θέρμη εισβολή να αργήσει λίγο να φύγει και περιοχές της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής Πελοποννήσου και της Κρήτης να βιώσουν ακόμα μία μέρα με θερμοκρασίες κοντά στους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου αλλά αυτό δεν είναι το επικρατών σενάριο αυτή τη στιγμή.

Για το τριήμερο 26 έως 28 Ιουνίου κατά μεγάλη πιθανότητα θα συνεχιστεί μικρή αστάθεια στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επανέλθουμε σε επίπεδα καύσωνα κοντά στους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ στο Αιγαίο και τις θαλάσσιες περιοχές η θερμοκρασία θα είναι αρκετά χαμηλότερη.

Για το τριήμερο 29 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου υπάρχει πιθανότητα κοντά στο 70% οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδα σχεδόν καύσωνα να συνεχιστούν αν και θα υπάρχουν και κάποιες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό κοντά στο 30% δροσερές μάζες να ρίξουν τη θερμοκρασία στους 31 με 34 αλλά αυτό δεν είναι το επικρατών σενάριο μέχρι στιγμής.

Τέλος για την περίοδο 2 έως 6 Ιουλίου οι πιθανότητες συνέχισης του καύσωνα και οι πιθανότητες για πτώση της θερμοκρασίας σε υποφερτά επίπεδα βρίσκονται κοντά στο 50-50. Αυτό που φαίνεται πιο σίγουρο είναι ότι από τις 3 του μήνα και μετά θα υπάρχει αστάθεια κατά περιόδους κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας μεγαλύτερη στα βόρεια. Τις επόμενες μέρες θα δούμε αν αυτή θα καταφέρει τελικά να ρίξει τη θερμοκρασία η θα επικρατήσει το άλλο σενάριο συνεχιστής της πολύ έντονη ζέστη σε συνδυασμό με υγρασία λόγω των φαινομένων.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *